Stiri

198

Mențiunile nutriționale conforme cu Regulamentului 1169

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Mențiunile nutriționale și de sănătate au fost pe larg dezbătute la Simpozionul organizat săptămâna trecută la București, eveniment care s-a desfășurat în organizarea agenției Meda Consulting și care a purtat titlul ”Etichetarea produselor alimentare conform Regulamentului 1169/2011”. Comunicarea care a avut ca temă Mențiunile nutriționale și de sănătate a fost susținută de doamna Tatiana Onisei, Șef Serviciu al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare. Vă prezentăm succint ideile cuprinse în prezentarea doamnei Onisei, aceea care s-a referit, inclusiv la problematica ”flexibilității în exprimare”:

  Mentiunea nutritionala - orice afirmatie sau trimitere care sugereaza implicarea produselor alimentare in obtinerea unor efecte benefice asupra organismului uman, datorate nutrientilor, valorii energetice si/sau altor substante bio-active pe care le contin. Mentiunea de sanatate – orice afirmatie care se refera la relatia dintre o categorie de produse alimentare si starea de sanatate a organismului uman.  

Utilizarea mentiunilor la diferite categorii de produse

  • Alimente
  • Suplimente alimentare
  • Alimente fortifiate (cu adaosuri de vitamine si minerale)
  • Alimente cu destinatie nutritionala speciala

Conditii de utilizare a mentiunilor

  • Cantitatea de nutrient prezenta in produs
  • Efecte benefice dovedite stiintific
  • Traditii de utilizare (obiceiuri alimentare)
  • Autorizare EFSA
  • Spiritul Regulamentului (UE)

432/2012

Cerinte impuse de Regulamentul 1169/2011 (Informarea obligatorie a consumatorului)

  • Art. 4, b), (iii) = se precizeaza efecte asupra sanatatii, inclusiv riscuri si consecinte legate de consumul daunator si periculos al unui produs alimentar
  • Art. 7, (1)- b) nu se atribuie efecte sau proprietati pe care produsul alimentar nu le are; c) nu se sugereaza ca produsul poseda caracteristici speciale; d) nu se sugereaza (printr-o imagine sau descriere) prezenta unui ingredient care, de fapt, a

fost inlocuit; (3)-nu se atribuie produsului proprietati de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane, nu se evoca astfel de proprietati  

Cerinte impuse de Regulamentul 1169/2011 (Raspunderea pentru informarea consumatorului)

  • Art.8 - Raspunderea revine operatorului din sectorul alimentar, care:

  - asigura respectarea cerintelor legale - verifica modul cum sunt puse in practica - respecta dispozitiile de drept intern relevante   Prevederile regulamentului se aplica:   - etichetarii - modului de prezentare a produselor - locului in care sunt expuse produsele - publicitatii (Codul Audio-vizual)  

Cerinte impuse de Regulamentul 1169/2011 (Formularea mentiunilor)

  • Art. 36 - sa nu fie ambigue
  • Sa fie clare, credibile, utile consumatorului
  • Sa nu deruteze consumatorul
  • Sa fie exact percepute in intelesul lor
  • Sa existe legatura dintre cauza si efect
  • Sa ajute consumatorul in luarea deciziei (alegerea produsului potrivit nevoilor sale)
  • Sa fie conforme cu modul de exprimare din Registrul mentiunilor autorizate la nivel comunitar

Consecinte ale Regulamentului 1169/2011 (Modificari ale Reg. 1924/2006 si Reg.1925/2006)

Art. 49 - Etichetarea nutritionala a produselor pentru care sunt facute mentiuni nutritionale si/sau de sanatate este obligatorie;   - daca se impun mentiuni privind nutrientii, se declara cantitatea acestora; - pentru vitamine si minerale se declara % din consumul de referinta (Anexa XIII, partea A, pct.1); - la alimente fortifiate se declara cantitatile totale de vitamine si minerale prezente in produs; Art. 33 – se precizeaza numarul de portii/unitati continute in ambalaj; - se pot furniza informatii suplimentare (aportul de referinta pentru grupe specifice de populatie).

Modificari si abrogari

  • DZR in loc de VNR
  • Anexa la Directiva 90/496/CEE – Vitamine si minerale care pot fi declarate si dozele zilnice recomandate

(DZR)

  • Anexa XIII, partea A- Consumul zilnic de referinta de vitamine si minerale (adulti)

- Pct. 1. Vitamine si minerale care pot fi declarate si valorile nutritionale de referinta ale acestora (VNR ) - Pct. 2. Cantitati semnificative de vitamine si minerale - 15% din VNR per 100g la alimente; - 7.5% din VNR per 100 ml la bauturi; - 15% din VNR per portie (ambalaj cu o portie)  

Perioada de tranzitie si masurile tranzitorii

  Art. 54 (1) – Produsele introduse pe piata sau etichetate inainte de 13.12.2014 care nu respecta cerintele regulamentului pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor; (2) - Produsele introduse pe piata sau etichetate inainte de 13.12.2016, care nu respecta cerintele art. 9, alin (1), lit. (l), declaratia nutritionala pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor; (3) – Produsele intrate pe piata inainte de 1.01.2014, care nu respecta cerintele prevazute in Anexa VI, partea B, pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor (“carne tocata”- criterii de compozitie, respectiv continut de grasimi + raport colagen/proteine din carne)   De exemplu, "Continut de grasimi mai mic de…", "Raport colagen/proteine din carne mai mic de…"  

Relatia cu alte acte normative (Exceptii de la regula)

  - b) Directiva 2009/54/CE privind exploatarea si comercializarea apelor minerale naturale  

Principii generale de flexibilitate in formularea mentiunilor

   Adaptarea formularii dupa caz, sa aiba acelasi sens pentru consumator Utilizarea termenului normal si a sinonimelor acceptate Legatura dintre efectul mentionat si nutrient/ substanta/ aliment/ categorie de aliment Consideratii particulare legate de suplimentele alimentare  Prezentarea generala a produsului, cu mentiuni nespecifice Marcile comerciale Referiri la formulari extrase din “opiniile EFSA”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2