Repere

196

Exclusiv: Scrisoarea adresată de Romalimenta ministrului Darius Vâlcov

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum se cunoaște, Romalimenta, împreună cu ARC, APRIL și alte organizații profesionale ale industriei alimentare românești, au solicitat Ministerului de Finanțe și, implicit, Guvernului României, reducerea cotei de TVA pe tot lanțul principalelor produse alimentare. În acest sens, Romalimenta a transmis ministrului Darius Vâlcov o Scrisoare oficială, pe care v-o prezentăm mai jos:

”Stimate Domnule Ministru,Va multumim incã o datã pentru dialogul sincer şi eficient legat de proiectul noului Cod fiscal!Romalimenta apreciazã faptul cã Guvernul işi respectã cuvântul: a inceput cu ‘faza pilot’ a reducerii TVA la cereale-panificaţie, iar acum o extinde la alte sectoare importante. In acelaşi timp, reiterãm poziţia noastrã care pledeazã pentru un nivel scãzut al TVA la toate alimentele, aşa cum se practicã in majoritatea statelor UE. Nu suntem de acord cu antiteze de gen alimente de bazã/de vârf sau sãnãtoase/nesãnãtoase, pentru cã toate alimentele isi au locul intr-o alimentaţie echilibratã, conformã stilului de viaţã al fiecãruia, contribuind la starea de sãnãtate a populaţiei!Plecând de la aceste premize, conform ultimei noastre discuţii, propunem urmãtoarea modificare a proiectului Cod fiscal, insistând cu argumente privind cazul laptelui şi produselor lactate, deoarece acestea nu au fost incluse in varianta initialã:ART. 284, lit. g, alin. 4 se va reformula astfel:

"4. Nutrețuri combinate, animale si pasari vii, oua de consum, carne, carne preparata, produse si conserve din carne, pește si produse din peste, carne de peste preparata si conservată. Prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și ministrului agriculturii și dezvoltării rurale se prevăd codurile NC ale produselor care se încadrează în această categorie."

De asemenea, la acelaşi articol 284, litera g, solicitãm sã se insereze numarul 6, ce va cuprinde urmatoarea precizare:

Pagina 292, Articol 284,

  (3) litera g, Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:

punctul 6: lapte crud, lapte pasteurizat, produse si subproduse lactate,  precum si derivatele acestora. Prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și ministrului agriculturii și dezvoltării rurale se prevăd codurile NC ale produselor care se încadrează în această categorie.”

Considerãm cã introducerea acestei completãri va corecta greseala iniţialã, pentru cã, prin neincluderea acestei industrii in articolul mai sus mentionat se creau premizele unei discriminari a consumatorilor de produse lactate, in special copii, adolescenti si persoane de vârsta a treia.Includerea punctului 6 va diminua concurenţa neloialã dintre produsele din UE si produsele româneşti şi va asigura  viitorul industriei laptelui din Romania. In prezent, condiţiile vitrege ale pieţei fac ca numãrul de fabrici de procesare a laptelui din  Romania sã scadã continuu, ducand la disparitia beneficiarului laptelui produs in fermele autohtone, ferme in care Guvernul Romaniei a investit multi bani prin ajutoare financiare, ajutoare de minimis, subventii  si cofinantare in  proiecte de dezvoltare.

Stimate Domnule Ministru ,

Vã rugãm sa sustineti introducerea acestui beneficiu si pentru industria laptelui, si noi va garantãm relansarea cresterii consumului de produse lactate in Romania ; totodatã, vor creste randamentele de productie, prin marirea volumelor de produse lactate  procesate si  vandute in piata romaneasca. Ne dorim sa aducem plusvaloare materiilor prime produse in zootehnia romaneasca si sa participam la exportul de produse finite si nu doar de materii prime. Reducerea TVA la lapte si produse lactate va diminua comertul cu produse lactate nefiscalizate, va ridica calitatea nutritivã si siguranta alimentara pe filiera laptelui.Romalimenta susţine aceste mãsuri şi le vede ca un pas semnificativ cãtre atingerea obiectivului pe care ni-l dorim atins cât mai curând- generalizarea cotei reduse de TVA la toate alimentele, spre beneficiul populaţiei, producãtorilor şi autoritãţilor din România !   Cu respect, Preşedinte                                                                                   Director executiv

Sorin Minea                                                                                 Mihai Vişan

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2