Stiri

222

În decembrie, ieşenii au tăiat porci de 15 milioane de lei

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Luna trecută au fost sacrificaţi 13.391 de porci, cu 56% mai mult faţă de luna similară a anului trecut. Ieşenii s-au îngrămădit anul acesta pentru a avea pe masa de Crăciun carne de porc. Cel puţin aşa rezultă din statisticile Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi. 13.391 de porcine au fost sacrificate în decembrie 2013 în abatoarele din judeţul Iaşi, cu aproximativ 3.000 mai puţin decât în tot trimestrul patru al anului 2012. Vechea zicală românească cum că cea mai bună legumă este carnea de porc s-a concretizat printr-o creştere a consumului pe tot parcursul anului trecut. Ce spun cifrele Cu ocazia sărbătorilor ce abia s-au încheiat, 13.391 de porcine au fost sacrificate în abatoare, cu 56% mai mult decât în luna decembrie a anului 2012, potrivit datelor puse la dispoziţia “Ziarului de Iaşi” de DSVSA. Pentru a ieşi “pe plus”, greutatea minimă a unui exemplar din abator nu poate coborî sub 105,5 kg, a arătat medicul Nicolae Ivanciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Iaşi. Un kilogram de carne de porc “în viu” ajungea în proximitatea Crăciunului la preţul de 11-12 lei. Făcând un calcul, rezultă că la nivelul judeţului Iaşi, peste 15,5 milioane de lei reprezintă suma investită de ieşeni pentru a-şi asigura nelipsita carne de porc de pe masa de Crăciun. Pe tot parcursul anului 2013, 66.312 porcine au fost sacrificate în abatoarele din judeţ, cu 22 mii mai mult decât în cursul anului 2012. Cele mai multe – cum era şi firesc – au fost înregistrate în trimestrul patru, în număr de 28.005, conform datelor culese de DSVSA. Reprezentanţii instituţiei consideră că adaptarea la rigorile legislative din spaţiul comunitar sunt în strânsă legătură cu creşterea numărului de sacrificări în abatoarele din judeţ. “Am lucrat 20 de ani într-o unitate de creştere a porcilor şi vă pot spune că în sfârşit ne aliniem la legislaţia europeană din domeniu. Au apărut noi crescătorii În linii mari, se respectă criteriile şi normele sanitare-veterinare existente în Uniunea Europeană”, a declarat medicul Ivanciu. Responsabilul cu Bunăstarea Animalelor din cadrul instituţiei consideră că numărul porcinelor sacrificate trebuie corelat numaidecât cu tendinţa de creştere a consumului la nivel naţional. “Datorită respectării normelor sanitare-veterinare în abatoare, cetăţenii se simt în siguranţă, astfel că a crescut numărul persoanelor care preferă să cumpere din comerţ carnea de porc în detrimentul creşterii acestora în gospodăriile proprii. Trebuie să menţionăm calitatea produselor din comerţ şi a carcaselor în care sunt ambalate”, a spus Ivanciu. Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al DSVSA Iaşi justifică creşterea numărului de sacrificări de porcine din luna decembrie 2013 prin faptul că s-au dezvoltat exploataţii noi şi au fost modernizate cele existente deja. “Fondul genetic bun al raselor autohtone s-a intersectat cu investiţiile din fonduri europene din domeniul creşterii porcinelor iar rezultatele se văd pe piaţă autohtonă, dar şi pe cea comunitară”, a mai adăugat medicul Ivanciu. Contactat telefonic de reporterii “Ziarului de Iaşi”, Neculai Apostol, fondatorul Grupului de Firme “Kosarom” a spus că este foarte greu de spus care sunt cauzele acestei creşteri.  “Cine mai înţelege piaţa în zilele astea? Nu avem un istoric în spate ca să putem face o analiză. Au fost şI ani cu efective mari, deşi puterea de cumpărare a populaţiei era mică”, a adăugat patronul Kosarom. 80% din producţia societăţii este îndreptată spre piaţa internă, a susţinut Apostol, restul luând drumul Germaniei, Marii Britanii, Spaniei şi Portugaliei. (ziaruldeiasi.ro)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2