Stiri

156

Felierea si portionarea carnii la gramaj fix

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Felierea si portionarea carnii la gramaj fix și variabil reprezintă un moment foarte important pe fluxul de producție. Feliatoarele industriale au avantajul de a fi modulare și, în funcție de necesitățile clientului-producător, cât și de tipul de produs care se dorește a fi feliat, se poate adăuga: scanner (pentru tăierea produselor cu forma naturală), cântar, sortator, bandă de transport felii, sistem de încărcare automată în mașina de termoformare, bandă de transport tampon, robot de încărcare în mașina de ambalat.

  Claudiu Nemeș, expert în domeniu, subliniază: ”Un feliator industrial (slicer, termen mult folosit în practică) poate realiza felii de la 0,1 mm până la 50 mm (deja aici vorbim de bucată, nu de felie), iar unele până la 100 mm. În schimb, mașinile de porționat pot realize felii de la 1-2 mm până la 40 mm (bucată), fără limită superioară de porționare, fiind limitată doar mărimea bucății de alimentare a mașinii. Viteza de feliere poate fi de la 600 la 2.000 rotații/min. Uzual, mașinile de feliat au un cuțit circular, pentru viteze de cca 600 rotații/min sau un cuțit tip seceră, pentru viteze mai mari de 2.000 rotații/min. La mașinile de porționat, viteza de tăiere este între 100 și 150 porții/min”.   Igienizarea feliatoarelor se arată facilă, fără a fi nevoie de elemente tehnice adiționale pentru îndepărtarea benzilor transportoare, însă pentru asigurarea unor termene de valabilitate cât mai mari ale produselor feliate, se impune acordarea unei atenții sporite etapelor de igienizare. ”Am întâlnit cazuri în care clientul a achiziționat un feliator de capacitate mică și în scurt timp s-a dovedit a fi nevoie de încă un feliator de la același furnizor; în loc să privească în perspectivă, că cererea de foliate este în continuă creștere și să achiziționeze un feliator pretabil la volume mai mari. Ceea ce este foarte important în relația cu clientul/partenerul de afaceri este personalizarea feliatorului în funcție de volumul de feliere, urmând să fie găsită apoi soluția optimă, care să se sincronizeze cu așteptările și cu varianta fezabilă”, spune Claudiu Nemeș.   Pentru procesatori, un aspect important este reprezentat de pregătirea atentă a formelor și dimensiunilor produsului ce urmează a fi feliat, încât să rezulte pierderi cât mai mici, după feliere, și un randament cât mai mare pe unitatea de produs (ex. unele produse ating și 2 m lungime). Pentru ca procesatorul să obțină specialități din carne cu forme standardizate, acesta folosește tunuri de coacere și presare (prese de șuncă, prese de salam), elemente tehnice care conferă produsului forme bine stabilite, constant și în timp. În funcție de complexitatea lor, feliatoarele pot prezenta diferit produsul feliat: scăriță, decalate, rase, îndoite, prezentare ovală sau rotundă, șir continuu, turn, intercalate pe rânduri, cu intercalare de hârtie cerată (pentru produse lipicioase), design diferit de prezentare a porției (dacă are modulul designer de porții).   Parametrii de tăiere care se pot seta de pe panoul senzitiv sunt: grosimea feliei, numărul de felii pe porție, lungimea porției, distanța dintre porții, designul feliilor. Sistemul de tăiere este orbital și circular, cu reglarea vitezei cuțitului asociată felierii produselor, în funcție de consistența acestora. Trebuie menționat totuși că feliatoarele pot fi însoțite, opțional, de un dispozitiv de ascuțire a cuțitelor. Randamentul unei mașini de feliat performante poate ajunge la 99,8%, cu pierderi de 0,1%. (Acest articol îl veți putea citi integral în ediția 30 a revistei Fabrica de Carne)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2