Tehnologii

570

A început producția de lapte obținut prin cultivare celulară. În magazine va fi din 2028

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După 18 luni în care a lucrat în secret, start-up-ul german Senara apare pentru a perturba piața convențională a laptelui (provenit din vacă, oaie, capră, măgar etc.), cu laptele obținut prin cultivare celulară, informează FoodNavigator.

Obținerea celulelor din lapte, nu din țesut

Operând în modul stealth în ultimul an și jumătate, Senara pretinde că este prima companie de lapte cultivat din Europa. Start-up-ul vizează piața laptelui animal în încercarea de a face laptele mai durabil, ci și digerabil pentru toți – inclusiv pentru cei cu alergii.

În dietele tipice din UE, numai laptele reprezintă un sfert din amprenta de carbon, ajungând uneori până la o treime. Și la nivel global, FAO a ONU estimează că producția globală de lactate reprezintă aproximativ 4% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) antropice.

Senara nu este singura companie de lapte cultivat din Europa: Nūmi, care cultivă celule de lapte uman pentru alimentația sugarilor, a fost fondată la Paris anul trecut. Abordarea Senara este de a produce lapte în afara vacilor și a altor animale producătoare de lactate.

Un proces și un produs sustenabil

Încă de la început, fondatorul și CEO-ul Dr. Svenja Dannewitz a dorit să creeze un proces sustenabil, circular, care să aibă interacțiuni minime cu animalele înseși. În loc să-și aprovizioneze celulele de la vacă pentru a-și recrea laptele, start-up-ul a dezvoltat un proces de aprovizionare cu celule din laptele însuși.

„Nu interferăm direct cu animalele, ceea ce cred că este o soluție mult mai elegantă”, a explicat dr. Dannewitz.

Senara a dezvoltat, de asemenea, un proces de selecție pentru a selecta celulele cele mai eficiente la producerea laptelui. De acolo, este vorba despre furnizarea mediului, a temperaturii și a nutrienților potrivite pentru ca celulele să se dubleze și să crească, a spus Dr. Dannewitz pentru FoodNavigator.

Spre deosebire de alte tipuri de procese de cultivare a celulelor, de exemplu cele folosite pentru a face carne de cultură, Senara nu trebuie să-și separe proteinele de biomasă. În schimb, compania ia doar ceea ce secretă celulele: lapte. Acest lucru face ca procesul să fie mai eficient din punct de vedere energetic și mai durabil și permite un proces continuu de cultivare.

Deși tehnologia utilizată nu este fermentația de precizie, este similară prin faptul că secreția celulară devine produsul final. „Acest lucru îl face mai rentabil în producție în comparație cu carnea de cultură. Ceea ce înseamnă că, odata cu tehnologia noastră, putem aborda cu adevărat piața de masă a laptelui animal.”

În ceea ce privește procesul final de purificare, fondatorul a explicat că trebuie să respecte regulile generale de siguranță alimentară. Dar, în comparație cu laptele convențional, este nevoie de mult mai puțină răcire, deoarece nu conține bacterii și drojdie. „Am găsit o modalitate de a produce un lapte plin fără a fi nevoie să folosim pași excesivi de purificare ulterior.”

„Cea mai pură formă de lapte proaspăt pe care o poți avea”

Astfel Senara cultivă celule pentru majoritatea animalelor. Dar pentru unii, aprovizionarea celulelor direct din laptele lor este mai mult o provocare. „Pentru unele tipuri de animale, nu este de preferat să luați celulele din lapte. A mulge un bivol este aproape imposibil, dacă vrei să ieși cu viață”, a glumit ea doar pe jumătate.

În acest caz, recurgerea la biopsii tisulare este singura cale. Dar este un ac mic, a subliniat ea.

Senara lucrează cu lapte de vacă, dar examinează și celulele din alte tipuri de lapte pentru a le testa eficiența. „Avem celule de bizon, zimbri, măgar, precum și capre și oi. Vrem să producem o gamă completă de lapte de origine animală.”

