Stiri

114

Etichetarea originii cărnii, supusă votului european în ianuarie

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Etichetarea originii cărnii va fi aprobată urgent de Parlamentul European. O comisie a Parlamentului European a promis să aprobe rapid orice propunere oficială de etichetare obligatorie a produselor prelucrate din carne, susținând că 90% dintre membrii săi sunt în favoarea unei astfel de legi în Uniunea Europeană (UE), informează France Press.

  Miercuri, 3 decembrie, parlamentari din toate partidele reprezentate în Parlamentul European (PE) au afirmat că, în urma scandalului cărnii de cal de acum doi ani, într-o foarte mare majoritate, consumatorii din Uniunea Europeană ar vrea să știe din ce țară și de la ce specie de animal provine carnea pe care o cumpără. Membri ai Parlamentului European (MEP) din Comisia pentru mediu au dorit să discute cu noul comisar pentru agricultură, Phil Hogan, care în urmă cu câteva săptămâni le-a promis introducerea unei legi cu privire la etichetarea produselor din carne, dar, din păcate, acesta nu a putut să dea curs invitației, fiind prezent la o altă comisie pentru discutarea bugetului agriculturii pentru anul viitor. În absența acestuia, membrii comisiei pentru mediu au purtat o serie de dezbateri cu privire la costurile pe care le vor suporta industria de gen și consumatorii, ca urmare a introducerii unei astfel de măsuri. ”Nu putem continua așa,” a declarat un deputat maghiar. Ne-am angajat să facem curățenie în industria agro-alimentară. În țara mea există însă multe produse care costă mai puțin de 3 € per porție. Cât de multă carne ar putea fi într-o astfel de porție?” Un coleg italian al acestuia susținea că ”tocmai etichetarea este cheia, pentru că ”în cârnați ajung a fi puse tot felul de ingrediente vechi.” Europarlamentarul britanic din partea Verzilor, Keith Taylor spunea că în cazul plăcintelor cu carne de porc și a ”nuggets”-urilor de pui consumatorii nu au nici o idee de unde provine carnea.” ”A sugera, așa cum susțin unii în industria cărnii, că etichetarea ar crește prețul produsului cu peste 50% a fost o minciună”, explica Taylor. Un alt europarlamentar din Marea Britanie, Glenis Willmott, deputat din partea Partidului Muncii, a declarat că ar costa în plus cu doar 0,015 €cenți per produs marcarea respectivelor informații pe etichete, în cazul lasagne-iei cu carne de vită, de exemplu. ”De ce este industria atât de înfricoșată de noua măsură? Noi ar trebui să promovăm adoptarea acestei legislații cât rapid,” menționa acesta.  

Marii procesatori nu susțin ideea

  Au existat de asemenea, dezbateri legate de care anume dintre producătorii ar fi printre cei mai afectați. Un europarlamentar finlandez a afirmat că firmele de dimensiuni mici și medii au fost cei mai favorabili introducerii etichetelor cu privire la originea cărnii, măsură care chiar i-ar putea ajuta la promovarea vânzărilor, a spus acesta. Prin contrast, producătorii mari, care utilizează carne din mai multe locuri de proveniență sunt mult mai interesați în a nu exista o astfel de prevedere legală. Un oficial al Comisiei, oferind răspuns la numeroasele critici, nu a reușit să liniștească temerile legate de noua legislației în domeniu. El a declarat că în prezent, Comisia ”nu a luat încă nicio decizie cu privire la modul în care va acționa în această problemă. Trebuie să aibă loc mai întâi o consultare.”. Recentul raport al Comisiei cu privire la costurile etichetării au fost validate și de către mai multe focus-grupuri organizate cu o serie de experți. Aceasta a constatat că atunci când au aflat că etichetarea va scumpi produsele din carne, consumatorii au fost mai puțin dispuși să sprijine o astfel de măsură. Comitetul va vota o rezoluție fără caracter obligatoriu la 21 ianuarie cu privire la etichetare, urmând ca în februarie problema să fie examinată de întregul Parlament.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2