Stiri

140

C.E. anticipează o creștere pe termen mediu a sectorului de carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

C.E. anticipează o creștere pe termen mediu a sectorului de carne, informează MeatProcessing. Producția de carne a Uniunii Europene (UE) va intra pe un trend crescător de anul viitor (2014-2015) arată raportul Comisiei Europene cu privire la perspectivele pieței pentru următorul deceniu, publicat vineri, 5 decembrie.

  ”După doi ani de declin accentuat, producția de carne de vită a UE este de așteptat să recupereze terenul pierdut, urmare a creșterii efectivelor de animale pentru producția de lapte. Creșterea numărului de locuitori și dezvoltarea economică puternică din țările în curs de dezvoltare sunt factorii care sprijină cererea mai mare de carne și favorizează o expansiune a exporturilor de carne din UE”, prognozează Comisia Europeană (CE). Există încă o creștere constantă a consumului mondial de produse lactate, arată studiul. O mare parte din cererea suplimentară, ce provine din țările africane și asiatice, va fi acoperită de către producătorii din UE, prognozează raportul.  

Și consumul va crește

  Creșterea populației și a urbanizării din aceste regiuni, justifică o parte din cererea tot mai mare de produse de origine animală, arată Comisia; și, deși aceste tendințe de creștere dau semne de încetinire a ritmului de expansiune, creșterea consumului de produse de origine animală afișează un ritm de expansiune cu circa două procente, în medie, peste ritmul de creștere al populației. Cu toate acestea, raportul avertizează că producția de carne de vită este de așteptat să se întoarcă la ”trendul descendent din trecut”  după ce va atinge nivelul de 7,6 milioane de tone în 2024. Această scădere a producției de carne de vită se va face într-un ritm mai lent decât la începutul crizei economice din 2008. Pe termen scurt, pe piață va exista mai multă carne de vită, urmare a creșterii efectivelor de bovine pentru lapte. Dar, cu această excepție majoră, Comisia a prezentat perspective optimiste pentru industria cărnii din UE. Sectorul cărnii de porc este de așteptat să recupereze începând de anul viitor, terenul pierdut în cei trei ani de continuu declin. ”Exporturile de carne de porc din UE sunt de așteptat să crească în mod constant, susținute de cererea mondială în creștere și de o mărire a competitivității industriei europene a cărnii de porc la nivel mondial”. După mai mulți ani de declin și producția de carne de oaie și de capră este de așteptat să se stabilizeze la nivelul actual, în paralel cu o creștere a  profitabilității pentru ambele segmente. Dar cele mai bune perspective se întrevăd pentru sectorul cărnii de pasăre, unde atât producția, cât și consumul vor crește ”semnificativ” în următorii 10 ani (ambele cu 7% pe an în 2040, comparativ momentul actual). ”Carnea de pasăre se bucură de o serie de avantaje comparative față de alte tipuri de carne, incluzând aici accesibilitatea prețurilor, confortul, o imagine sănătoasă, costurile de producție mai mici, perioada de creștere mai scurtă și necesitățile de investiții reduse”, a declarat CE. Până în 2020 carnea de pasăre va fi cel mai consumat tip de carne, la nivel mondial”, explica un oficial al UE.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2