Ferma

309

Particularități ale creșterii porcilor în sistem ”free range”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit diferitelor sondaje care vizează preferințele consumatorilor, se prognozează un potențial considerabil de piață pentru carnea de porc produsă ecologic. Cu toate acestea, oferta rămâne în mod clar în urma cererii. În comparație cu alte zone, producția ecologică de porci are o relevanță minoră în agricultura ecologică în aproape toate țările europene și este încă la începuturi. Dar, de ce se întâmplă acest lucru? Probabil, din cauza particularităților creșterii porcilor în acest sistem, după cum a evidențiat un studiu efectuat la Institute of Organic Farming din Copenhaga, sub conducerea cercetătorilor Albert Sundrum și  Friedrich Weismann, finalizat prin lucrarea cu titlul ”Organic pig production in free range systems”.

O alternativă fundamentală

Există multe motive pentru aceasta, care diferă și de la țară la țară. Pe lângă lipsa de transparență a pieței, precum și o structură de marketing insuficientă, există probleme grave în ceea ce privește conversia unităților convenționale de porci în unități ecologice.

Printre alți factori, sistemele tradiționale de adăpostire cu podele cu grătare complete nu pot fi utilizate în producția ecologică de porci. Reconstrucțiile și clădirile noi bazate pe zonele interioare și exterioare prevăzute în Regulamentul CEE (2092/91) sunt foarte costisitoare.

Astfel, sistemele organice în aer liber ar putea fi o alternativă fundamentală față de păstrarea porcilor în interior. În timp ce în unele țări sistemele libere de creștere pentru scroafe sunt bine stabilite, doar puțină experiență și cunoștințe sunt disponibile în ceea ce privește producția de porci de îngrășat în sisteme în aer liber.  Tocmai de aceea, studiul citat a fost efectuat cu scopul de a identifica problemele din sistemele libere și de a oferi strategii pentru îmbunătățirea acestora.

Mai mult decât atât, sistemele free range pentru porci de îngrășat trebuie să țină cont de diferite aspecte în același timp. Prin urmare, doar o abordare orientată spre sistem pare a fi adecvată pentru a face față problemelor. Astfel, în decembrie 2018 a fost organizat un atelier interdisciplinar în cadrul proiectului sus-menționat.

Obiectivele au fost de a oferi o imagine de ansamblu asupra numeroaselor aspecte și probleme diferite și de a discuta posibile strategii de soluționare. Contribuțiile sunt menite să ofere informații cuprinzătoare cu privire la stadiul actual al tehnicii și să sprijine dezvoltarea sistemelor de pădure în aer liber pentru porci de îngrășat, în ceea ce privește cererea tot mai mare de carne de porc ecologică.

Integrarea producției de porci în utilizarea terenurilor

Creșterea animalelor joacă adesea un rol important, pe lângă sprijinirea veniturilor fermierilor, în obținerea unora dintre obiectivele principale ale agriculturii ecologice, adică producția diversificată și susținerea ciclurilor biologice în cadrul sistemului de fermă.

Cu toate acestea, pot apărea unele conflicte principale în ceea ce privește modul și în ce măsură pot fi obținute diferitele scopuri. În ceea ce privește șeptelul, conflictele pot apărea în cea mai adecvată practică de întreținere legate de luarea în considerare a aspectelor de bază ale comportamentului lor înnăscut, pe de o parte, de riscul de poluare din producție, pe de altă parte și, în plus, de scopul de a produce în mod suficient cantitățile cerute de piață.

Aceste posibile conflicte se reflectă în compromisurile stabilite în reglementările naționale sau UE privind agricultura ecologică. Reglementările, însă, se dezvoltă adesea după o dezbatere intensă în care, uneori, s-ar putea să ai impresia că producția de animale poate fi acceptabilă, dar nu de dorit în agricultura ecologică, cel puțin pentru unele specii.

Pe termen lung, pare deci important ca sistemele de producție să fie dezvoltate, astfel încât diferitele tipuri de producție zootehnică să poată contribui direct la o împlinire în continuă creștere a idealurilor ecologice la scară națională sau la nivel de fermă.

O viziune care trebuie schimbată

Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește producția de porci. Andresen (2020), afirmă că viziunea asupra animalelor ar trebui schimbată de la a le considera ca fiind pasive (receptoare), la părți active ale dezvoltării durabile a sistemelor de producție. Ca urmare, ar trebui să se pună mai multă accent pe diversele capacități ale animalelor și mai puțin pe cerințele animalelor.

