Stiri

646

Campionatul Mondial al Brânzeturilor și-a desemnat câștigătorii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

DairyReporter informează că brânza Nidelven Blå a fost pe primul loc într-o competiție acerbă, cu peste 4.500 de brânzeturi care au fost evaluate profesional pentru factori precum aspectul, aromă, corp, textură, aromă și senzație în gură.

Brânzeturi din 43 de țări

Desfășurat la Trondheim, Norvegia, cel mai mare eveniment din lume dedicat doar brânzei, a înregistrat un record de 4.502 de înscrieri din 43 de țări. Un grup de 264 de experți internaționali în brânzeturi - inclusiv critici, bucătari, creatori de rețete, cumpărători, comercianți cu amănuntul, jurnaliști, radiodifuzori și alții - s-au reunit pentru a gusta și a evalua fiecare brânză pentru a decide care sunt demne de bronz, argint, aur sau Premiul Super Gold.

Prin procesul de jurizare, brânzeturile au fost reduse la 100 de Super Golds, dintre care 16 finaliști au fost propuși pentru a fi rejudecați de un Super juriu internațional pentru World Cheese Award pentru a determina un câștigător general.

Super Juriul internațional care judecă etapa finală a procedurii a fost format din 16 experți în brânzeturi din întreaga lume, inclusiv Cathy Strange de la Whole Foods Market din SUA, Peter Mårtensson de la retailerul suedez Möllans Ost, Mansi Jasani de la The Cheese Collective din India, Jon Thrupp de la Mons Cheesemongers din Marea Britanie și Aki Sakagami de la Cheese Professional Association din Japonia. Degustarea finală a avut loc în fața unui public live și, de asemenea, transmisă online.

Dintre cele 16 brânzeturi, s-au numărat două din Marea Britanie, trei din Italia, două din Olanda, două din Elveția, două – de altfel, de același producător – din Germania și singure brânzeturi din India, Austria, Belgia și țara gazdă, Norvegia.

Un produs norvegian

Nidelven Blå, introdus de producătorul norvegian de brânzeturi Gangstad Gårdsysteri, se face la doar două ore de centrul orașului gazdă și poartă numele râului Nidelva, care îl străbate. Fabrica de lapte a fost fondată de Astrid Aasen și Perry Frøysadal (foto, dreapta) în urmă cu 25 de ani, ca prima fermă de vaci autorizată din Norvegia.

Brânza în sine este o brânză de mucegai albastru semimoale, făcută cu lapte de vacă pasteurizat și maturată timp de șase până la nouă luni. A fost recunoscută la World Cheese Awards anterioare, câștigând cea mai bună brânză norvegiană în 2019 și câștigând un Super Gold în 2020. Este doar a treia oară când o brânză norvegiană câștigă gong-ul de top, după câștigurile anterioare din 2016 și 2018.

Maren Gangstadt, directorul general al Gangstadt Gårdsysteri, a comentat: „Acest lucru înseamnă atât de mult pentru noi. Suntem o fermă mică de produse lactate, aflată la doar două ore de aici, așa că asta se întâmplă pe terenul nostru de acasă înseamnă foarte mult, iar a avea tot echipajul de la fabrică de lapte adaugă o scânteie suplimentară.

 Această brânză a fost făcută în ianuarie, așa că are aproximativ 11 luni acum și este cel mai bine vândut. A obținut un Super Gold la World Cheese Awards 2019 ca cea mai bună brânză norvegiană, reflectând munca depusă pentru menținerea calității și consistenței.”

Judecătorul Super Juriu, Finbar Deery, șeful departamentului de retail la Sheridans, Irlanda, a declarat: „Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această brânză a fost interacțiunea dintre lapte și aromele albastre, așa că nu este aruncată de penicilină.

Textura a fost primul lucru care a lovit acasă, are o cremoasă densă. Este și o brânză destul de amară, nu apreciem amărăciunea în brânză, când ai o textură atât de bogată, amărăciunea iese și ține tot spectacolul pe drum.”

Cei 16 finaliști au fost:

Top 16 brânzeturi Super Gold:

 Sinodun Hill din Norton and Yarrow Cheese, Regatul Unit. Brânză moale, pasteurizată din lapte de capră, maturată timp de 1 până la 3 săptămâni. (Campionată de Kelsie Parsons, Canada)

Old Amsterdam Goat din Westland Kaasexport, Țările de Jos. Brânză de capră, semi-tare, pasteurizată, maturată timp de 6 până la 9 luni. (Campionat de Peter Mårtensson, Suedia)

Goustal La Bergere de la Société des Caves, Franța. Brânză moale, pasteurizată din lapte de oaie, maturată timp de 6 săptămâni până la 3 luni. (Campionată de Catherine Fogel, Danemarca)

Wigmore de la Village Maid Cheese, Regatul Unit. Brânză de oaie moale, termizată, maturată 5-9 săptămâni. (Campionat de Svein Erik Backlund, Norvegia)

