Repere

230

ACEBOP solicită C.E. rezolvarea problema achiziţiei de purcei din Germania

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ca urmare a refuzului unor medici veterinari din Germania, de a-şi da avizul pentru exportul unor purcei în România, ACEBOP, prin semnătura doamnei Mary Pană-Preşedinte al asociaţiei, a transmis Comisiei Europene şi UECVB o scrisoare oficială prin care cere de urgenţă intervenţia, în scopul eliminării blocajului nejustificat instituit de partea germană. În scrisoare, se arată:

”Regulamentul (CE) NR. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97 care prevede dispoziții în cazul transporturilor de lungă durată de animale vii, respectiv repausul într-un centru, armonizat cu Regulamentul (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985, pentru anumite dispoziții privind transportul rutier și care prevede perioadele maxime de conducere și perioadele minime de repaus pentru conducătorii de vehicule rutiere, reprezintă baza legală pentru transportul de animale vii.

Datorită impactului situației de criză declanșată de epidemia cu COVID-19, Comisia Europeană a publicat încă din data de 16 martie “COVID-19 Guidelines for border management measures to protect health and ensure the availability of goods and essential services”, în care se vorbește despre realizarea unor culoare verzi, de transport rapid, care să reducă riscul de afectare a siguranței alimentare a consumatorului european”, se menționează în scrisoarea redactată de ACEBOP.

Totodată, cerem sprijinul Secretarului General al UECBV pentru informarea de urgență a serviciilor Comisiei Europene asupra situatiei ingrijoratoare a crescatorilor de porci din România.

Restricțiile COVID-19 vin să adâncească criza filierei porcului din România, in contextul in care achizitionam aprox. 60% din necesarul de carne de porc pentru consum și fermele de scroafe sunt inchise de evolutia ASF și avem contracte importante în derulare cu Germania, de peste 1 milion de capete anual.

Vă rugăm să aveți amabilitatea de a lua în considerare semnalul nostru de alarmă și de a solicita Comisiei Europene o rezolvare a situației cu care ne confruntăm”, se arată în documentul citat.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2