Provocarea este atunci aceea de a oferi condiții astfel încât animalele să poată optimiza valoarea diferitelor capacități, mai degrabă decât să controleze animalul în mediu. Accentul pus pe performanța animalelor trece apoi de la simpla conversie a hranei, la eficiența funcțională în sistemul de fermă.

Acest lucru conduce la noi parametri de evaluare. Spre deosebire de laptele și produsele din carne de vită, carnea de porc organică nu a fost pe primele cinci liste în niciuna dintre cele 27 de țări europene (Michelsen et al 2018). Nu există niciun motiv să credem că această diferență este cauzată de o diferență în preferințele consumatorilor.

Este mai probabil ca diferența să fie legată de faptul că este mult mai dificil pentru fermieri să schimbe sistemul de producție pentru porci, în comparație cu sistemele de producție pentru vaci și alte rumegătoare, într-un mod care să ofere un echilibru armonios între diferitele scopuri ale agriculturii ecologice. De aceea, este necesar a evidenția unele dintre perspectivele și constrângerile pentru o integrare a producției de porci în utilizarea terenurilor pe baza experienței de până acum.

Accesul la pășunat

În ceea ce privește producția de porci, ei ar trebui să aibă acces la pășunat pentru cel puțin o parte a anului. Cu toate acestea, animalele pentru finisat pot fi găzduite în adăposturi, dacă au acces la o alergare în aer liber în cel puțin 80% din viața lor.

Vârsta de înțărcare a purceilor trebuie să fie de cel puțin 40 de zile. În diferite țări sau diferite organisme de certificare, pot fi implementate reguli mai stricte. Deci, mai multe moduri de producție ecologică de porci au loc datorită practicilor diferite, precum și reglementărilor diferite din diferite țări.

Modalitatea tipică de creștere reprezintă unele dintre provocările majore care trebuie îndeplinite pentru dezvoltarea producției ecologice de porci. De obicei, scroafele sunt ținute în sisteme exterioare pe tot parcursul anului, iar porcii sunt mutați într-o unitate interioară de porci cu o curte în aer liber atunci când sunt înțărcați la vârsta de șapte săptămâni.

Acest sistem a fost stimulat de o dezvoltare simultană a sistemelor exterioare pentru producția convențională de scroafe. Din anul 1996, numărul de scroafe adăpostite în aer liber s-a dublat, iar producția ecologică a crescut de patru ori.

Totuși, stagnarea producției ecologice de porci pare să aibă loc. De exemplu, numărul de 74.000 de finisori este doar mai puțin de 0,3% din producția totală de carne de porc daneză, de aproximativ 23 de milioane pe an. Acest lucru subliniază subdezvoltarea acestui sector în Danemarca. Iar consumatorii danezi, este bine știut, sunt foarte pretențioși.

Deoarece face parte din reglementările ecologice ca scroafele să fie pe pășune pentru cel puțin 150 de zile în timpul verii și un număr de fermieri convenționali au avut experiențe pozitive în menținerea efectivelor de scroafe în aer liber pe tot parcursul anului, producătorii ecologici aleg acest sistem.

În acest fel, ei au un singur sistem de producție pentru efectivul lor de scroafe în loc să aibă ambele, un sistem de adăpostire de vară și un sistem de adăpostire de iarnă.

Dispunerea padocurilor

Dispunerea padocurilor depinde de tipul de sol și de terenul disponibil la ferma individuală. Padocurile sunt în mod normal mutate într-un câmp nou în fiecare primăvară, adesea într-o rotație de doi ani: un an cu orz cu iarbă sub însămânțată și un an cu scroafe pe pășune.

Rata de stocare este ajustată la o excreție de 140 kg N în gunoi de grajd porci pe ha și an (deseori practicată ca 280 kg N/ha la fiecare doi ani). Modul de producție poate fi diferit în alte țări. În unele țări, scroafele sunt ținute în principal la pășune în perioada de vară.

Pe de altă parte, în Suedia, este obligatoriu menținerea animalelor pentru finisat pe iarbă în perioada mai-septembrie, în sisteme organice. Există mai multe provocări legate de managementul pentru scroafe și, respectiv, finisoare.

Producția de scroafe

Sunt disponibile doar date limitate despre productivitatea globală a scroafelor ecologice în aer liber. Investigațiile efectuate pe o perioadă de 4 ani de la patru efective ecologice au dat rezultate de producție pe așternut, ceea ce, în ultima parte a perioadei de anchetă a fost aproape comparabil cu cele mai bune rezultate de 25% din efectivele de interior, adică pentru efectivele ecologice și convenționale. , respectiv.