Parmigiano Reggiano 30-39 de luni de la Nazionale Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli, ITALIA. Brânză nepasteurizată din lapte de vacă maturată timp de 30 până la 39 de luni. (campionat de Davide Fiori Guffanti, Italia)

Holland Delta, 1 an din Van der Heiden Kaas, Țările de Jos. Brânză de vaci pasteurizată maturată timp de 1 an, cu o aromă dulce derivată dintr-un cheag secret. (campionat de Mansi Jasani, India)

Eleftheria Brunost de la Vivanda Gourmet, India. Brânză pasteurizată din lapte de vacă maturată timp de 0 până la 2 săptămâni. Fabricat manual, gătind zer și smântână de lapte de vacă pasteurizat indigen într-un vas tradițional asemănător cu un wok. (Campionată de Cathy Strange, SUA)

Eberle Würzig Seit 5 Generationen din Dorfkäserei Muolen, Elveția. Brânză tare, nepasteurizată din lapte de vacă, maturată timp de 8 luni. (Campionată de Débora Pereira, Franța)

Deichkäse Gold de la Rohmilchkäserei Backensholz, Germania. Brânză tare, nepasteurizată din lapte de vacă ecologic, maturată timp de 12 până la 18 luni. (Campionată de Georgina Yescas, Mexic)

Kärntnermi lch Mölltaler Almkäse Selektion 50% FiT. din Kärntnermilch, Austria. Brânză tare, pasteurizată din lapte de vacă, maturată timp de 12 luni. (campionat de Aki Sakagami, Japonia)

Lamucca Di Castagno din Romagna Terre, Italia. Brânză pasteurizată din lapte de vacă maturată cu pudră de frunze de castan timp de 3 până la 6 luni. (Campionat de Patrick McGuigan, Marea Britanie)

Baliehof Houtlandse Asche Kaas din Baliehof Kaas En Zuivelboerderij Jabbeke, Belgia. Brânză tare, nepasteurizată din lapte de vacă, maturată timp de 3 luni. (Campionată de Suzy O'Regan, Africa de Sud)

Müller-Thurgau Rezent din Käserei Müller-Thurgau, Elveția. Brânză tare, cu coajă spălată, pasteurizată din lapte de vacă, maturată timp de 11 luni. (campionat de Jon Thrupp)

Nidelven Blå din Gangstad Gårdsysteri, Norvegia. Brânză albastră din lapte de vacă pasteurizat maturată timp de 11 luni. (campionat de Finbar Deery, Irlanda)

Pirano din La Bufalara, Italia. Brânză de bivoliță pasteurizată, semi-tare, maturată timp de 3 până la 6 luni. (campionat de Evert Schonhage, Olanda)

Michel din Rohmilchkäserei Backensholz, Germania. Brânză nepasteurizată din lapte de vacă și capră, maturată timp de 14 până la 16 luni. (Campionată de Ana Belén González Pinos, Spania)

Câștigători regionali

Guild of Fine Food a anunțat și cele mai bune brânzeturi regionale. Harbison de la Cellars at Jasper Hill a fost numit cea mai bună brânză americană.

Cea mai bună brânză americană – Harbison din pivnițele de la Jasper Hill (SUA). e. O brânză moale, maturată în mucegai, pasteurizată din lapte de vacă, învelită cu o coajă de molid recoltată manual, brânza este făcută cu cheag vegetarian și maturată timp de 6 săptămâni până la 3 luni.

Cea mai bună brânză australiană – C2 de la Bruny Island Cheese Co. (Australia). O brânză tare, crudă, din lapte de vacă. Fabricat cu cheag vegetarian și maturat timp de 6 până la 12 luni. brunyislandcheese.com.au

Cea mai bună brânză austriacă – Kärntnermilch Mölltaler Almkäse Selektion 50% F.i.T. din Kärntnermilch (Austria). O brânză tare, pasteurizată, din lapte de vacă. Fabricat cu cheag vegetarian și maturat timp de 12 luni.

Cea mai bună brânză britanică – Sinodun Hill de la Norton și Yarrow Cheese (Regatul Unit). O brânză moale, maturată în mucegai, pasteurizată de capră, cu coajă Geotrichum. Fabricat cu cheag vegetarian și maturat timp de 1 până la 3 săptămâni.

Cea mai bună brânză canadiană – Alexis de Portneuf La Sauvagine de la Saputo Dairy Products Canada (Canada). O brânză moale, maturată în mucegai, cu lapte de vacă pasteurizat, cu coajă supla. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 2 până la 6 săptămâni.

Cea mai bună brânză franceză – Le Goustal la Bergère de la Société des Caves (Franța). O brânză moale, pasteurizată, din lapte de oaie. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 6 săptămâni până la 3 luni.

