Stiri

220

ANAF modifică procedura de valorificare a bunurilor perisabile

autor

MeetMilk.ro

distribuie

ANAF propune un Proiect prin care se va modifica procedura de valorificare a bunurilor perisabile. Conform unui comunicat oficial, ANAF a publicat un proiect de act normativ pentru aprobarea procedurii de valorificare, în regim de urgenţă, a bunurilor alimentare perisabile, în cazul în care sunt supuse procedurilor de executare. Proiectul de act normativ completează Ordinul ministrului Finanţelor Publice  nr. 2389/2010.

  Conform comunicatului, actul normativ vizează 'bunurile de consum alimentar şi materiile prime necesare pentru prepararea acestor bunuri, cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animale, păsări vii sau plante, în cazul aplicării măsurilor asigurătorii şi/sau executorii prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală'.   Proiectul de modificare a Ordinului menţionat, precizează că valorificarea bunurilor respective, cu excepţia celor degradabile, se face la preţul pieţei practicat de către comercianţii semnificativi de produse similare. Func'ionarii ANAF precizează că, "În acest sens, Comisia de valorificare, pentru determinarea preţului minim de evaluare la care face cererea de ofertă, va calcula, de regulă, o medie aritmetică a cel puţin trei preţuri obţinute de la operatorii economici semnificativi care comercializează produse similare”.  

Condiții de valorificare

  Conform Proiectului, bunurile degradabile vor putea fi valorificate atunci când există riscul ca, prin trecerea timpului, valoarea acestora să se diminueze semnificativ, sau când depozitarea, întreţinerea şi conservarea lor necesită cheltuieli 'disproporţionate în raport cu valoarea acestora'.   Propunerea ANAF mai prevede ca bunurile care se vor scoate la vânzare în baza unui anunţ, iar la licitaţie se pot prezenta doar comercianţii autorizaţi să comercializeze produsele menţionate.   ”Taxa de participare reprezintă 10% din preţul de pornire a licitaţiei şi se plăteşte în lei la unitatea teritorială a Trezoreriei Statului. Organul fiscal va restitui taxa de participare participanţilor care au depus oferte de cumpărare şi care nu au fost declaraţi adjudecatari, iar în cazul cumpărării, taxa se reţine în contul preţului. Taxa de participare nu se restituie ofertanţilor care nu s-au prezentat la valorificare, celui care a refuzat încheierea Procesului-verbal privind valorificarea bunurilor perisabile şi/sau degradabile, precum şi adjudecătarului care nu a plătit preţul. ”   Odată cu reglementările noului act normativ, s-a adaptat şi formularistica de rigoare, având în vedere necesitatea aducerii acesteia în concordanţă cu legislaţia în vigoare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2