Stiri

430

UE pune agroindustria pe primul loc în rândul priorităților

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit unui comunicat transmis redacției Meat.Milk, Comisia Europeană a propus un buget anual al UE de 199,7 miliarde EUR pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăți estimate la 72 de miliarde EUR în cadrul NextGenerationEU.

Acest pachet financiar substanțial va sprijini UE în îndeplinirea priorităților sale politice, integrând în același timp modificările convenite în revizuirea intermediară a cadrului financiar multianual (CFM) din februarie 2024.

Proiectul de buget 2025 direcționează fondurile acolo unde pot face cea mai mare diferență, în cooperare și în conformitate cu nevoile statelor membre ale UE și ale partenerilor noștri din întreaga lume pentru a face Europa mai rezistentă și mai aptă pentru viitor, în beneficiul cetățenilor UE. si afaceri.

Acest lucru se va realiza prin încurajarea tranzițiilor verzi și digitale, prin crearea de locuri de muncă, consolidând în același timp autonomia strategică și rolul global al Europei. Acesta va permite sprijinirea tehnologiilor esențiale cheie prin Platforma Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP).

Proiectul de buget 2025 va oferi, de asemenea, – în conformitate cu revizuirea la jumătatea perioadei CFM – sprijinul continuu pentru refugiații sirieni din Turcia și regiunea mai largă, Vecinătatea de Sud, inclusiv dimensiunea externă a migrației, precum și Balcanii de Vest. În mod crucial, va oferi sprijin stabil și previzibil Ucrainei.

Comisia propune să aloce următoarele sume diferitelor priorități ale UE (în angajamente):

53,8 miliarde EUR pentru politica agricolă comună și 0,9 miliarde EUR pentru Fondul european pentru maritim, pescuit și acvacultură, pentru fermierii și pescarii europeni, dar și pentru a consolida rezistența sectoarelor agroalimentare și a pescuitului și pentru a oferi spațiul necesar pentru criză. management.

Celelalte alocări vizează:

49,2 miliarde EUR pentru dezvoltarea regională și coeziunea pentru a sprijini coeziunea economică, socială și teritorială, precum și infrastructura care sprijină tranziția ecologică și proiectele prioritare ale Uniunii.

16,3 miliarde EUR pentru a sprijini partenerii și interesele noastre din lume, dintre care, printre altele, 10,9 miliarde EUR în cadrul Instrumentului de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională — Europa globală (NDICI — Europa globală), 2,2 miliarde EUR pentru Instrumentul pentru pre- Asistență pentru aderare (IPA III) și 0,5 miliarde EUR pentru Facilitatea de creștere pentru Balcanii de Vest, precum și 1,9 miliarde EUR pentru Ajutorul Umanitar (HUMA).

Alte 4,3 miliarde EUR vor fi disponibile sub formă de granturi în cadrul mecanismului pentru Ucraina, completate cu împrumuturi de 10,9 miliarde EUR.

13,5 miliarde EUR pentru cercetare și inovare, din care în principal 12,7 miliarde EUR pentru Orizont Europa, programul emblematic de cercetare al Uniunii. Proiectul de buget include, de asemenea, finanțarea Actului European Chips în cadrul Orizont Europa și prin redistribuire din alte programe.

4,6 miliarde EUR pentru investiții strategice europene, dintre care, de exemplu, 2,8 miliarde EUR pentru Facilitatea Conectarea Europei pentru îmbunătățirea infrastructurii transfrontaliere, 1,1 miliarde EUR pentru Programul Europa digitală pentru a modela viitorul digital al Uniunii și 378 milioane EUR pentru InvestEU pentru priorități-cheie (cercetare și inovare, tranziție verde și digitală, sectorul sănătății și tehnologii strategice).

2,1 miliarde EUR pentru cheltuieli dedicate spațiului, în principal pentru Programul Spațial European, care va reuni acțiunile Uniunii în acest domeniu strategic.

11,8 miliarde EUR pentru reziliență și valori, dintre care, printre altele, 5,2 miliarde EUR pentru costurile în creștere ale împrumuturilor pentru NGEU, 4 miliarde EUR Erasmus+ pentru a crea oportunități de educație și mobilitate pentru oameni, 352 de milioane EUR pentru sprijinirea artiștilor și creatorilor din Europa și 235 milioane EUR pentru a promova justiția, drepturile și valorile.

2,4 miliarde EUR pentru mediu și acțiuni climatice, din care în principal 771 milioane EUR pentru programul LIFE pentru sprijinirea atenuării și adaptarea la schimbările climatice și 1,5 miliarde EUR pentru Fondul pentru tranziție justă, pentru a se asigura că tranziția ecologică funcționează pentru toți.

2,7 miliarde EUR pentru protejarea frontierelor noastre, din care în principal 1,4 miliarde EUR pentru Fondul de management integrat al frontierei (IBMF) și 997 milioane EUR (contribuție totală a UE) pentru Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă (Frontex).

2,1 miliarde EUR pentru cheltuieli legate de migrație în cadrul UE, din care în principal 1,9 miliarde EUR pentru sprijinirea migranților și a solicitanților de azil, în conformitate cu valorile și prioritățile noastre.

1,8 miliarde EUR pentru a aborda provocările din domeniul apărării, din care în principal 1,4 miliarde EUR pentru sprijinirea dezvoltării capacităților și a cercetării în cadrul Fondului European de Apărare (FED) și 244,5 milioane EUR pentru sprijinirea mobilității militare.

977 milioane EUR pentru a asigura funcționarea pieței unice, inclusiv 613 milioane EUR pentru Programul privind piața unică și 205 milioane EUR pentru activități privind combaterea fraudei, impozitare și vamă.

583 de milioane EUR pentru EU4Health pentru a asigura un răspuns cuprinzător de sănătate la nevoile oamenilor, precum și 203 milioane EUR pentru Mecanismul de protecție civilă al Uniunii (rescEU) pentru a putea desfășura rapid asistență operațională în caz de criză.

784 milioane EUR pentru securitate, din care, în special, 334 milioane EUR pentru Fondul de securitate internă (ISF), care va combate terorismul, radi calizarea, crima organizată și criminalitatea cibernetică.

196 de milioane EUR pentru conexiuni securizate prin satelit în cadrul noului program de conectivitate sigură al Uniunii.

Proiectul de buget pentru 2025 face parte din bugetul pe termen lung al Uniunii, astfel cum a fost adoptat la sfârșitul anului 2020 și astfel cum a fost modificat în februarie 2024, inclusiv ajustările tehnice ulterioare, și urmărește să-și transforme prioritățile în rezultate anuale concrete.

Bugetul anual pentru 2025 va trebui să fie adoptat oficial de către Autoritatea Bugetară înainte de sfârșitul anului. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2