Stiri

198

C.E.: Evoluția pe termen scurt a sectoarelor europene de lapte și carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pandemia Covid-19 a dat peste cap viața întregii planete și, bineînțeles, a întregii economii mondiale. Tocmai de aceea, acum, la mai mult de o jumătate de an de la declanșarea maladiei, Comisia Europeană a putut trage unele concluzii referitoare la evoluția sectoarelor de lapte și carne, dar numai pe termen scurt. Iată care sunt previziunile specialiștilor de la Strassbourg, pentru finalul anului 2020.

Preturi slăbite la lapte

Răspândirea Covid-19 în China a slăbit prețurile pulberilor din lapte. Cererea a scăzut, în urma închiderii serviciului alimentar și a amânării sărbătorilor de Anul Nou Chinezesc. Deși există deja semnale de recuperare a cererii chineze, presiunea asupra prețurilor produselor lactate este de așteptat să rămână, deoarece stocurile de lapte praf rămân mari. În 2019, China a crescut semnificativ, atât importurile SMP (+ 23%), cât și WMP (+ 29%). Din cauza restricțiilor de blocare din acest an, laptele colectat în China a fost procesat în WMP mai mult decât de obicei, ceea ce a dus la o creștere a disponibilității generale a produsului.

Din februarie, prețul SMP al UE a scăzut cu 17% la 2 180 EUR / t. Prețul WMP al UE a scăzut cu un ritm mai mic, la 2 850 EUR / t (-6% de la începutul anului 2020), la fel ca prețul untului UE la 3 420 EUR / t (-7%). Între timp, prețul brânzei din UE a rămas relativ stabil (3.080 EUR / t). Ca urmare a scăderii prețului SMP și a untului, echivalentul prețului la lapte al UE este de așteptat să scadă în lunile următoare. Creșterea sezonieră a colectării laptelui și a restricțiilor din cauza Covid-19 ar putea fi de asemenea factori negativi de influență. Producția de lapte a UE este de așteptat să crească în mod modern în 2020, dar mai mult lapte va fi canalizat către producția de SMP.

Spre produse lactate stocabile

O posibilă scădere a cererii serviciilor alimentare pentru produse lactate ar putea direcționa mai mult lapte către prelucrarea produselor stocabile și cu mai puțin consum de forță de muncă, în special SMP. Producția  ar putea crește cu 2,5%, în 2020. Cu stocurile publice golite în 2019, disponibilitatea în 2020 ar scădea cu 10%. Datorită diferenței de preț dintre SMP-urile stocate și cele proaspete, este de așteptat să fie utilizat mai puțin SMP în procesare, în 2020, rezultând o utilizare internă redusă (-8%), similar nivelurilor anterioare anului 2018.

Disponibilitatea redusă și măsurile comerciale restrictive, cauzate de Covid-19, ar putea apropia exporturile de SMP de nivelurile din 2017. Acestea ar putea scădea cu 17%, în comparație cu exporturile record din 2019 (în principal în China, Algeria și Asia de Sud-Est). Deoarece nu s-ar utiliza toate sursele proaspete, stocurile private ar putea crește la 12.000.000 t, în 2020.

Exporturile vor scădea

În 2020, scăderea cererii mondiale de WMP, din cauza Covid-19, și o scădere a prețului petrolului, ar putea reduce și mai mult exporturile UE, în special în Orientul Mijlociu, care se așteaptă să scadă cu 7%. O creștere continuă a utilizării domestice (+ 2%), nu este de așteptat să compenseze pierderea. Prin urmare, producția UE de WMP va scădea cu 2%.

Fluxul de primăvară al colectării laptelui din UE (T2) a coincis cu izbucnirea Covid-19. Măsurile restrictive din statele membre au contestat logistica colectării laptelui, precum și livrările de furaje. În unele cazuri, produsele lactate încurajează producătorii de lapte să reducă livrările de lapte.

