135

Danone renunță la etichetarea Nutri-Score. De ce?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit FoodNavigator, după o schimbare a algoritmului Nutri-Score, Danone a anunțat că va elimina această etichetare de pe unele dintre produsele sale. De ce?

O evaluare eronată?

Nutri-Score este cea mai proeminentă etichetă nutrițională din partea din față a ambalajului din Europa, folosind o clasificare în cinci culori, de la A la E pentru a clasifica nivelul de sănătate al unui aliment.

Se bazează pe sistemul de profilare a nutrienților al Agenției pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (FSA) și a fost adoptat oficial de Franța, Belgia, Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Spania, Elveția și, cel mai recent, Portugalia. Mai multe țări, în special Italia, au renunțat.

Acum, marele producator de lactate Danone a anuntat ca intentioneaza sa elimine Nutri-Score din produsele sale lactate si baubile pe baza de plante, incepand cu aceasta luna. Potrivit Danone, motivul deciziei lor este o schimbare în modul în care Nutri-Score evaluează produsele lactate.

De ce elimină Danone Nutri-Score?

Nutri-Score a reevaluat recent modul în care clasifică băuturile lactate. Anterior, laptele și băuturile pe bază de lapte erau considerate „alimente generale” de sistemul de etichetare. Din 2024, parametrii s-au schimbat, ceea ce înseamnă că produsele lactate lichide fac parte acum din categoria „băuturi”.

Acest lucru a însemnat că, de exemplu, laptele degresat și semi-degresat este retrogradat de la A la B, iar laptele integral de la B la C (cu nota mai mică datorită conținutului său de grăsime). În categoria băuturilor, doar apă poate atinge A.

„La Danone, am susținut întotdeauna etichetarea nutrițională interpretativă, bazată pe știință și am fost pionierii în afișarea, pe bază voluntară, a Nutri-Score pe ambalajele noastre în Europa. Cu toate acestea, nu suntem de acord cu revizuirea algoritmului care trece lactatele potabile și alternativele pe bază de plante în categoria băuturilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Danone într-un comunicat.

„Această dezvoltare oferă o viziune eronată asupra calității nutriționale și funcționale a produselor lactate potabile și a produselor pe bază de plante, care nu este în conformitate cu ghidurile alimentare bazate pe alimente din Europa. Aceasta duce la confuzie în rândul consumatorilor cu scoruri Nutri-Score diferite pentru produsele care au scopuri nutriționale similare în dieta noastră, în timp ce sunt într-un format diferit.”

Este laptele o băutură?

Principalul motiv al deciziei Danone de a retrage Nutri-Score din produsele sale vine din schimbarea produselor sale din categoria „alimente generale” în categoria „băuturi”, care are parametri diferiți.

Potrivit lui Alexander Anton, secretar general la Asociația Europeană a Produselor de Lactate, clasificarea inițială a laptelui „recunoștea densitatea nutritivă naturală a laptelui cu proteinele sale de înaltă calitate și multe minerale și vitamine. Multe linii directoare de nutriție disting laptele de calmante de sete.”

Laptele, a spus el pentru FoodNavigator, aparține categoriei „alimente de origine animală”, și nu categoriei „băuturi”. „Laptele nu este destinat în primul rând să hidrateze, ci mai degrabă să hrănească, oferind o mare bogăție nutrițională.”

Produsele lactate, a subliniat el, sunt recomandate pentru consumul zilnic în ghidurile alimentare oficiale ale țărilor angajate oficial în Nutri-Score.

EDA: Iaurturile nu sunt băuturi

De asemenea, Asociația Europeană a Produselor de Lactate respinge ideea că iaurturile de băut ar trebui considerate băuturi, subliniind că supele sunt încă considerate a fi în categoria alimentelor. În cadrul clasificării băuturilor, ne-a spus Anton, majoritatea iaurturilor aromate ar avea E.

Dincolo de nutriție, Anton a citat și confuzia consumatorilor. „Folosirea unor evaluări diferite pentru iaurturile în sticlă și iaurturile în oale va deruta consumatorii, deoarece acestea sunt alimente similare, plasate unul lângă altul în frigidere la punctul de cumpărare”, ne-a spus el.

