Stiri

136

România nu este inculpată în scandalul cărnii de cal

autor

MeetMilk.ro

distribuie

România nu este inculpată în scandalul cărnii de cal, informează presa franceză. Scandalul cărnii de cal vândute drept carne de vită în Franţa în anul 2013 a ajuns la final. Ancheta s-a sfârşit, patru persoane fiind puse sub acuzare, informează Agroinfo.

Potrivit unei surse judiciare, de la izbucnirea scandalului european în februarie 2013, patru persoane au fost puse sub acuzare. Primii au fost doi foşti responsabili ai Spanghero, Jacques Poujol şi Patrice Monguillon, relatează franceinfo.fr. Aceştia sunt cercetaţi pentru escrocherie sub formă organizată, fals şi uz de fals şi înşelăciune în vânzarea unui produs. Cel de-al treilea suspect este Jan Fasen, a cărui societate Draap Trading, cu sediul în Cipru, apare în centrul afacerii. El este bănuit de aceleaşi fapte ca şi ceilalţi doi. A patra persoană aflată în aceeaşi situaţie este un negustor de carne olandez, Hendricus Windmeijer, suspectat că a cumpărat carne de la Jan Fasen pentru a o revinde după aceea companiei Spanghero. Aceştia aşteaptă decizia judecătorilor cu privire la tipul de acţiune judiciară pentru fiecare. Scandalul cărnii de cal în Europa din anul 2013 a fost declanșat de dezvăluiri privitoare la identificarea de carne de cal nedeclarată în alimente din carne de bovine gata-pregătite, congelate sau necongelate, comercializate de mari lanțuri de magazine în mai multe țări din Europa. (Mai multe, pe www.agroinfo.ro)  

Bucureștiul a reacționat eficient

  Reamintim că, din fericire, la vremea scandalului, autoritățile de la București au reacționat prompt. La nici câteva zile de la declanșarea scandalului, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a deplasat la Bruxelles, acolo unde a început lămurirea situației în dialoguri cu Dacian Cioloș, Tonio Borg- Comisarul european pentru Sănătate, și omologi din Franța, Germania, Luxembourg, Olanda, Polonia și Marea Britanie. În același timp, ANSVSA a fost în măsură să prezinte dovezi de netăgăduit ale corectitudinii procesatorilor români în relațiile de export, iar cele două companii românești implicate nefondat în scandal, adică, Doly-Com și Carmolimp, au oferit oricui voia să vadă, probe de necontestat ale nevinovăției. Ca urmare, în sfârșit, acuzele la adresa României aproape că au încetat. Însuși ambasadorul Franței, E.S. Philippe Gustin, avea să aibă o întâlnire la sediul MADR cu Daniel Constantin, francezul adoptând o atitudine de ”Nene, iartă-mă”, bine mascată în limbaj diplomatic. Nici acuzele germanilor la adresa brașovenilor de la Galli Gallo nu s-au dovedit a fi întemeiate, iar, în privința grecilor, aceștia au făcut pe muții, de fiecare dată când MADR sau ANSVSA le-au solicitat date precise pentru a ancheta posibila vină a vreunei firme din România.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2