Și acum, motivele legate de sănătate ar putea afecta și disponibilitatea forței de muncă, în special în procesare. Acest lucru, împreună cu disponibilitatea ofertei de lapte în primăvară și cererea restrânsă, ar putea afecta produsele lactate, favorizând produsele minim procesate. În aceste condiții și asumând condiții meteorologice normale, creșterea producției de lapte din UE ar putea fi de așteptat în jurul a 0,4%,  în 2020, determinată de o creștere modestă a randamentului (+ 1,1%), compensând o reducere suplimentară a efectivelor de lapte (-0,7%). Pentru a rezolva deficiențele potențiale de furaje importate, furajele produse pe piața internă ar putea fi favorizate, mai ales a concentratelor de furaje achiziționate, contribuind la încetinirea creșterii anuale a randamentului.

Mai mult unt, mai multă brânză

Se preconizează că va fi produs mai mult unt (+ 1,2%), întrucât cererea internă rămâne puternică (atât în ​​comerțul cu amănuntul, cât și în industria alimentară). În ciuda prețului competitiv al UE, stocurile din SUA au crescut în 2019 și au slăbit cererea pe alte piețe, fapt care ar putea contribui la o scădere a exporturilor UE (-10%), în 2020. În timp ce vânzările cu amănuntul de unt vor crește, utilizarea internă ar putea rămâne stabilă, întrucât utilizarea untului în produsele procesate nu ar reveni la nivelurile anterioare. Drept urmare, producția crescută nu este probabil absorbită complet, iar stocurile ar putea crește (+10 000 t).

Consumul de brânzeturi va crește ușor

Majoritatea produselor lactate tradiționale (brânză, lapte de băut, smântână și iaurturi) sunt vândute prin retail sau prelucrate de industrie. Creșterea consumului la domiciliu, din cauza măsurilor de îngrădire, a dus la creșterea stocurilor gospodărești, în principal din lapte și brânză UHT.

În 2020, consumul de brânză din UE ar putea crește ușor (+ 0,3%), sprijinit de creșterea vânzărilor cu amănuntul pentru diferite categorii, precum și de ready meal cu o componentă de brânză. De asemenea, exporturile ar putea continua să crească (+ 1,5%), în special datorită cererii pe piețele asiatice. Această cerere în creștere este de așteptat să conducă la o creștere generală a producției de brânză (+ 0,6%), susținută de un mediu stabil al prețurilor. Cu toate acestea, întrucât consumul de lactate de origine diferă, prin compoziție,  față de serviciile alimentare, unele categorii de brânză ar putea fi afectate negativ de scăderea cererii (de exemplu brânzeturi cu valoare ridicată).

Stocarea internă de lapte UHT și creșterea așteptată a cererii pentru iaurturi, datorită valorii lor funcționale în nutriție, ar putea stimula încetinirea tendinței de scădere a producției de FDP în 2020 (-0,4% față de -0,9% în 2019). În special, este de așteptat ca consumul de lapte să reducă la jumătate, declinul anului trecut (-1%), în timp ce tendința negativă a producției de iaurt ar putea fi inversată (+ 0,5%).

Producția de carne de vită, în declin

Producția de carne de vită a UE a scăzut în 2019 (-0,9%), într-un context al prețurilor mai mici și reflectând reducerile anterioare ale efectivelor în țările producătoare-cheie (Fanța, Italia, Olanda), în timp ce contracția din Polonia a rezultat din reducerea exporturilor. În schimb, Germania și-a mărit producția, prin eliminarea suplimentară a junincilor care nu sunt necesare pentru înlocuire, în timp ce Irlanda, șeptelul a fost sacrificat în așteptarea Brexit-ului.

