Stiri

184

Reperele anului 2014 în sectorul românesc al cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Acum, la finalul anului 2014, revista Fabrica de Carne vă prezintă Reperele anului 2014 în sectorul românesc al cărnii, făcând o succintă trecere în revistă a principalelor momente care au marcat afacerile fermierilor și procesatorilor români.

Campania ”Taie TVA la carne”

  Declanșată de Federația Pro Agro, în asociere cu Asociația Română a Cărnii, UCPR și APCPR, campania ”Taie TVA la carne” la care s-au raliat ulterior AFIS și Sindalimenta, a putut bifa primele succese: conștientizarea la nivel de masă a necesității stringente a reducerii cotei de TVA la carne și produse din carne și, mai ales, stabilirea datei de 1 iulie 2015 pentru luarea acestei măsuri, lucru  anunțat ca ”posibil”, de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul audierilor din Comisiile Parlamentului.

Embargoul rusesc

  Impunerea de către Rusia a unui embargou pentru produse alimentare provenite din Uniunea Europeană, dar și de materii prime sau animale, a avut un efect deosebit de grav, resimțit din plin, mai ales de fermierii români, dar și de procesatori. Potrivit unor estimări efectuate de Pro Agro, pierderile din zootehnie, cumulate, sunt de aproximativ 200 de milioane de euro.  

Importurile de carne de porc și pasăre

Creșterea masivă a importurilor de carne de porc, dar și a cărnii de pasăre, au cauzat scăderea dramatică a volumului de afaceri a fermelor de carne de porc, sau a fermelor avicole, primele fiind aproape de starea de faliment. Efectele embargoului rusesc sunt, pentru avicultură, cu atât mai grave, cu cât, acest sector era printre cele mai importante, beneficiind și de buna organizare din OIPA.  

Evoluția epidemiei Bluetongue

  Declanșarea și evoluția epidemiei de Bluetongue au cauzat pierderi uriașe, în primul rând, pentru sectorul ovinelor, precum și al bovinelor pentru carn (și lapte). Epidemia, generalizată pe toată suprafața României, a stat la baza interdicției de export a ovinelor, fermierii având pierderi uriașe. Nici crescătorii de bovine de carne nu au fost într-o situație mai favorabilă, piața fiind blocată.  

Creșterea exportului de produse din carne

Anul 2014 a însemnat și creșterea exporturilor de produse din carne, ale companiilor românești, acestea începând să își probeze tot mai accentuat competitivitatea pe piețele internaționale. În acest sens, prezența unui număr important de firme românești la SIAL Paris este deosebit de relevantă, dar mult mai relevant este succesul pe care aceste firme l-au întregistrat și la târgul din Franța, dar și la alte evenimente de gen din Europa. Ne face plăcere ca, acum, să rememorăm lista companiilor românești prezente la SIAL: Aaylex Distribution SRL, AgroCosmFan SRL, Alex&Comp SRL, Amylon SA, Angst RO SRL, Annabella Fabrica de conserve Raureni SRL, Artesans del Sucre SRL, Avicarvil SRL, Boromir Ind SRL, Carmistin Industrie SRL, Caroli Foods Group SRL, Certinvest SRL, CosmFan Carmangerie SRL, Cristim 2 Prod Com SRL, Eurofarm IMF SRL, Europrod SA, Kandia Dulce SA, Kaola Food SRL, Marcel SRL, Mariflor Prodcom SRL, Natural SRL, Orlando Import-Export 2001 SRL, Pambac SA, Pop Industry SRL, Rommac Trade SRL, Scandia Food SRL, Tano Prod Impex SRL, Tip Top Food Industry SRL, Unilact Transilvania SRL, Agrisol International RO SRL, Apiprodex SRL, European Food SA, Kalpo SRL, Kapital Hart SRL Bucuresti Filiala Bacau, Lamira Design SRL, Porcellino Grasso SRL, Tigrino Grup SRL, Toneli Holding SRL, Vladalex Impex SRL, Solo Trade Company SRL, Matias SRL, All Nuts SRL, Sam Mills SRL, Sam Trade SRL, Rostar Logistic Investment SRL.

Înființarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu

  Înființarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu (eveniment anunțat în premieră la Conferința Internațională Meat & Milk-2014, cel mai important eveniment de profil pentru cele două industrii, din Europa Centrală și de Est), oferă siguranță în afaceri dar și protecție, pentru unul dintre cele mai importante produse românești din carne. Mult mai important, membri Asociației, împreună cu oficialii MADR, au înaintat autorităților europene dosarul pentru acordarea protecției IGP.  

Apariția Rețetelor consacrate

  Demersul inițiat de Romalimenta, APRIL și Rompan, a găsit tot sprijinul Ministerului Agriculturii care, în urma unui îndelung proces derulat în strânsă colaborare cu procesatorii, au oficializat categoria produselor alimentare denumite generic ”Rețete consacrate”, fabricate după standardele anilor 60, în acest fel, produsele astfel atestate detașând-se net, în fața consumatorilor, de cele realizate conform rețetelor actuale.        

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2