Stiri

126

CE pune condiții de siguranță alimentară în negocierile cu SUA

autor

MeetMilk.ro

distribuie

CE pune condiții de siguranță alimentară în negocierile cu Statele Unite, privind Acordul de liber-schimb. Potrivit unei informări oficiale, Comisia Europeană (CE) a publicat alaltăieri (7 ianuarie) o serie de texte juridice și documente de poziție cu privire la siguranța alimentară și bunăstarea animalelor (și nu numai), dezvăluind propunerile UE avansate în negocierile cu SUA, referitoare la Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (PTCI).

  Este pentru prima dată când astfel de propuneri au fost puse la dispoziția publicului, marcând angajamentul UE pentru transparență, a declarat comisarul pentru comerț al UE, Cecilia Malmström, la o conferință de presă ce a avut loc pe 7 ianuarie. Aceasta a spus că ”propunerile textuale” au stabilit cadrul exact și angajamentele obligatorii pe care UE ar dori să le vadă în acordul care acoperă aspectele și normele de reglementare. Cele opt propuneri acoperă domeniile concurenței, siguranței alimentelor și sănătății animalelor și a plantelor, problemele vamale, barierele tehnice în calea comerțului, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), precum și modalitățile de soluționare a litigiilor dintre guverne. Ca parte a propunerilor conexe referitoare la măsurile sanitare și fitosanitare (SPS), UE dorește să reducă timpul necesar în care SUA aprobă importurile de produse alimentare din UE, fapt care ar ajuta UE să se concentreze mai mult asupra problemelor de reglementare legate de bunăstarea animalelor, și să susțină standardele stricte de siguranță alimentară ale UE. Aceasta ar include instituirea unui proces unic de aprobare pentru exporturile din toate țările UE, la fel ca în cazul exporturilor americane către UE. Documentele publicate subliniază cât se poate de clar faptul că atât UE, cât și SUA nu vor schimba regulile existente legate de siguranța alimentară. ”UE va continua să aplice restricțiile cu privire la utilizarea hormonilor sau a factorilor de creștere în hrănirea animalelor, în vreme ce SUA va păstra regulile sale cu privire la contaminările microbiene”, se arată în documentele CE. În conferința de presă, Malmström a dat ca exemplu al textului propus, problemele referitoare la SPS: ”Acestea subliniază că fiecare parte își rezervă dreptul de a reglementa în conformitate cu propriile sisteme și standarde, și preconizăm că vom avea o cooperare pe o gamă extinsă de probleme - de bunăstare a animalelor de exemplu”, a precizat Malmström, adăugând: ”Sper să fim în măsură să vă punem la dispoziție mai multe materiale după următoarea rundă de discuții, care vor avea loc în februarie”.  

Dreptul intelectual, de rețetă și de marcă va fi protejat

  Răspunzând zvonurilor vehiculate în presă în săptămâna ce tocmai a trecut, care speculau o posibilă eliminare a indicațiilor geografice protejate (IGP) ca rezultat al discuțiilor PTCI, Daniel Rosario, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat jurnaliștilor, la o conferință de presă (marți 6 ianuarie): ”Ceea ce putem spune este că discuțiile în curs de desfășurare în cadrul negocierilor PTCI se vor purta și cu privire la protecția proprietății intelectuale europene, incluzând aici și indicațiile geografice”. ”Nu este vorba despre schimbarea sau coborârea standardelor de calitate a produselor alimentare în Europa. Am fost foarte clari în discuțiile cu omologii noștri americani că protecția indicațiilor geografice este una dintre principalele noastre priorități, și nu am fost și nici nu vom fi de acord să reducem protecția produselor noastre cu indicații geografice”. Un comunicat cu privire la problema proprietății intelectuale și a indicațiilor geografice, publicat alături de propunerile textuale pentru PTCI, a semnalat îngrijorarea că SUA nu va proteja indicațiile geografice din UE, ceea ce ar putea duce în cazul unor produse cum ar fi șunca de Parma de a utiliza aceste denumiri într-un mod care ar putea induce în eroare consumatorii. CE a declarat că, în cadrul negocierilor, a dorit îmbunătățiri cheie în sistemul american, ”cum ar fi protecția pentru o listă convenită de IG și de aplicare a normelor UE împotriva utilizării abuzive a acestora”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2