În 2019, efectivul total de vacă din UE s-a contractat cu 0,8%, cu evoluții diferite pentru efectivele de lapte și lactate. Randamentele mai mari la bovinele de lapte au contribuit la reducerea efectivelor de lapte în țările producătoare-cheie (Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia), în timp ce expansiunea în Spania, Italia și Polonia (datorită posibilităților de export), a stopat reducerea efectivelor din UE.

Producția de carne vită a UE ar trebui să scadă în continuare, în 2020, în țările producătoare-cheie, cu 0,6% în UE, deoarece efectivele sunt mai mici și prețul de referință al UE este în scădere. Între timp, Spania și Irlanda ar trebui să beneficieze de oportunități comerciale și să își crească producția. Covid-19 va afecta piețele pentru produse specifice, cum ar fi reducerile cu valoare ridicată, cauzate de închiderea serviciilor de alimentație și măcelărie din supermarketuri.

Disponibilitate mai redusă a cărnii de vită și importuri stabile în 2020

Importurile UE au crescut în 2019, din cauza ofertei mai mari din Argentina. În 2020, importurile ar trebui să rămână stabile, deoarece alți furnizori din UE (de carne de înaltă calitate), își deviază exporturile către Asia (China, Japonia și Coreea de Sud).

În mod surprinzător, țările din America de Sud livrează acum aproape jumătate din exporturile lor în China, în timp ce cota UE a scăzut la 13%. Covid-19 ar putea submina exporturile către UE în continuare, deoarece cererea serviciilor alimentare pentru reduceri de mare valoare rupe și scade prețurile în UE. Între timp, întreruperile de producție și export în America de Sud nu sunt excluse. Cererea mai redusă și disponibilitatea redusă a cărnii vor avea ca rezultat reducerea suplimentară a consumului aparent al UE (până la 10,6 kg pe cap de locuitor).

Și exporturile vor fi mai mici

Exporturile UE de bovine vii au scăzut în 2019, determinate de cererea mai mică din partea Turciei. UE, condusă de Franța, a redirecționat volume semnificative în Algeria, ceea ce favorizează importurile. O scădere suplimentară este de așteptat în 2020, cu o cerere mai mică din partea Turciei, fiind alimentată de concurența prețurilor din Brazilia și Uruguay și suprimarea cererii din Algeria și Libia (impactul prețurilor scăzute ale petrolului).

Exporturile de vită din UE au scăzut cu 3% în 2019, doar pentru că exporturile în Marea Britanie au scăzut cu 10%. În 2020, exporturile s-ar putea recupera ușor, în funcție de extinderea oportunităților în Asia (Japonia, Hong Kong, China și Filipine). Covid-19 nu a afectat încă exporturile UE, inclusiv animale vii. Cu toate acestea, posibilele perturbări ale transportului (de exemplu, lipsa șoferilor de camioane), sunt un factor de risc.

Covid-19 afectează piața cărnii de vită prin prețuri. Până în prezent, produsele specifice pentru foodervice (de exemplu, burgeri pentru fast-food și reduceri de mare valoare pentru restaurante), sunt redirecționate parțial către retail, dar la prețuri mai mici. Prețurile cărnii de vită, deja mai mici la începutul anului 2020, sunt sub presiune crescută în acest an, inclusiv pentru vacile de lapte.

Prețul puilor, neschimbat de cinci ani

Producția de carne de pasăre din UE a continuat tendința de creștere în 2019, datorită creșterii, deși într-un ritm moderat (+ 1,6%). În 2020, creșterea ar trebui să continue (+ 1,2%), deoarece consumatorii înlocuiesc carnea mai scumpă cu păsările de curte. Cu toate acestea, închiderea serviciului alimentar ar trebui să aibă un impact anual asupra produselor mai dificil de vândut cu amănuntul (rațe, bibilici, porumbei și prepelițe).

