Tehnologii

255

Cazeină fără vacă? În Estonia se produc proteine lactice din drojdie

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Folosind fermentarea de precizie, ProProtein dezvoltă cele patru tipuri principale de proteine ​​din cazeină, din microbi, mai degrabă decât din vaci. Pentru a vedea cum, FoodNavigator a dialogat cu fondatorul firmei estoniene ProProtein și tehnologul alimentar Kaisa Orgusaar despre acest proces.

Experiență în cercetare

Înainte de înființarea ProProtein, tehnologul alimentar Kaisa Orgusaar a lucrat în cercetarea și dezvoltarea alternativă a produselor lactate.

Deși a reușit să creeze alternative lactate mai durabile din proteinele vegetale, Orgusaar a devenit rapid frustrat de deficiențele texturale și nutriționale ale categoriei.

„Mi-am dat seama că proteinele vegetale au proprietăți atât de diferite [față de proteinele lactate] încât pur și simplu nu creează aceeași textură”, a spus ea pentru această publicație.

„De asemenea, mi-am dat seama că alternativele actuale au o alimentație atât de slabă. Sunt, de asemenea, scumpe. ”

Când tehnologul alimentar a descoperit că proteinele lactate pot fi fermentate din microorganisme, ea știa că acestea dețin un potențial mare în lactatele altele. „Pentru că încă nu sunt disponibile în Europa, am decis să iau problema în mâinile mele și să încep să le produc.”

Fabricarea cazeinei din microorganisme

ProProtein din Estonia produce cazeină de vacă din drojdie. Caseina este principala proteină din lapte, iar start-up-ul speră să producă toate cele patru subtipuri ale sale: αs1-cazeină, αs2-cazeină, β-cazeină și κ-cazeină.

„Drojdia este ca orice alt microorganism. Vrea doar să mănânce și să trăiască într-un mediu sigur ”, a explicat Orgusaar. Start-up-ul lucrează în prezent cu drojdie de brutar, dar intenționează să investigheze tulpini alternative în viitor.

ProProtein introduce mai întâi gena producătoare de proteine ​​de cazeină a vacii în genomul drojdiei. „Le oferim o sursă de carbon (zaharuri) și azot - care este necesar pentru producerea de proteine. Ei cresc în mediile de creștere lichide, unde produc proteina ”, ni s-a spus.

Proteina poate fi apoi alocată prin centrifugare și filtrare, înainte ca fracțiunile de cazeină să fie uscate prin pulverizare pentru comercializare. Scopul final este de a furniza aceste cazeine fără animale producătorilor de alimente „care doresc să îmbunătățească calitatea produselor lor”.

„Poate fi aplicat la toate tipurile de produse lactate, dar cea mai bună utilizare este la produsele care necesită caș, cum ar fi brânza sau iaurtul”, a continuat Orgusaar.

Sustenabilitate și nutriție

Tehnologia ProProtein necesită cu până la 98% mai puțină apă și cu 65% mai puțină energie decât proteinele lactate convenționale. Produce cu 84% mai puțin CO₂ și cu 92% mai puțini poluanți.

În plus, tehnologia este scalabilă și permite producerea proteinelor lactate oriunde, inclusiv în zonele urbanizate. ProProtein funcționează încă la scară de laborator, dar a explicat că odată ce procesul este dezvoltat, acesta poate fi ușor transferat în bioreactoare.

Din perspectivă nutrițională, proteinele lactate sunt complet lipsite de colesterol, antibiotice și hormoni și pot fi o alternativă adecvată consumatorilor cu intoleranță la lactoză.

Deși nu este potrivit pentru consumatorii alergici la proteinele lactate, start-up-ul intenționează să investigheze modul în care cazeina sa poate deveni mai puțin alergenică în viitor.

Orgusaar a sugerat că proteinele lactate ar putea fi potrivite și celor preocupați de bunăstarea animalelor. Dacă un consumator evită produsele lactate convenționale datorate unor astfel de motive sau din motive de mediu, atunci oferta ProProtein este „cu siguranță o soluție foarte bună”, a spus ea pentru FoodNavigator. „În cele din urmă le permite să aibă un produs nutritiv și gustos.”

Regulamentul și acceptarea consumatorilor

În Europa, produsele lactate alternative produse prin fermentare de precizie sunt considerate un aliment nou, ceea ce înseamnă că este supus regulamentului Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) Novel Foods.

Nici o proteină din lapte produsă în acest mod nu a primit aprobarea de reglementare în Europa până în prezent. Cu toate acestea, în SUA, produsele care conțin proteine ​​identice cu laptele prin fermentare de precizie sunt deja pe piață. Perfect Day - care își face proteina din zer într-un proces similar - a primit aprobarea FDA în 2020.

În timp ce ProProtein ar dori să intre mai întâi pe piață în Europa, Orgusaar a recunoscut că mediul de reglementare aici este „mult mai complicat”.

Mai mult, ea nu era convinsă că Europa de Est ar fi piața de intrare ideală, deoarece populația sa nu evită produsele de origine animală în aceeași măsură ca unele state membre occidentale. „Est-europenii nu sunt încă atât de veganiști,” a explicat ea, „pentru că sunt mai puțin bogați, deci acele decizii sunt dificil de luat”.

Mai degrabă, ProProtein are ochii pe America de Nord și, în special, pe Canada. O analiză de piață întreprinsă de start-up susține această abordare.

După ce au chestionat 190 de cumpărători pentru a-și examina preferințele și nevoile din sectorul alternativ al produselor lactate - cu o majoritate (55%) care locuiesc în SUA - 80% au spus că sunt dispuși să încerce produse care conțin ingrediente de fermentare de precizie. O susceptibilitate mai mare a fost observată la grupele de vârstă mai mici.

Întrucât ProProtein inserează gena producătoare de proteine ​​de cazeină a vacii în genomul drojdiei, pentru a porni procesul de fermentare de precizie, start-up-ul a anchetat consumatorii despre opiniile lor despre OMG-uri.

Rezultatele au arătat că 74% dintre cetățenii nord-americani consideră că OMG-urile sunt sigure și le consumă deja sau sunt dispuse să le mănânce dacă se dovedesc a fi sigure. Pe de altă parte, pentru europeni, acceptabilitatea a fost în mod clar mai mică, reprezentând 58%.

„Cred că este foarte important să-l comercializeze într-un mod care să [evidențieze] beneficiile sale și să precizeze de ce este sigur de utilizat”, a adăugat Eveline Russ, liderul de comunicare al ProProtein.

ProProtein a fost recent acceptat în cea de-a opta cohortă a Incubatorului ProVeg, care se concentrează pe tehnologii alimentare și ingrediente emergente pentru spațiul proteic alternativ.

„O vedem ca o mare oportunitate de a ne conecta cu comunitatea din industria alimentară, oamenii de știință și investitorii”, ne-a spus Orgusaar. „Chiar ne susțin în acest fel”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2