„Pe lângă faptul că fac parte din același grup de alimente și sunt plasate unul lângă altul pe rafturile frigiderelor din supermarketuri, au o compoziție nutrițională similară, deoarece sunt făcute folosind aceleași ingrediente (în principal lapte) și procese (de exemplu, fermentație, amestecare). ).”

Astfel, a sugerat el, oferindu-le o evaluare diferită, Nutri-Score merge împotriva obiectivului său declarat de a permite consumatorilor să compare valoarea nutrițională a alimentelor similare.

În sfârșit, subliniază că multe produse lactate nu pot fi reformulate din cauza reglementărilor.

De ce s-a schimbat Nutri-Score?

Nutri-Score, potrivit lui Serge Hercberg, profesor de nutriție la Université Sorbonne Paris Nord și o figură cheie în dezvoltarea Nutri-Score, a fost actualizat pentru a fi în conformitate cu recomandările de sănătate publică.

Produsele lactate Danone, cum ar fi băuturile din iaurt, băuturile cu lapte îndulcit și băuturile pe bază de plante, conțin uneori până la 10 până la 13 g de zahăr la 100 ml, niveluri similare cu cele din băuturile răcoritoare. Clasificarea lor ca alimente, a sugerat el, le-a permis să obțină o clasificare mai favorabilă decât, în opinia sa, meritau.

Alte etichete pe partea din față a ambalajului

Pe lângă Nutri-Score, în Europa au fost introduse alte câteva scheme de etichetare pe partea din față a ambalajului. Acestea includ:

Semafoare (Marea Britanie) - Folosit de Regatul Unit, acest sistem de etichetare din partea din față a ambalajului clasifică nivelurile de nutrienți dintr-un produs ca fiind fie verde (cel mai sănătos), chihlimbar sau roșu (cel mai puțin sănătos).

Baterie NutrInform (Italia) - Dezvoltată ca alternativăE la Nutri-Score ca urmare a opoziției Italiei față de schemă, NutrInform Battery funcționează în mod similar cu semafoarele din Marea Britanie, cu bare care arată procente de energie, grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri și sare într-o porție a unui produs.

Keyhole (țările nordice) - În loc să ofere alimente cu punctaj, logo-ul verde Keyhole este dat produselor care îndeplinesc anumite criterii de sănătate.

„Au fost clasificate în mod anormal ca A sau B cu metoda de calcul pentru alimentele generale care a fost folosită inițial”, a spus el pentru FoodNavigator.

Schimbările din Nutri-Score, ne-a spus el, „asigură o mai bună armonizare între informațiile furnizate de Nutri-Score și recomandările nutriționale actuale de sănătate publică care vizează limitarea consumului de băuturi dulci”.

Doar versiunile îndulcite ale acestor produse lactate vor fi penalizate de revizuiri, ne-a spus el, în timp ce versiunile neîndulcite vor păstra scorul de B, încă un rating verde și, prin urmare, sugerând sănătatea.

Încă un sistem!

Noul sistem introduce, de asemenea, o gamă mai mare de categorii, permițând consumatorilor posibilitatea de a măsura mai precis diferența dintre produsele lactate. Înainte, aceste produse erau clasificate între A și B, în timp ce odată cu schimbarea vor fi clasificate de la B la E, nivelul de zahăr adăugat având un impact mai mare asupra clasificării lor.

El este, de asemenea, contestat cu sugestia Danone conform căreia formele solide și lichide ale produselor lor cu același conținut de zahăr au aceleași efecte asupra sănătății.

„Așa cum a subliniat Comitetul științific în raportul său, formele solide și lichide de iaurt nu au aceleași beneficii în ceea ce privește efectul lor potențial asupra sănătății.

„Dovezile sugerează că formele lichide nu sunt asociate cu aceleași efecte benefice ca produsele solide fermentate. Unele studii sugerează, de asemenea, că zaharurile libere adăugate la iaurturile de băut pot fi semnificativ mai nefavorabile decât cele adăugate la iaurturile solide.”

Pe lângă diferențele nutriționale, a subliniat el, iaurturile de băut și iaurturile solide îndeplinesc diferite funcții pentru consumatori. Iaurturile solide sunt adesea consumate la sfârșitul mesei, în timp ce iaurturile de băut sunt consumate în afara orelor de masă. De asemenea, sunt ușor de utilizat prin design și pot fi atractive pentru copii și adolescenți. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2