Cea mai bună brânză germană – Michel de la Rohmilchkäserei Backensholz (Germania). O brânză tare, crudă, din lapte de vacă și capră. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 12 până la 18 luni.

Cea mai bună brânză grecească – Truffeta de la D. Kissas Bros & Co. (Grecia). O brânză de oaie și capră pasteurizată în stil feta, cu trufe de vară. făcut cu cheag animal și maturat timp de 3 până la 6 luni.

Cea mai bună brânză irlandeză – Mount Leinster Clothbound de la Coolattin Cheddar (Irlanda). Un cheddar de fermă cu lapte de vacă crud. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 14 luni.

Cea mai bună brânză italiană – Parmigiano Reggiano 30-39 de luni de la Nazionale Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli (Italia). O brânză tare, cu lapte de vacă DOP. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 30 până la 39 de luni.

Cea mai bună brânză japoneză – Tokyo Brown Cheese de la Cheese Stand (Japonia). O brânză maro pasteurizată făcută din zer de vacă și lapte și maturată timp de 0 până la 2 săptămâni.

Cea mai bună brânză din America Latină – Morro Azul de la Pomerode Alimentos (Brazilia). O brânză moale, maturată în mucegai, pasteurizată din lapte de vacă, învelită cu coajă de stejar. Fabricat cu cheag vegetarian și maturat timp de 2 până la 6 săptămâni.

Cea mai bună brânză din Țările de Jos – Delta Olandei – 1 an de la Van der Heiden Kaas (Olanda). Un Gouda tare, pasteurizat cu lapte de vacă. Fabricat cu cheag animal „secret” și maturat timp de 9 până la 12 luni.

Cea mai bună brânză norvegiană – Nidelven Blå din Gangstad Gårdsysteri (Norvegia). O brânză albastră din lapte de vacă pasteurizat. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 6 până la 9 luni.

Cea mai bună brânză portugheză – São Jorge DOP 4 luni de la LactAçores (Portugalia). O brânză DOP semi-tare, cu lapte de vacă crud. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 3 până la 6 luni.

Cea mai bună brânză din Africa de Sud – Simonsberg Gouda 6 luni de la Lactalis Africa de Sud (Africa de Sud). O brânză Gouda pasteurizată din lapte de vacă. Fabricat cu cheag vegetarian și maturat timp de 6 luni.

Cea mai bună brânză spaniolă – brânză moale Capricho Homenaje de la Formatgeria Granja Rinya (Spania). O brânză moale, maturată în mucegai, pasteurizată din lapte de vacă. Fabricat cu cheag vegetarian și maturat timp de 0 până la 2 săptămâni.

Cea mai bună brânză elvețiană – Eberle würzig seit 5 Generationen din Dorfkäserei Muolen (Elveția). O brânză tare, crudă, din lapte de vacă. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 6 până la 9 luni.

Cea mai bună brânză ucraineană – Tverdyy vytrymanyy z pazhytnykom din Zinka (Ucraina). O brânză tare, pasteurizată de lapte de capră, cu schinduf uscat. Fabricat cu cheag vegetarian și maturat timp de 6 luni.

Cel mai bun cheddar Brânză – Mount Leinster Clothbound de la Coolattin Cheddar (Irlanda). Un cheddar de fermă cu lapte de vacă crud. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 14 luni.

Cea mai bună brânză Le Gruyère – Le Gruyère AOP Premier Cru – Châtonnaye din Cremo (Elveția). O brânză tare, nepasteurizată, din lapte de vacă, făcută cu cheag animal maturată mai mult de 10 luni.

Cea mai bună brânză nouă – Tokyo Brown Cheese de la Cheese Stand (Japonia). O brânză maro pasteurizată făcută din zer de vacă și lapte și maturată timp de 0 până la 2 săptămâni.

Cea mai bună brânză afumată – Nero Fumè de la Latteria Moro di Moro Sergio (Italia). O brânză albastră, pasteurizată din lapte de vacă, afumată și aromată cu ceai negru Lapsang Souchong. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 6 săptămâni până la 3 luni.

Cea mai bună brânză de membru SCA – Sinodun Hill din Norton și Yarrow Cheese (Regatul Unit). O brânză moale, maturată în mucegai, pasteurizată de capră, cu coajă Geotrichum. Fabricat cu cheag vegetarian și maturat timp de 1 până la 3 săptămâni.

Premiul Ann-Marie Dyas pentru cea mai bună brânză artizanală – Prezentat de The Fine Cheese Co. – Lamucca di Castagno din Romagna Terre (Italia).

O brânză tare, pasteurizată din lapte de vacă, învechită cu pudră de frunze de castan. Fabricat cu cheag animal și maturat timp de 3 până la 6 luni.

Cei mai buni producători de brânză – producatorii de brânză din Gangstad Gårdsysteri (Norvegia), conduși de Maren Gangstad și Astrid Aasen pentru Nidelven Blå.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2