Numărul de așternuturi per scroafă a fost cel mai scăzut în sistemul organic, parțial din cauza unei perioade mai lungi de înțărcare (șapte opt săptămâni comparativ cu patru-cinci săptămâni) și parțial din cauza rezultatelor mai slabe de reproducere.

Larsen și Jorgensen (2012) au descoperit în turmele neorganice, în aer liber, că rezultatele reproducerii au fost comparabile cu rezultatele din sistemele de interior, ceea ce indică faptul că rezultatele slabe ale producției nu sunt legate de faptul că scroafele sunt ținute afară în sine.

O posibilă explicație pentru performanța reproductivă mai slabă observată la efectivele ecologice poate fi legată de perioada mai lungă de lactație în care unele scroafe vin în călduri, urmată de o neregularitate după înțărcare.

Menținerea scroafelor pe iarbă

Una dintre preocupările majore în menținerea scroafelor pe iarbă în producția gestionată intensiv a fost impactul potențial asupra mediului, din cauza excrețiilor mari de nutrienți ai plantelor, în special N și P în gunoi de grajd. Într-o mare măsură, impactul asupra mediului al producției de porci în aer liber este legat de cantitatea de nutrienți din hrana suplimentară pentru porci și de densitatea efectivelor.

Investigații recente au arătat un surplus de 330-650 kg N pe ha de teren folosit pentru pășunatul scroafelor în fermele ecologice (Larsen et al., 2020). Deși acest nivel este mai scăzut decât cel găsit în medie în efectivele de scroafe convenționale în aer liber, surplusul de nutrienți actual reprezintă cu siguranță un risc pentru mediu.

Consecința adversă a acestui fapt este dată de pierderile considerabile de la pășunile utilizate și disponibilitatea nedorit de scăzută a nutrienților în restul rotației culturilor. Pierderile de azot din cauza porcilor în aer liber sunt legate de leșierea nitraților (Eriksen, 2011), volatilizarea amoniului (Sommer și colab., 2011) și denitrificare (Petersen și colab., 2011).

Astfel, nu e de mirare că în Marea Britanie, Asociația Solului interzice inelarea scroafelor, iar din septembrie 2001 această practică este interzisă și în Țările de Jos (Mul și Spoolder, 2020). Cu toate acestea, chiar dacă scroafele sunt menținute, în condițiile multor țări din Uniunea Europeană a fost găsit un model sezonier clar de acoperire cu iarbă/înălțime de iarbă (Larsen și Kongsted, 2000).

De asemenea, plasarea unui inel în botul scroafelor împiedică scroafele să efectueze înrădăcinarea, care este unul dintre comportamentele de bază ale scroafelor, creând durere pentru animal. Acest lucru este în dezacord cu idealurile organice pentru creșterea animalelor și ar trebui evitat, dacă este posibil.

Efecte ale inelării

Într-o investigație daneză (Eriksen, comunicare personală), este investigat acum efectul inelului și al densității de stocare pe termen scurt pentru scroafele gestante și care alăptează, asupra acoperirii vegetației și riscul de leșiere a azotului.

Datele obținute indică faptul că rata totală de populație evaluată pe baza excreției așteptate de azot de la scroafe (echivalent cu o încărcătură estimată de 280 kg N/ha) și calculată pe o bază anuală a fost similară în toate tratamentele.

Scroafelor li s-au administrat, fie aproximativ 360 m2, fie 180 m2 per scroafă, pe o perioadă de vară de 20 sau 10 săptămâni. Rezultatele preliminare au arătat că inelul nu a afectat comportamentul de pășunat, dar a prevenit într-o oarecare măsură înrădăcinarea/deteriorarea stratului de iarbă din padocurile cu scroafele gestante.

În ţarcurile de alăptare, inelatul nu a avut un efect semnificativ dacă fiecărei scroafe i sa acordat o suprafaţă de 360 ​​mp. La 180 mp per scroafă (numai fără inele), acoperirea de vegetație a fost mult mai bună. Cu toate acestea, relația dintre inel și conținutul de azot foarte solubil din sol nu a fost atât de simplă.

De fapt, la nivelul padocului nu s-a găsit niciun efect clar. La nivelul parcelei de probă, o corelație negativă între acoperirea vegetativă și conținutul de azot foarte solubil din sol a fost găsită în padocuri pentru scroafele gestante, dar nu și pentru scroafele care alăptează.

Aceste rezultate indică faptul că, probabil, inelatul ar trebui considerat mai mult ca o modalitate de a menține a iarbii pe teren, fără a afecta neapărat levigarea și, în consecință, să fie evaluată ca o opțiune relevantă în acest context.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2