Tehnologii

371

”Atac frontal” asupra Nutri-Score

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autoritatea italiană pentru concurență (AGCM) a anunțat o investigație asupra a cinci companii care utilizează schema de etichetare Nutri-Score din față a ambalajului, ridicând sugestii care ar putea fi implementate în cele din urmă sisteme diferite în diferite părți ale UE.

Firmele în cauză sunt companiile italiene GS, Carrefour Italia, Pescanova Italia Srl și Valsoia, companiile franceze Regime Dukan și Diet Lab, cerealele britanice pentru micul dejun Weetabix și un producător german de dulciuri fără nume.

De asemenea, AGCM a lansat o investigație împotriva proprietarului aplicației franceze Yuka, care își propune să ofere o evaluare sănătoasă a produselor alimentare bazată în mare parte pe sistemul Nutri-Score.

Nutri-Score clasifică alimentele și băuturile în funcție de profilul lor nutrițional folosind o scară de cinci culori și litere (A este verde pentru a reprezenta cea mai bună calitate nutrițională, în timp ce E este roșu pentru a arăta că este cea mai scăzută).

Eticheta a fost recomandată oficial de autoritățile sanitare din Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos, Luxemburg și Spania, deși fiecare județ nu va face obligatoriu Nutri-Score până la sfârșitul anului 2022, UE anunță care este schema de etichetare FOP obligatorie. planuri de a introduce.

Cu toate acestea, producătorii italieni de alimente tradiționale, cum ar fi Parmigiano Reggiano, Grana Padano și ulei de măsline, s-au plâns de mult că algoritmul Nutri-Score discriminează pe nedrept aceste produse. Guvernul italian a acuzat Nutri-Score că este în contradicție cu „principiile dietei mediteraneene”.

Din acest motiv, Roma a propus Comisiei o altă schemă, numită NutrInform, bazată pe un simbol „alimentat cu baterii” similar cu semafoarele din Marea Britanie, care utilizează coloane sau baterii pentru a afișa procentul de energie, grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri. și sare conținută în porția de produs în raport cu aportul zilnic de referință.

Nutri-Score induce în eroare consumatorii, se teme Autoritatea de Concurență din Italia

Potrivit AGCM, teama este că eticheta Nutri-Score, precum și scorurile și judecățile furnizate de aplicația Yuka , sunt „percepute în mod eronat ca evaluări absolute asupra sănătății unui anumit produs, indiferent de nevoile generale ale unui anumit produs. individual (dietă și stil de viață), cantitatea și frecvența aportului în cadrul unei alimentații variate și echilibrate și în absența avertismentelor adecvate.”

Se plânge că scala de culoare/litere a Nutri-Score ar putea favoriza produsele clasificate drept verzi la achiziții și le dezavantajează pe cele clasificate ca galben/portocaliu/roșu, „indiferent de aportul nutrițional real într-o dietă echilibrată”.

Acesta a adăugat că „construirea scalei alfabetice și cromatice de evaluare se realizează folosind un algoritm care nu permite consumatorilor să înțeleagă sfera mențiunii nutriționale date, întrucât criteriile (corespondența dintre cantități, categoriile de nutrienți și scorul relativ), precum și obiectivitatea evaluărilor care stau la baza lansării Nutri-Score."

AGCM și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că calculul Nutri-Score este la 100 de grame/100 ml de produs, „fără a ține cont de faptul că există alimente care de obicei nu se consumă în cantități de același ordin de mărime”.

În lumina acestei direcții de deplasare a autorității italiene de concurență, Luca Bucchini, directorul general al Hylobates Consulting, consideră că ancheta va duce „aproape inevitabil” la un rezultat negativ atunci când decizia va fi anunțată în șase luni.

„Acesta este un atac frontal asupra Nutri-Score cu scopul de a-l interzice efectiv în Italia”, a spus el. „Dacă Nutri-Score este declarat înșelător, așa cum pare probabil, orice companie care îl folosește se poate confrunta cu amenzi de până la milioane de euro, ceea ce ar fi problematic chiar și pentru lanțurile de supermarketuri.

