79

ANSVSA: Vânzarea produselor tradiționale pe timp de caniculă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

ANSVSA transmite ca in aceasta perioada, se organizeaza la nivel de localitati targuri, evenimente social-culturale traditionale, sau sarbatori aniversale, evenimente la care operatorii economici sau micii producatori, persoane fizice, ofera pentru consum participantilor, sau pentru vanzare, diferite produse alimentare sub forma de materii prime sau produse finite, obtinute prin procesarea productiei de origine animala si vegetala din propria gospodarie.

  Aceste activitati sunt sprijinite de autoritatiile judetene si locale prin asigurarea cadrului institutional si juridic, prin acordarea unor resurse financiare (suventii, premii, sau alte taxe suventionate) ca baza tehnico- materiala necesara pentru ca micii producatori sa isi poata valorifica in conditii optime si legale produsele de origine animala si vegetala.   De asemenea, un sprijin important il acorda serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor prin: - Promovarea programelor de supraveghere, control si eradicare a bolilor la animale si a bolilor ce se pot transmite de la animale la om; - Monitorizarea si verificarea obiectivelor din sectorul alimentar si a micilor producatori pentru inregistrarea si pentru functionarea acestora in conditiile legii; - Acordarea de asistenta si consultanta de specialitate autoritatiilor locale care organizeaza periodic targuri sau manifestari traditionale; - Promovarea produselor cu specific traditional prin identificarea producatorilor cu astfel de activitati, asigurarea asistentei de specialitate si acordarea serviciilor de consultanta pentru incadrarea in parametrii tehnologici si de calitate a acestora; - Cresterea respectului fata de consumator prin supravegherea si controlul permanent a spatiilor unde se produc, proceseaza, depoziteaza, transporta, si comercializeaza produse alimentare destinate consumului uman. Pentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare datorate producerii, depozitarii, transportului si valorificarii unor astfel de produse in alte conditii decat cele stabilite prin legislatia din domeniu, avand in vedere si faptul ca suntem in plin sezon estival cu temperaturi in mediul ambiant ridicate, autoritatile locale in cauza, organizatorii si producatorii care ofera produse alimentare pentru consum uman au o serie de obligatii si anume:   Pentru organizatorii de evenimente - Sa solicite de la D.S.V.S.A. judeteana, aprobarea pentru functionarea unor astfel de locatii, prin depunerea, cu cel putin cinci zile inaintea desfasurarii evenimentului, un dosar care cuprinde: a) cerere scrisa (se mentioneaza locul si perioada desfasurarii evenimentului, activitatea desfasurata, tipurile de produse supuse comercializarii); b) lista expozantilor (impreuna cu documentele de autorizatii sau de inregistrare sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si documentele de producator); c) contract sau un acord cu o firma de salubrizare in vederea evacuarii deseurilor alimentare sau menajere.   - Organizatorii au obligatia sa asigure: 1) dotarile cu utilaje si echipamente adecvate specifice activitatii; 2) spatii corespunzatoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru pastrarea si expunerea produselor; 3) sursa de apa potabila; 4) mijloace pentru curatarea si dezinfectarea instrumentelor de lucru; 5) grupuri sanitare si facilitati de spalare si uscare a mainilor atat pentru comercianti, cat si pentru consumatori; 6) spatii necesare pentru depozitarea si eliminarea deseurilor.   Expozantii, producatori de bunuri alimentare - Sa solicite la D.S.V.S.A. judeteana, emiterea documentului de inregistrare, pentru vanzare directa sau, dupa caz, de vanzare cu amanuntul, documente care stabilesc: a) numele producatorului, precedat de initialele V.D. (vanzare directa) sau V.A. (vanzare cu amanuntul); b) sortimentele si cantitatea de produse care se valorifica; c) locul de comercializare si aria de distributie; - Sa posede pe langa documentul de inregistrare sanitara veterinara eliberat de D.S.V.S.A. judeteana, actul de indentitate, atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor agricole, carnet de sanatate personala,fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar din localitate; - Sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor de origine animala si vegetala, in timpul obtinerii si comercializarii; - Produsele primare de origine animala sa provina de la animale, pasari sau familii de albine sanatoase si sa fie manipulate numai de catre persoane sanatoase; - Produsele sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistentei; - Produsele sa fie transportate in ambalaje si mijloace de transport autorizate si igienizate; - Produsele sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, data obtinerii, conditii de pastrare si dupa caz orice alte date necesare informarii consumatorului; eticheta se aplica pe ambalajul traditional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini, pentru branzeturi; - In cazul produselor traditionale sa posede certificatul de atestare prin care acestea sunt inregistrate la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2