Stiri

227

UE și SUA au convenit să reia comerțul cu scoici și stridii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Presentation title goes here

Euractiv notează că Uniunea Europeană și Statele Unite au convenit să reia comerțul cu scoici și stridii, după ce acestea au fost oprite în urmă cu mai bine de un deceniu, marcând un alt pas în îmbunătățirea relațiilor transatlantice.

Comerțul cu moluște bivalve, incluzând și scoici și scoici, a fost oprit în 2011 din cauza diferențelor dintre standardele de reglementare, dar va relua pentru Țările de Jos și Spania și statele americane Massachusetts și Washington.

Biroul Reprezentantului comercial al SUA a declarat că cele două părți au încheiat negocierile. Comisia Europeană, care supraveghează comerțul pentru cele 27 de națiuni UE, a declarat că a adoptat acum legislația relevantă.

Comisia și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente au efectuat audituri în 2015 și, după ani de discuții, au recomandat ca sistemele de siguranță alimentară pentru moluștele crude din statele SUA și țările UE să fie considerate echivalente.

Comisia a spus că oportunitățile de tranzacționare ar putea fi extinse în viitor la mai multe țări UE, în cadrul unei proceduri de autorizare simplificate convenite între cele două părți, pentru prima dată când o agenție americană a convenit asupra unui astfel de proces.

Comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat într-o declarație că ambele părți au muncit din greu pentru a rezolva această problemă de lungă durată.

„Demonstrează că eforturile noastre de a crea o agendă comercială pozitivă, orientată spre viitor, cu Statele Unite dau roade”, a spus el.

Reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, a declarat că acordul a reprezentat un pas pozitiv în relațiile comerciale dintre SUA și UE.

În 2020, Statele Unite au fost unul dintre cei mai mari exportatori de fructe de mare din lume, cu vânzări globale de 4,5 miliarde de dolari. Anul trecut, exporturile sale de produse din fructe de mare către UE au depășit 900 de milioane de dolari.

De la începutul administrației Biden, Statele Unite și UE au suspendat disputele privind subvențiile pentru Airbus și Boeing și pe oțel și aluminiu și au creat un forum de coordonare în materie de tehnologie.

După victoria electorală a președintelui american Joe Biden din noiembrie 2020, Uniunea Europeană a eliminat, de asemenea, tarifele UE pentru homari din SUA în schimbul reducerii taxelor vamale americane la exporturile UE de la ceramică la mâncăruri preparate în valoare de 200 de milioane de dolari anual.

Știrea este relevantă, din perspectiva deblocării negocierilor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, în vederea semnării unui tratat de liber-schimb.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2