Stiri

143

Carnea ambalată sau prelucrată de terți, supusă sancțiunilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Carnea ambalată sau prelucrată de terți  va fi supusă sancțiunilor, în caz de încălcare a legilor, așa au decis oficialii de la Bruxelles. Comercianții cu amănuntul de carne de pasăre din Uniunea Europeană (UE) pot fi sancționați în cazul în care vând produse proaspete contaminate cu salmonella, chiar și atunci când acestea sunt prelucrate și ambalate de către o altă societate, a decis Curtea Europeană de Justiție (CEJ).

Greșelile retail-ul austriac au generat deciziea

  Hotărârea a fost dată într-un caz care a implicat un supermarket austriac și autoritățile austriece responsabile de siguranța alimentară. Acestea au verificat la fața locului o sucursală a lanțului MPREIS Warenvertriebs de supermarketuri, din Tirol și a constatat că un pachet de piept de curcan ambalat în vid a conținut salmonella. Ca urmare, managerul sucursalei, Ute Reindl, a fost amendat, iar rețeaua de supermarketuri a contestat amenda în fața unui tribunal administrativ din Tirol, care însă a adresat o cerere de hotărâre preliminară în interpretare către CEJ, cu privire la răspunderea comercianților, în temeiul legislației comunitare, pentru produsele neconforme fabricate, prelucrate și ambalate de o altă companie.  

Comercianții vor fi amendați

    Hotărârea CEJ este cât se poate de clară - comercianții cu amănuntul au datoria de a se îngriji de siguranța produselor vândute clienților lor: ”legislația UE prevede că este necesar ca  cerințele de siguranță alimentară pentru comercializarea cărnii proaspăte de pasăre, precum lipsa salmonella, trebuie respectate pentru toate etapele lanțului de distribuție, inclusiv în etapa vânzării cu amănuntul.”. Aceasta a explicat că, în conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene (CE) nr. 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (așa cum a fost modificat prin Regulamentul nr. 1086/2011), conceptul de ”produse introduse pe piață” se referă la produsele alimentare ”supuse vânzări, distribuirii sau oricărei alte forme de transfer, operațiuni care includ astfel și vânzarea cu amănuntul pentru carnea ambalată”. Ca urmare, orice neîndeplinire a standardelor microbiologice în toate etapele de distribuție (inclusiv în etapa de vânzare cu amănuntul) ”ar echivala cu subminarea unuia dintre obiectivele fundamentale ale legislației privind siguranța alimentară - acela de a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății umane”. În ceea ce privește amenzile, instanța europeană a hotărât că revine statelor membre UE obligația de a stabili un sistem de sancțiuni pentru încălcarea legislației europene în domeniul alimentar, care să fie ”eficiente, proporționale (să nu depășească scopul pentru care au fost stabilite) și să aibă un efect de descurajare”. Și, deși CEJ și-a exprimat acordul cu faptul că sistemul austriac de amenzi ar putea proteja bine sănătatea umană, ea a pus în vedere instanței austriace pe rolul căreia se află litigiul (Verwaltungssenat Unabhängiger din Tirol), că apreciază că în cazul sancțiunilor aplicate comercianților cu amănuntul care vând carnea ambalată unui terț acestea ar putea fi mult prea mari în raport cu scopul urmărit: ”Instanța de trimitere trebuie să se asigure că sistemul de amenzi îndeplinește criteriul proporționalității.”. Elementul cheie al legislației UE privind siguranța alimentară este Regulamentul (CE) nr. 178/2002 privind principiile și cerințele generale ale legislației din domeniul alimentar, prin care s-a stabilit înființarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și au foststabilite proceduri generale cu privire la siguranța alimentară în UE.  Soluțiile CEJ sunt obligatorii în toate cele 28 de state membre ale UE, reprezentând precedente juridice (izvoare de drept).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2