Repere

267

Claudiu Frânc-Președinte FCBR: ”Procesatorii să nu uite că sursele de import al laptelui se vor diminua!”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ca urmare a evoluției epidemiei de Covid-19 în România, dar, mai ales, a decretării, acum două luni de zile, a Stării de Urgență, fapt care a determinat în bună măsură blocarea economiei, am dorit să vedem care ar trebui să fie strategiile adoptate de managerii companiilor care activează în sectoarele autohtone de carne și lapte.

Pentru a avea o imagine cât mai apropiată de realitate, ne-am adresat președinților principalelor asociații profesionale, care ne-au împărtățit viziunea lor. Seria intervievatilor continuă cu domnul Claudiu Frânc-Președinte FCBR:

”În primul rând, trebuie să continuăm sub orice formă activitatea de producție a laptelui, în fermele din România. Acum, sunt presiuni uriașe asupra fermierilor, din partea procesatorilor, pentru a micșora prețul laptelui-materie primă, fapt care îi descurajează pe fermieri să mai continue activitatea, mulți gândindu-se să renunțe, planând asupra lor și asupra sectorului spectrul falimentului.

Dar asta ar fi o dramă pentru țară. Nu este posibil ca, tu, procesator, să îmi spui că dai mai puțin bani pe lapte, fermierului, pentru că a scăzut consumul în HoReCa, atunci când se știe foarte bine că restaurantele merg mai mult pe analoge, nu pe lactate!

La asta se adaugă și faptul că procesatorii ignoră mecanismul de stocare privată și, mai ales, faptul că pot primi despăgubiri foarte mari din fonduri europene, dacă fac stocare privată fără a micșora prețul laptelui la poarta fermei. Chiar ministrul agriculturii, Adrian Oros, a afirmat că și dacă nu vom primi bani de la UE, deși banii vor veni, guvernul va oferi compensații, așa că nu înțelegem politica procesatorilor, în relațiile cu fermierii producători de lapte.

La cele de mai sus se adaugă și scumpirea input-urilor și, mai ales a furajelor, în condițiile în care, pentru fermieri, costurile au rămas la fel de mari. Peste toate, până și abatorizarea oferă prețuri mici! Deci, fermierii nu au prea multe opțiuni, pentru a depăși această perioadă neagră.

Cu toate astea, repet, trebuie să ne continuăm activitatea cu orice chip, sub orice formă, indiferent ce s-ar întâmpla, mai ales că va trebui ca România să-și asigure securitatea alimentară, iar asta nu se poate face decât prin sprijinirea producției interne. Lumea să nu uite că, noi, fermierii, producem peste 90 % din necesarul intern, iar, dacă altădată ni se spunea: ”Nu-i nimic, vom lua lapte din alte țări!”, acum nu mai merge, pentru că sursele de import se vor diminua, ca urmare a faptului că fiecare țară își va păstra producția pentru propriul consum.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2