„Cercetarea științifică a consumatorilor arată că consumatorii preferă Nutri-Score față de alte sisteme FOPNL, în ciuda defectelor sale, și îl folosesc pentru alegerile lor de marketing. Prin urmare, în opinia mea, scopul aparent al reclamanților este ca Nutri-Score să fie scos de pe rafturile italiene înainte ca consumatorii să se obișnuiască și să se atașeze de el.”

Fracții ireconciliabile în Europa?

Bucchini a adăugat că ancheta AGCM evidențiază „dezacordul fundamental” poate ireconciliabil dintre susținătorii și adversarii Nutri-Score. „AGCM nu pare să considere că scopul principal al Nutri-Score este de a permite compararea între produse din aceeași categorie, unde utilizarea a 100 g ca cantitate de referință are sens”, a spus el.

Susținătorii, a adăugat el, susținuți de comunitatea științifică internațională, consideră că aportul alimentar al anumitor nutrienți „ar trebui modificat prin creșterea aportului alimentar de nutrienți sănătoși și scăderea aportului celor nesănătoși”.

Oponenții, deși „cred că aportul alimentar de nutrienți nu trebuie să se schimbe, fără a fi nevoie de reformulare sau schimbări în alegerile dietetice. Ei susțin că astfel de modificări nu sunt utile pentru abordarea problemelor de sănătate. Deci dezacordul este abo scopuri, nu numai mijloace.”

El se teme că ruptura ar putea duce chiar la sisteme duale în țările pro și contra.

De exemplu, ministerul agriculturii din Cehia tocmai a dezvăluit că este împotriva Nutri-Score. Potrivit ministerului, Nutri-score este prea simplist deoarece nu ia în considerare dimensiunea porției și compoziția generală a alimentelor și ar putea, de asemenea, să discrimineze „mâncarea de calitate și tradițională”.

Bucchini a identificat că unele companii alimentare încep să se gândească la noi formulări cu mai puține grăsimi, sare și zaharuri și mai multe fibre și fructe pentru „piețele Nutri-Score”, păstrând în același timp grăsimile, sarea și zaharurile în produse pentru piețe, cum ar fi Italia, care resping Nutriscore.

„Un scenariu posibil este acela că, într-o dezbatere inversă a dublei calități, această scindare este consacrată în legislația UE pe măsură ce mergem înainte, deschizând oportunități de diversificare în țările atent la sănătate și în cele indulgente”, a observat el.

Dr. Christofer Eggers, un avocat cu sediul la Frankfurt în domeniul alimentației și al băuturilor, a declarat că „nu este realist ca Nutri-Score-ul existent să fie implementat în întreaga UE”. El a adăugat că vor fi cunoscute mai multe odată ce EFSA va emite avizul științific privind Nutri-Score până în martie 2022.

„Până acum, Nutri-Score este implementat de șase state membre, inclusiv Franța și Germania. Cu toate acestea, un alt grup, inclusiv Italia și Grecia, se opun Nutri-Score, deoarece aceste state consideră că dieta tipic mediteraneană bazată pe ulei de măsline este dezavantajată sistematic de sistem. Alții încă, inclusiv Polonia și însăși Comisia UE, sunt foarte sceptici”, a dezvăluit el.

„Comisia va prezenta un nou sistem în 2022. Indicațiile inițiale sunt că oamenii de știință propun să utilizeze sistemul de semafor multiplu din Marea Britanie ca un compromis bun între Nutri-Score și Nutrinform italian.

Concomitent, EFSA lucrează la un raport către Comisie. Abia după ce va fi publicat, Comisia va începe să discute în detaliu. Se așteaptă să existe o etichetă în fața ambalajului la nivelul UE, dar nu va fi Nutri-Score existent.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2