În 2019, prețurile broilerilor au rămas aproape de media de 5 ani. De la începutul anului 2020, prețurile au fost peste nivelul anului trecut, din cauza ofertei strânse și au fost impulsionate în continuare de stocarea aferentă Covid-19 la mijlocul lunii martie. Cu toate acestea, prețurile au scăzut rapid, sub media de 5 ani, în principal,  din cauza unei scăderi abrupte a prețurilor din Polonia. Se estimează că consumul pe cap de locuitor va continua pe trendul său în creștere în 2020, până la 23,6 kg (+0,2 kg).

Comerț în creștere moderată la carnea de pasăre

Importurile de carne de pasăre din UE au crescut moderat, cu 1,8% în 2019 (+ 2,9% în Marea Britanie, + 1,3% în alte țări). Importurile din Marea Britanie sunt în mare parte piept și pulpe. În schimb, importurile din alte țări sunt în cea mai mare parte piept și produse prelucrate de o valoare mai mare, destinate în mare parte serviciilor alimentare. Prin urmare, probabil că importurile vor scădea ușor în 2020.

În 2019, exporturile UE de carne de pasăre au crescut cu 6,7%, datorită cererii puternice la nivel mondial (+ 2,3% în Marea Britanie, + 9% în alte țări). Transporturile au crescut în majoritatea principalelor destinații, în special în Africa de Sud (+ 62%), Filipine (+ 40%), Vietnam (+ 34%) și China (de patru ori). În 2020, exporturile ar trebui să crească, în timp ce cererea rămâne ridicată, dar într-un ritm moderat, deoarece focarele de gripă aviară (de ex. Polonia), au dus la interdicții, inclusiv de la cei patru de mai sus. Acest lucru va pune presiune asupra exporturilor UE și va duce probabil la o schimbare a fluxurilor comerciale, cu excepția Chinei, unde Polonia este singura țară din UE care exportă volume semnificative în acest moment.

Sectorul suin, sub pecetea PPA

Efectivele de reproducție a UE s-au contractat cu 3% în 2018, din cauza prețurilor mici, a riscului de pestă porcină africană și/sau a restricțiilor de mediu. Prețurile ridicate din aprilie 2019 au conținut tendința și stabilizarea dimensiunii efectivelor UE în 2019 (+ 0,4% an de an), datorită expansiunii în Spania (+ 3%) și Olanda (+ 8%) și în ciuda reducerilor în Germania (-3%), Franța (-3%) și Ungaria (-11%).

În 2020, producția de carne de porc din UE ar trebui să crească ușor, întrucât cererea continuă de export din Asia, în special China, menține prețurile ridicate și favorizează ponderile de sacrificare. Creșterea va fi determinată de Spania, care profită de oportunitatea din China. Exporturile de carne de porc spaniloă în China s-au dublat în 2019, iar acum reprezintă 28% din totalul exporturilor UE în acea țară.

În fianlul lui 2020, Spania va deveni primul producător din UE la numărul de animale sacrificate, deși nu în volum, din cauza unei greutăți de sacrificare mai ușoare decât Germania. Covid-19 nu ar trebui să afecteze în mod semnificativ piața de porcine, cu excepția unor produse specifice pentru serviciile alimentare (de exemplu, porcii care alăptează).

Cererea Chinei se va menține

Creșterea importurilor chineze în 2019 a determinat ca prețurile de porcine din UE să se apropie de 200 EUR/100 kg, în decembrie (+ 45% de la an la an). De atunci prețurile au fluctuat peste 180 EUR / 100 kg. Prețurile carcaselor au reacționat ușor față de Covid-19, dar ar trebui să continue la niveluri ridicate, în timp ce cererea chineză continuă, în ciuda reducerii cererii de servicii alimentare. Principalul risc rămâne răspândirea PPA în UE.

