Stiri

128

Ucraina scade brusc importul de carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În primele nouă luni ale anului 2014, importul de carne din Ucraina s-a ridicat la 132.000 de tone, în scădere cu 41% față de anul anterior, arată rapoartele Ministerului Agriculturii și Alimentației din Ucraina. Volumul acestora a scăzut datorită creșterii producției interne, precum și unei ușoare reduceri a consumului intern de produse din carne, potrivit oficialilor țării.

  Rapoartele oficiale arată că, în primele nouă luni ale anului 2014, importurile de carne de pasăre s-au ridicat la 38.400 t, nivel care este cu 31% mai mic comparativ cu ​​aceeași perioadă din 2013, în timp ce importurile de carne de porc au scăzut cu 76% la 26.200 t. Importurile de bovine, organe comestibile și subproduse ale acestora au scăzut cu 29%, la 15.900 t, pentru același interval, iar importurile de carne de vită congelate au fost cu 44% mai mici, ajungând la 1.400 t. Serviciul de presă al Ministerul Agriculturii din Ucraina arată însă că scăderea importurilor de carne a fost compensată în totalitate de creșterea producției interne de carne. “Producția ucraineană de carne, cu excepția teritoriului temporar ocupat al Crimeei, s-a ridicat în perioada ianuarie-septembrie 2014 la 2,3 milioane de tone (greutate în viu), ceea ce reprezintă cu 5,7% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut”, se menționa în comunicatul de presă. Datele oficiale ale ministerului arată că creșterea cea mai evidentă în volum au fost realizată în sectorul cărnii refrigerate. Producția internă de carne de pasăre refrigerată a crescut cu 4,4% în primele 9 luni din 2014, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, la un nivel de 523.000 t, cea de carne de porc cu 10,6%, la 165.000 t, în timp ce carnea de vită refrigerată a crescut cu 10,4%, la 38.300 t. Producția de carne de pasăre congelată a crescut cu 21,5% la 112.000 t, iar producția de carne de porc congelată a crescut cu 22,9% la 9.400 t, însă volumul de carne de vită congelată produsă în țară a scăzut cu 29,4%, la 12.200 t. Scăderea importurilor a fost, de asemenea, legată de scăderea cursului de schimb al hryvniei și de o ușoară scădere a consumului intern de carne. Potrivit unui raport al Ministerului Dezvoltării Economice și Comerțului, în acest an, consumul de carne de porc se va reduce cu 100 g pe persoană pe an, la 20,8 kg. Se estimează, de asemenea, că volumul producției de carne de vită poate scădea cu 400-500 g pe seama scumpirii cărnii, în timp ce consumul de carne de pasăre ar putea crește cu 100-200 g. Ministerul Dezvoltării Economiei și Comerțului a menționat de asemenea că scăderea consumului de carne de porc este în legătură cu ”situația economică grea din țară”. Cu toate acestea, consumul de carne de porc este de așteptat că va înregistra doar o scădere marginală, cu până la 20.000 t față de anul anterior, care însă nu va avea un impact puternic asupra industriei cărnii din Ucraina. Un studiu recent al Centrului Științific Național (Institutul de Economie Agrară din Ucraina), a declarat că situația actuală a pieței, împreună cu creșterea costului de producție la carne și cu schimbarea gusturilor consumatorilor ucraineni pot influența nivelul de profitabilitate al diferitelor sectoare din industria cărnii din Ucraina. ”Nivelul de profitabilitate al producției animaliere în Ucraina este de așteptat să ajungă în 2014,  la 15,8%, ceea ce reprezintă cu 4,5% mai mult decât anul trecut”, potrivit directorului Centrului, Yuri Lupenko. ”Rentabilitatea în sectorul de producere al cărnii de porc va crește de 9,5 ori, până la 7,6%, comparativ cu 2013. De asemenea, vom vedea un salt semnificativ al rentabilității producției cărnii de pasăre. Dacă în 2013 producția cărnii de pasăre a fost neprofitabilă (-10%), în 2014 nivelul marjei de profitabilitate se va ridica la 6,9%. În același timp, până la sfârșitul anului, un număr de sectoare de producție a cărnii vor rămâne neprofitabile, inclusiv producția de carne de ovine și caprine (-41.3%) și carne de vită (-36.5%)”, a decalarat Lupenko.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2