Stiri

111

Creșterea producției de carne de porc în UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Creșterea producției de carne de porc în UE? Da. După doi ani de reducere a producției de carne de porc, în 2014 era așteptată o nouă contracție de 0,5% a ofertei. Dar declinul producției înregistrat în primul semestru al anului pare a face loc unei tendințe de revenire a producției; în mai-iunie numărul scroafelor de reproducție era mai mare, comparativ cu aceeași perioadă a lui 2013, în special în Germania, Olanda, Spania, Danemarca și Ungaria. În 2012 și 2013, implementarea noilor standarde de bunăstare a animalelor în UE a condus la un declin al producției, uramare a unei scăderi a efectivului de scroafe de reproducție și, pe cale de consecință a numărului de purcei.

Producția își va reveni în 2015   Ca urmare, producția de carne de porc este de așteptat să-și revină într-un ritm lent în 2015, dar apariția focarelor de febră porcină africană în februarie 2014, care a determinat o interzicere a importurilor europene de carne de porc pe piața rusă, înainte chiar de instituirea embargoului, în luna august, pentru produsele alimentare europene va întârzia refacerea producției în UE, introducând o serie deincertitudini în piață. Situația se prezintă însă diferit în statele membre UE. În primele 7 luni ale anului, numărul sacrificărilor s-a situat pe un trend descendent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut în trei dintre cele mai mari piețe: -2% în Germania, -1% în Danemarca și aproximativ -5% în Italia. Numărul sacrificărilor a fost relativ în Franța și în creștere semnificativă în Polonia (+7%) și Olanda (+3%). Prețul scăzut al furajelor ar putea ajuta sectorul de crestere a porcilor să facă față declinului prețului la carnea de porc și realizării unei creșteri de 0,8% a producției în 2015. În 2014, se așteaptă ca exporturile europene extra-comuniatre ale UE să scadă cu doar 8% comparativ cu 2013, în ciuda pierderii pieței rusești, care contabiliza aproximativ un sfert din valoarea totală a acestora. O parte dintre volumele destinate inițial pieței ruse se așteaptă a fi absorbite de piețe asiatice precum Filipine, Coreea de Sud și Japonia. Deși sectorul exporturilor europene de carne de porc este afectat de două măsuri restrictive (inclusiv una pe motive sanitare, contestată de UE la WTO), se estimează că în 2015 acestea vor fi la aproximativ același nivel cu cel din 2014, mulțumită cererii puternice de pe piața asiatică și a competitivității existente la nivelul prețurilor. În plus, noi piețe ar putea să apară (de examplu, Vietnamul, care recent și-a deschis granițele pentru importurrile de caarne de porc proaspătă și congelată, dar va mai lua timp până când se vor obține toate certificările și se vor pune la punct rețelele logistice).   Trendul ascendentă și în domeniul producției de carne de pui   Producția de carne de pui se află de câțiva ani pe un trend ascendent, iar anii 2014 și 2015  nu vor face nici ei excepție, conform prognozelor. Prețul scăzut al furajeor, reducerea disponibilului de carne de porc și creșterea susținută a cererii este de așteptat să conducă la o mărire cu 1,9% a poducției europene de carne de pui în 2014, față de 2013. Se va produce mai multă carne în Germania, Spania, Olanda și Polonia, în vreme ce, în Italia și Franța producția de carne de pui va urma un trend descendent. Anumite probleme legate de condițiile de igienă, în Marea Britanie ar putea avea un impact negativ asupra cosnumului intern. În 2015, așteptatat revenire a cererii pentru carnea de vită și porc ar putea limita evoluția pozitivă a producției de carne de pui la o creștere de doar 0,7%, față de 2014. Importurile de carne de pui s-au restrâns ușor în primele șapte luni din 2014, comparativ cu 2013, urmare a unei cantități mai mici ce a provenit din Thailanda, țară care s-a reorientat spre piețe mai apropiate (ca de exemplu Laos sau Japonia). În plus, Brazilia și-a crescut livrările către Rusia, Arabia Saudită și China. De asemenea, importurile europene de carne de pui sunt prognozate a avea o scădere de -3% în 2014 și o menținere la respectivul nivel în 2015. Exporturile de carne de pui ale UE sunt progozate a scădea pentru al doilea an consecutiv. Ușoara creștere a acestora înregistrată în prima parte a anului a fost determinată de cererea mai mare provenită din Rusia, pe seama scăderii cererii de carne de porc. Introducerea embargoului de către Rusia va opri trendul ascendent care se prefigura. De asemenea, creșterea exporturilor europene către Africa de Sud, Filipine și Hong Kong nu vor putea să compenseze declinul exporturilor europene de carne de pui către Arabia Saudită, Ucraina, Yemen, Ghana și bineînțeles către Rusia. Creșterea producției pentru perioada menționată și prețurile mici vor stimula consumul, estimându-se atingerea unui nivel de 21,8 kg de carne de pui consumtaă pe an pe locuitor, până în 2015, informează Eurostat.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2