Stiri

242

OMS va stabili un Ghid Global de bune practici în domeniul alimentelor ultraprocesate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) stabilește îndrumări globale privind cantitatea și frecvența de alimente consumate, informează FoodNavigator.

Organismul ONU a făcut acest lucru pentru proteine, grăsimi și carbohidrați, precum și pentru sare, zaharuri libere și calorii în total.

Acum, OMS stabilește agenda pentru cantitatea de alimente ultraprocesate (UPF) care ar trebui consumată. Întrucât OMS - care și-a exprimat public dezaprobarea față de UPF - poate influența ghidurile dietetice naționale, producătorii de alimente ar trebui să acorde o atenție deosebită.

Regulile OMS privind UPF: Ce știm până acum

Cercetările OMS privind UPF de până acum nu au fost favorabile industriei alimentare procesate. Potrivit agenției, UPF - alături de industriile alcoolului, tutunului și combustibililor fosili - este responsabilă pentru milioane de decese în Europa anual.

OMS vizează în special produsele alimentare ultraprocesate, cum ar fi carnea procesată, băuturile îndulcite cu zahăr și nutrienții problematici, cum ar fi sarea și acizii grași trans.

Întrucât dietele sănătoase ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli precum cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare, iar dietele nesănătoase fac opusul, OMS ia măsuri.

Agenția ONU planifică îndrumări globale „mult necesare” privind consumul de UPF, care să fie însoțite de îndrumările OMS privind aportul de proteine, grăsimi și carbohidrați.

Pentru a realiza acest lucru, agenția reunește un grup multidisciplinar de experți din întreaga lume. Acest grup va dezvolta un ghid alcătuit din „recomandări bazate pe dovezi” și „informații contextuale” pentru a ajuta factorii de decizie din statele membre ale ONU.

Cine contribuie la noile ghiduri UPF?

OMS a căutat experți care să ajute la dezvoltarea acestui ghid. Până acum, ne așteptăm ca agenția să fi primit toate candidaturile participanților potențiali.

Așadar, ce fel de persoană este eligibilă să facă parte din grupul de experți UPF al OMS? Pentru a fi eligibili, candidații trebuie să dețină o diplomă de studii superioare cu expertiză dovedită într-unul sau mai multe domenii relevante, cum ar fi știința nutriției și epidemiologia.

Expertiza în efectele consumului de UPF asupra sănătății este un avantaj. De asemenea, aceștia ar trebui să aibă publicații științifice recente evaluate de colegi și să demonstreze leadership sau implicare activă în organisme consultative științifice naționale sau internaționale.

Ne așteptăm ca grupul să fie format din vorbitori fluenți de limba engleză, care pot ajuta la redactarea documentelor științifice și pot lucra eficient cu echipe internaționale, multidisciplinare.

Cei selectați vor contribui la domeniul de aplicare al ghidurilor și vor ajuta la dezvoltarea recomandărilor privind consumul de UPF. De asemenea, vor evalua dovezile pentru a determina riscurile și beneficiile și vor stabili cât de practice și corecte sunt recomandările pentru diferite persoane care trăiesc în medii diferite.

Cum ar putea influența ghidurile OMS comportamentul consumatorilor?

La nivel global, majoritatea ghidurilor dietetice bazate pe alimente se aliniază cu recomandările OMS cu privire la puncte importante. Acestea includ recomandări de a consuma o varietate de alimente; de ​​a consuma unele alimente mai mult decât altele; de ​​a consuma fructe, legume, leguminoase și alimente de origine animală; și de a limita zahărul, grăsimile și sarea.

Pentru a lua Marea Britanie ca exemplu, guvernul spune că ghidurile sale dietetice sunt „în totalitate în conformitate” cu dovezile și sfaturile OMS.

Dacă OMS recomandă reducerea consumului de UPF – ceea ce nu ar fi o surpriză, având în vedere legătura dintre consumul de UPF și boli și deces – ghidurile alimentare naționale ar putea începe să reflecte acest lucru.

OMS nu este singura care își exprimă îngrijorările legate de UPF

Îngrijorările legate de alimentele ultra-procesate se extind mult dincolo de Organizația Mondială a Sănătății.

În 2024, au fost publicate rezultatele celui mai mare studiu privind UPF de până acum, sugerând legături între consumul de alimente ultra-procesate și 32 de rezultate negative asupra sănătății, inclusiv decesul.

La începutul acestui an, un studiu a susținut că UPF ar putea fi responsabil pentru zeci de mii de decese la nivel mondial, cu un impact semnificativ mai mare în țările cu un consum ridicat de UPF, cum ar fi SUA și Marea Britanie.

Ceea ce încă nu știm (dar vrem să știm)

OMS nu a răspuns la o solicitare de comentarii, lăsând întrebări cheie fără răspuns. Principala dintre acestea: cum va defini și clasifica organizația alimentele procesate?

Deși sistemul de clasificare Nova – împărțirea alimentelor în patru categorii pe baza procesării – rămâne cel mai utilizat, acesta a atras critici pentru că a grupat laolaltă articole diverse din punct de vedere nutrițional sub eticheta „alimente ultra-procesate”.

Gândiți-vă la burgerii fast-food și la batoanele de ciocolată în aceeași categorie cu fasolea la conservă și pâinea integrală ambalată.

OMS a susținut anterior Nova, dar rămâne neclar dacă va continua să facă acest lucru - sau cum ar putea reinterpreta cadrul.

De asemenea, am dori să știm dacă îndrumările OMS se vor concentra pe cât de multe alimente procesate sunt sigure pentru consum sau dacă vor include și îndrumări cu privire la alimentele procesate care ar putea fi sigure sau potențial nesigure pentru consum. Din moment ce probabil nu suntem singurii, urmăriți acest spațiu. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2