Stiri

671

Ungaria va elimina plafoanele de preț pentru produsele alimentare de bază de la 1 august

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Guvernul Ungariei intenționează să elimine limitele de preț pentru produsele alimentare de bază începând cu 1 august, a declarat șeful de cabinet al primului ministru într-o conferință de presă, citat de ESMagazine.

Ungaria suferă cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, dar rata anuală a scăzut pentru a patra lună consecutiv în mai, când a scăzut la 21,5%.

Încetinirea ratei inflației

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului, a declarat că rata ar putea scădea la 15% până în august și la o singură cifră, posibil mai devreme de decembrie. Baza ridicată de anul trecut va ajuta la scăderea ratei în lunile de vară.

„Dezinflația se va accelera în timpul toamnei”, a spus Gulyas.

Limite de preț

Plafoanele de preț pentru anumite alimente de bază, inclusiv lapte, zahăr, făină, ulei vegetal și ouă au fost introduse în februarie 2022. În ciuda măsurii, alimentele din Ungaria s-au scumpit cu 44,8% annual, în decembrie anul trecut.

Încercând să reducă creșterea prețurilor, guvernul premierului Viktor Orban a impus și reduceri obligatorii ale prețurilor produselor alimentare de către marii comercianți cu amănuntul.

Gulyas a spus că de la 1 august mărimea acestor reduceri obligatorii la prețuri va crește la 15% de la 10%.

Piata provocatoare

Săptămâna trecută, directorul executiv al Tesco, Ken Murphy, a remarcat că piața maghiară, în care alimentele din Marea Britanie sunt un jucător important, a fost o provocare în ultimii ani.

„Au fost cu siguranță câteva luni grele în Ungaria”, a spus el. „Anul trecut, guvernul a injectat destul de mult stimulent pe piață și acest tip de a declanșat o rată destul de mare de cheltuieli în ceea ce privește clienții. Și acest tip de stimul nu există anul acesta”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2