Stiri

104

Profit sporit în producția de carne de porc prin alicarea soluțiilor sustenabile

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Profitabilitatea în productia suinelor depinde de optimizarea producţiei în ce priveste durata de viaţă a scroafelor de reproducţie, scrie PigProgress.net. Însa, adesea, durata de viaţă a scroafelor este scurtată prematur, iar acestea trebuie sacrificate, din cauza problemelor de reproducţie sau a defectelor apărute la membre. Astfel, scroafele părăsesc efectivele de animale într-un timp destul de scurt, făra vre-o şansă de reîntoarcere. Prelungirea vieţii în producţia scroafelor rămâne un ţel important în zilele noastre, în timp ce în alte câmpuri succesul a fost deja realizat, eficienţa de reproducere fiind mai crescută la puii mai mari, dar şi în ceea ce priveşte rata de conversie a hranei, în carcasa de porc şi în carne macră, citează Agroazi. Secretul pentru o sutenabilitate mai ridicată: o viaţă mai lungă a productivităţii din care rezultă mai mulţi porci crescuţi şi câştiguri mai mari per scroafă, pentru care este nevoie de asigurarea unui standard nutritiv ridicat, inclusiv suplimentarea nutriţională corectă. Potrivit PiggProgress, vitamina D este foarte importantă. Când este adăugată pur şi simplu ca un supliment, aceasta este metabolizată în vitamina D3 sau calcifediol. Aceasta îşi aduce un aport important la construirea şi la susţinerea scheletului scroafei. Costurile adăposturilor şi ale alimentelor din ce în ce mai ridicate arată că pragul de rentabilitate per scroafă este atins destul de greu, doar după ce se încheie a treia fatare, iar uneori chiar dupa a IV-a când purceii sunt de abia înţărcaţi, activitatea poate fi considerată afacere. Motivele indicate în registrele efectivelor pentru sacrificările premature sunt, de obicei, dificultăţile de reproducere, urmate de şchiopatat sau probleme ale membrelor. De fapt, cercetările arată ca acestea din urma sunt probleme mult mai importante decât cele indicate de registre. La urma urmei, pierderea căldurii, incapacitatea de concepere, aşternutul precar sau asistenţa medicală sunt motive care la rândul lor provoacă sacrificarea prematură în primul rând din cauza problemelor la picioare.  De exemplu, o scroafă oloagă în ţarcul de fătare nu vrea să stea şi să mănânce. Rezultatul: ea pierde îşi pierde condiţia fizică în timpul alăptării. Nu suferă doar de creş.tea gunoiului, dar, de asemenea, scroafa îşi poate pierde atât de mult condiţia fizică, încât recuperearea porcului după înţărcare poate fi dificilă. Scheletul structurii porcului este un factor important în bolile şi problemele apărute la picioare, precum şi a dezvoltării corespunzatoare, caz în care se bazează, într-o mare măsura, pe nutriţia scroafei. Calciul, fosforul, dar şi vitamina D3 sunt cruciale în dezvoltarea oaselor. Vitamina D3 este responsabilă pentru homeostaza calciului şi a fosforului. Homeostaza este proprietatea organismului de a menţine, în limite foarte apropiate, constanţele mediului intern. Cu toate acestea, uneori, nu reuşeşte să atingă o formă completă funcţie, care pot limita ulterior rezistenţa osoaselor şi de mineralizarea. Ceea ce se întâmplă este că vitamina D3 este sintetizata în ficat pentru a forma 25-OH D3 şi apoi în rinichi de 1,25 OH D3. Acesta este primul pas când în metabolismul natural poate eşua în transformarea vitaminei D în D3. Asta implică hidroxilarea vitaminei D în 25-0H D3 în ficat. Pentru a rezolva această problemă, pe piaţă au fost scoase suplimente nutritive care conţin de 25-OH D3. Astfel, cercetătorii au dovedit că scroafele cărora li s-au administrat suplimente de acest tip au un nivel al plasmei 25-OH D3 mai ridicat. Rezultatul acestui fapt este o mai bună absorbţie a mineralelor şi oase mai puternice cu o structură a scheletului mai bună. În aceste condiţii, recuperarea scroafelor este mai bună crescându-se astfel sustenabilitatea. (Mai multe, pe www.agroazi.ro)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2