Prețurile porcului au crescut și în 2019, scăzând doar în martie 2020 în urma prețului carcaselor, după ce a ajuns la 75 EUR / cap (+ 59% față de an). PPA este în continuare prezentă în UE, și continuă să se răspândească încet. În februarie 2020, Elveția a confirmat primul focar. În prezent, zece state membre sunt afectate de boală: Elveția, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Italia, (Sardinia), Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Se așteaptă ca consumul aparent pe cap de locuitor să scadă la 32,5 kg în 2020 (cu 0,7 kg mai puțin decât anul precedent), deoarece prețurile ridicate favorizează alte carne, în special păsările de curte.

Export de porcine în creștere

Exporturile de porcine din UE au crescut cu 17% în 2019 (-5% până în Marea Britanie, + 25% față de alte țări), determinate de cererea chineză, unde ponderea exporturilor de porcine din UE s-a dublat la 36%. Între timp, exporturile către alți parteneri comerciali principali au scăzut semnificativ: Coreea de Sud (22%), Filipine (-24%), SUA (-24%) și Ucraina (-18%), în timp ce creșteri mici au fost înregistrate în Japonia, Australia și Hong Kong. În 2019, Marea Britanie este principala destinație de export a UE pigmeatafter China (22% cota). În 2020, cererea chineză ar trebui să persiste, iar exporturile totale ale UE vor crește semnificativ (+ 12%). În 2019 au crescut și exporturile de organe, dar mai puțin semnificativ (+ 7%).

China continuă să lupte pentru a se recupera de pe urma PPA, care a decimat efectivul de porci, iar recuperarea va fi probabil întârziată de întreruperile legate de Covid-19. În 2020, producția chineză ar trebui să scadă în continuare (experții estimează o scădere de 15-25% față de an), menținând un decalaj imens, care nu poate fi acoperit de oferta mondială disponibilă. În mod clar, UE a beneficiat cel mai mult de cererea chineză, dar SUA și-a triplat exporturile, în ciuda tarifelor existente. Brazilia continuă să își crească cota.

La ovine, avântul României se va pondera

Efectivele de ovine și caprine ale UE s-au contractat în 2019 (-1,3%), determinate de reduceri în țările producătoare-cheie (Spania, Elveția). În plus, creșterea substanțială anterioară a României și Franței s-a diminuat. Producția de carne de ovine și caprine ar trebui să rămână stabilă în 2020, după o creștere puternică în 2019 (+ 6%), din cauza efectivelor mai mici și a încetinirii creșterii producției în România. Perspectivele de export sunt îmbunătățite și, dacă prețurile rămân ridicate, ar trebui ca acestea să împiedice o scădere a producției UE.

Covid-19 va afecta piețele de carne de ovine și caprine. Surplusul din serviciile alimentare din unele țări (Spania, Elveția) nu va fi absorbit de vânzarea cu amănuntul. De asemenea, cererea sezonieră nu se va concretiza, iar animalele pregătite pentru sacrificare pot fi congelate și direcționate către comerțul cu amănuntul și serviciile alimentare în a doua jumătate a anului sau pentru 2021. Covid-19 urmează să afecteze piața prin presiunea descendentă asupra prețurilor.

Exporturile, mai mici în 2020

Exporturile de ovine vii din UE au crescut constant în 2019, sprijinite de cererea din destinațiile emergente (Arabia Saudită și Iran). În 2020, exporturile de ovine vii ar trebui să scadă în mod special, deoarece tendința negativă continuă în Libia, Iordania și Israel. Covid-19 poate limita transportul și exporturile de animale vii, în special spre Iran.

Exporturile de ovine din UE au crescut în 2019 (+ 12%). În 2020, Spania și Irlanda vor beneficia de exporturile continue în Orientul Mijlociu și Hong Kong, și, poate,  în Marea Britanie.

Importurile de ovine din UE au scăzut în 2019 (-6,1%), deoarece Noua Zeelandă (care reprezintă 40%), și-a redirecționat exporturile către Asia. Dacă Regatul Unit nu menține exporturi similare cu UE, ca anul trecut, importurile UE ar trebui să scadă în 2020.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2