Stiri

462

Moscova denunță unilateral acordul privind exportul cerealelor ucrainiene prin Marea Neagră

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Reuters, Rusia a încetat participarea la acordul de un an, intermediat de ONU, care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, la doar câteva ore după ce o explozie a lovit podul care duce către Crimeea.

Concomitent, Rusia a declarat că doi civili au fost uciși și fiica lor rănită în ceea ce Moscova a considerat drept un atac terorist asupra podului rutier, o arteră majoră pentru trupele ruse care luptă în Ucraina.

Kremlinul a spus că nu există nicio legătură între atac și decizia sa de a suspenda acordul cu cereale, despre care spune că trebuie, de asemenea, să reducă restricțiile asupra exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte.

„De fapt, acordurile Mării Negre au încetat să mai fie valabile astăzi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor într-o conferință telefonică. „Din păcate, partea acestor acorduri privind Marea Neagră referitoare la Rusia nu a fost pusă în aplicare până acum, așa că efectul acesteia este încetat”.

Imaginile au arătat că o secțiune a podului rutier s-a coborât și traficul a fost oprit în ambele sensuri, deși un pod feroviar paralel era încă funcțional. Explozii au fost raportate înainte de zori pe podul de 19 km (12 mile), pe care președintele rus Vladimir Putin a ordonat să îl construiască după ce a ocupat și a anexat peninsula de Ucraina în 2014.

Kievul nu a dat nicio relatare oficială a exploziei. De obicei, nu comentează rapoartele privind atacurile din Crimeea sau din Rusia, dar a susținut de mult timp că podul a fost construit ilegal, iar utilizarea lui de către Rusia pentru provizii militare îl face o țintă legitimă. Rusia a redeschis podul după ce a fost lovit ultima dată de o explozie masivă și un incendiu în octombrie.

Suspendarea de către Rusia a acordului cu cereale la Marea Neagră ar putea duce la creșterea prețurilor alimentelor pe tot globul, în special în cele mai sărace țări. Ucraina și Rusia sunt ambele printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale și alte produse alimentare.

Mutarea Rusiei poate însemna declanșarea unei noi furtuni pe piața alimentelor din Uniunea Europeană și nu numai, în ciuda faptului că imediat ce Moscova a anunțat această decizie, prețul grâului pe burse a crescut simțitor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2