Ambiția este de a imita complet beneficiile nutriționale ale laptelui convențional, dar fără bacterii sau reziduuri de antibiotice. „Laptele este cea mai pură formă de lapte proaspăt pe care o poți avea.”

Există, de asemenea, posibilitatea de a diferenția și mai mult laptele Senara prin dezvoltarea de produse cu calități mai mari de proteine A2 sau făcând laptele fără lactoză. În ceea ce privește modul în care start-up-ul ar dezvolta aceste soiuri, Dr. Dannewitz a spus că există „multe pârghii care pot fi trase”.

Ezitând să dezvăluie prea multe, ea a spus că compania atrage „diferite tipuri de celule”, folosește medii de celule personalizate fără FCS și are un proces de screening. „Laptele pe care îl producem este fără OMG, așa că nu trebuie să recurgem la editare genetică pentru a atinge aceste obiective.”

CEO-ul Senara a spus că dorește ca toată lumea să aibă acces la lapte proaspăt, chiar și cei cu intoleranțe. „Ceea ce producem este un lapte standard sau un lapte bogat în proteine A2. Acest lucru permite unui număr mult mai mare de oameni să digere laptele.

„Avem, de asemenea, o opțiune fără lactoză pe care o putem produce direct în bioreactoarele noastre, fără a fi nevoie să adăugați enzime suplimentare după aceea.”

Acest lucru s-ar putea dovedi benefic pentru piețele asiatice, unde se estimează că aproximativ 90% dintre consumatori au intoleranță la lactoză.

Extindere folosind bioreactoare personalizate

Un alt mod în care Senara se deosebește este prin echipamentele sale: start-up-ul a dezvoltat un bioreactor personalizat în scopul cultivării celulelor lactate.

Bioreactoarele actuale de pe piață sunt utilizate în mare măsură pentru cultivarea bacteriilor sau a celulelor de drojdie, care au cerințe diferite față de celulele animale.

Abordarea Senarei este de a de dezvoltarea unui sistem care optimizează creșterea și durata de viață a celulelor primare. A fost depus un brevet pentru această tehnologie.

Deși extinderea bioproceselor este cunoscută a fi printre cele mai mari provocări pentru start-up-urile biotehnologice, pentru Senara, deținerea de echipamente personalizate pentru bioreactor este unul dintre „principalele sale avantaje”.

Alții se luptă să treacă de la o scară de microlitri la mililitri și apoi continuă să crească, a explicat dr. Dannewitz. Dar Senara și-a proiectat procesele „cu minte la upscaling”.

Un obstacol depășit

„Am testat-o și am trecut deja peste acest tip de pas”, a dezvăluit fondatorul. Senara lucrează în prezent cu un bioreactor la scară pilot de 100 L. Upscaling-ul este estimat a fi „mai ușor”, având în vedere că compania lucrează deja la scară pilot.

Odată ajunsă la scară, Senara vrea să producă lapte de băut, precum și lapte pentru producția de iaurt și smântână. Poate fi folosit și în înghețată și cofetărie de ciocolată. Start-up-ul este deja în discuții cu „mai mulți jucători din industrie” care sunt interesați să înființeze un produs nou, precum cel produs de Senara, în liniile lor de produse.

Senara este susținută de Positron Ventures, PurpleOrange Ventures, Partners in Clime, Black Forest Business Angels și SquareOne Food.

Înainte de a putea fi stivuit pe culoarul produselor lactate sau încorporat în produse de cofetărie, laptele cultivat cu celule Senara trebuie să fie supus aprobării de reglementare. Timingul lucrează în favoarea lui, a sugerat CEO-ul.

„O mulțime de guverne au făcut eforturi pentru a duce acest lucru mai departe, inclusiv în UE. Ei știu că vor lipsi dacă nu sunt mai proactivi.”

Senara se așteaptă la o tranziție către mai multe alimente cultivate cu celule în următorii doi ani și, până în 2028, consideră că laptele cultivat cu celule va fi o opțiune standard pe rafturile supermarketurilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2