Stiri

127

Gripa aviară depistată la ferme de păsări din Canada

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Gripa aviară a fost depistată și în fermele de păsări din Canada. Astfel, o tulpină H5 de gripă aviară a fost descoperită la două ferme din Fraser Valley, British Columbia, Canada, alte două ferme aflându-se în carantină.

  Testele preliminare au confirmat prezența tulpinii la o fermă de creștere a curcanilor în Abbotsford și la o fermă de creștere a puilor broiler în Chilliwack, ambele locații fiind acum plasate în carantină pentru a încerca limitarea răspândirii bolii. De asemenea, alte două ferme din Fraser Valley sunt plasate în carantină, ca urmare a faptului că au achiziționat păsări de la una dintre fermele unde s-a descoperit virusul, existând astfel un risc ridicat de a fi contactat virusul. Păsările din aceste două ferme dau de asemenea semne de boală, după cum arată Agenția Canadiană pentru Inspecții Alimentare (ACIA). Aceasta a avertizat sectorul avicol de necesitatea de a intensifica măsurile de biosecuritate; în prezent se realizează teste suplimentare pentru a determina patogenitatea, precum și subtipul precis și tulpina a virusului, rezultatele fiind așteptate în zilele următoare. Testele inițiale au fost efectuate luni, 1 decembrie, după ce fuseseră raportate decese subite ale unor păsări weekend-ul trecut.  

Sacrificări în masă

  Toate păsările susceptibile să fi fost infestate vor fi sacrificate și va fi instituită o zonă de supraveghere în jurul locațiilor suspecte a reprezenta focare epidemice. ACIA a spus că a beneficiat de o strânsă colaborare cu autoritățile provinciei British Columbia, cu proprietarii celor două ferme și cu reprezentanții industriei avicole în acțiunea de gestionare a situației. Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a recomandat ca supravegherea răspândirii bolilor la animale să fie consolidată la nivel mondial, ca urmare a recentei răspândiri a virusului de HPAI H5N8 în Europa și Asia. Acesta a spus că milioane de păsări au căzut deja victime H5N8 în ultimele 11 luni, și, deși focarele epidemiei au fost până acum puse rapid sub control de către autoritățile sanitare ” există repercusiuni importante pentru sectorul avicol”. Potrivit OIE, în paralel cu globalizarea comerțului cu animale, au crescut și posibilitățile de răspândire a agenților patogeni care acum se pot extinde dintr-o parte în alta a lumii, și ”un fenomen natural simplu, cum ar fi mișcările migratoare ale păsărilor sălbatice, poate provoca, de asemenea răspândirea la nivel mondial a unei boli”. Dr. Vallat, director general al OIE, a declarat: ”Crizele din ultimii 20 de ani, cum ar fi cele legate de gripa aviară H5N1 și H7N9, febra aftoasă și boala vacii nebune, iar acum Ebola, ne arată că deși este adevărat că politicile de combatere a bolilor în fermele de animale constituie o cheltuială importantă pentru bugetele statelor sau pentru comunitatea internațională, suma este derizorie în comparație cu costurile implicate de o panzootie sau o pandemie”, informează Globalmeatnews.com.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2