94

APIA: Cine nu respectă regulile de sănătate și mediu, pierde subvențiile

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit unui comunicat, APIA reaminteste fermierilor beneficiari ai schemelor de plati directe ca, incepand cu anul 2015, este implementata cerinta legala in materie de gestionare (SMR) 10, in conformitate cu art. 93, alin. 1 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 si cu Anexa II la prezentul regulament, fiind inclusa in domeniul „Sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor”.

  Acordarea schemelor de plati directe si a ajutoarelor nationale tranzitorii din cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune si a anumitor plati din cadrul masurilor de dezvoltare rurala (Pilonul al II-lea) se face doar catre agricultorii care respecta normele obligatorii in domeniul mediului, schimbari climatice, bunele conditii agricole ale terenurilor, al sanatatii publice, a animalelor si a plantelor, precum si al bunastarii animalelor.   Agricultorii care, prin activitatea lor, depoziteaza, manipuleaza si utilizeaza produse de protectie a plantelor trebuie sa respecte inclusiv SMR 10 – Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor, astfel:  

  1. Sa utilizeze numai produse de protectie a plantelor omologate de Comisia Nationala de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor, care se regasesc in baza de date PEST-EXPERT.
  2. Sa utilizeze produsele de protectie a plantelor doar in scopul pentru care acestea au fost omologate si numai in conformitate cu instructiunile de utilizare.
  3. Produsele de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care detin autorizatie pentru utilizarea acestor produse, emisa de unitatea fitosanitara din raza teritoriala in care isi desfasoara activitatea.
  4. Sa nu aplice tratamente cu produse de protectie a plantelor in zonele de protectie a resurselor de apa, in zonele de protectie sanitara si ecologica, precum si in alte zone protejate stabilite in conditiile legii.
  5. Sa respecte conditiile de depozitare, manipulare si utilizare a produselor de protectie a plantelor in exploatatiile agricole, asa cum sunt prevazute la capitolul VI, pct. 6.3 – 6.6 din Codul de bune practici in ferma, aprobat prin Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 1234/2006.
  6. Sa pastreze o perioada de cel putin 3 ani documentele de evidenta contabila a produselor de protectie a plantelor depozitate si utilizate in exploatatie, precum si Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor.

Fermierul va tine evidenta la zi, dupa efectuarea fiecarui tratament, prin completarea si tinerea la zi a unui registru, dupa modelul afisat pe site-ul APIA.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2