Stiri

86

Evaluarea electronică a calităţii cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autor: Prof. univ. dr. ing. Maria Turtoi, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi Nasul electronic este un instrument de măsură realizat pentru a imita funcţia olfactivă a omului. Este folosit în industria alimentelor şi băuturilor, respectiv industria parfumurilor pentru dezvoltarea produselor noi şi controlul calităţii. De asemenea, este util în aplicaţii precum monitorizarea procesului tehnologic, stabilirea termenului de valabilitate, evaluarea alterării sau aprecierea autenticităţii. Nasul electronic este alcătuit dintr-un sistem de prelevare a probelor din spaţiul liber din imediata apropiere a alimentului, un sistem de detecţie şi un sistem de calcul. Sistemul de prelevare a probelor preia substanţele volatile eliberate din aliment în spaţiul liber şi transmite fracţiunea prelevată în sistemul de detecţie. Sistemul de detecţie este partea reactivă a instrumentului. Este alcătuit dintr-o reţea de senzori, module de recunoaştere prin comparaţie cu mirosuri model şi un generator de semnal folosit pentru caracterizarea mirosurilor detectate. Senzorii detectează substanţele chimice pe care omul le percepe ca mirosuri şi înregistrează rezultate numerice. Cu ajutorul sistemului de calcul, nasul electronic va genera un model de răspuns diferit pentru diferite tipuri de probe. Instrumentele disponibile comercial au 32, 64 sau 128 senzori. Fiecare senzor are un răspuns caracteristic individual, iar unii senzori se suprapun şi sunt sensibili la substanţe chimice similare, aşa cum sunt şi receptorii din nasul omului. Literatura de specialitate prezintă câteva studii care demonstrează potenţialul nasului electronic în aplicaţii relevante pe alimente care includ clasificarea uleiurilor vegetale, controlul calităţii aromei uleiului de măsline, caracterizarea vinurilor, determinarea prospeţimii peştelui, stabilirea calităţii cerealelor,  determinarea termenului de valabilitate, evaluarea calităţii cărnii. În continuare sunt prezentate două studii de evaluare electronică a cărnii. (Acest articol îl veți putea citi integral în ediția cu nr. 2 a infoALIMENT Magazin, care va fi publicată în luna ianuarie 2014)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2