Stiri

121

Un nou instrument de alertă cu privire la fraudele alimentare urmează să fie lansat la începutul anului viitor de UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Oficialii DG SANCO (Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate și Consumatori) au anunțat la sfârșitul lunii octombrie, la Conferința Uniunii Europeane cu privire la Frauda în Industria Alimentară ce a avut loc la Roma, lansarea unui nou instrument de alertare cu privire la fraudele alimentare, instrument ce ar trebui să fie implementat la începutul anului viitor, alături de alte strategii noi pentru a ajuta la prevenirea unor infracțiuni, precum cele legate de scandalul de cărnii de cal. ”Am ajuns la un stadiu în care oferirea de informații despre calitatea produsului și originea acestuia - am văzut acest lucru în scandalul cu privire la carnea de cal - sunt de importanță capitală, iar consumatorii așteaptă de la noi să le dăm informații și ambalaje de încredere”, a declarat Eric Poudelet, director pentru securitatea lanțului alimentar la DG SANCO. Crearea unui instrument, similar cu Sistemul de alertă rapidă al UE pentru alimente și furaje (RASFF), care să transmită alerte cu privire la siguranța alimentară între statele membre, a fost anunțată în luna iunie de către CE, ca răspuns direct la incorecta etichetare în criza cărnii de cal, carnea etichetată ca fiind de vită sau porc fiind de fapt amestecată cu cea de cal. ”Lucrul este într-un stadiu destul de avansat, așa că sperăm să testăm acest program informatic, cu statele membre, la începutul anului viitor”, a declarat Carmen Garau, șeful executiv al departamentului alimentar la DG SANCO. ”Astfel Comisia va putea începe căutarea de tipare ale acestor schimburi, pentru a vedea ce cazuri sunt relevante la nivelul UE, pentru a vedea modele de comportament, pentru a face unele analize de cazuri”, a continuat aceasta. Garau a declarat că acest instrument va fi lansat inițial pentru a fi utilizat de autoritățile vamale implicate în controlul fraudelor alimentare, și va fi inițial utilizat doar pentru cazurile de fraudă alimentară, dar a remarcat aceasta, că în viitor ar putea fi utilizat și pentru a urmări încălcările legislației europene, chiar și în cazul în care e vorba de nereguli și nu de fraude. ”În al doilea rând, controalele coordonate, utilizate pentru prima dată în timpul scandalului de anul trecut, vor fi utilizate de acum încolo în mod regulat în acest domeniu”, pentru a preveni frauda în domeniul produselor alimentare, a adăugat Garau. Scopul acestor controale coordonate, a explicat ea, a fost acela de a evalua în mod cuprinzător o problemă, precum etichetarea greșită a cărnii de vită. Acest lucru ar putea descuraja evazioniștii, care ar trebui să rețină ”că suntem capabili de a realiza controale coordonate extinse, pe lângă acele controale ce vizează doar o țintă specifică”. Aceste controale implică, de asemenea, o monitorizare pe termen lung arăta Garau, oferind ca exemplu al doilea set de teste ADN pentru a determina conținutul de carne de cal din carnea de vită, teste efectuate în acest an. În același timp, în cadrul conferinței de la Roma, Comisia Europeană a anunțat că și-a planificat să promoveze o mai bună formare pentru inspectorii din domeniul produselor alimentare și din diferitele instituții ce trebuie să controleze respectarea legii. ”Cheia pentru a avea alerte de informare de eficace este cooperarea între guvern și industria alimentară, precum și luarea unor decizii politice inteligente”, a declarat Glenn Taylor, șeful serviciului științific al Consiliul Comitatului Hampshire din Marea Britanie.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2