108

UE modifică legislația alimentelor pentru copii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Eurodeputații au respins recent un proiect de norme europene cu privire la conținutul de zahăr în alimentele pentru copii, prin care se încerca promovarea unui procent de zahăr mult mai mare, comparativ cu cel recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).Procentul de zahăr, în contradicție cu orientările OMS   “Conform actului delegat pe care Comisia îl promovează, conținutul de zahăr în produsele pentru copii poate rămâne la 30%. Acest lucru este în contradicție directă cu orientările OMS care recomandă o limită superioară de 10% sau o limită sigură, de 5%. Deputații europeni au avut posibilitatea de a spune ”NU”, Comisiei, putând să stopeze excesul de zahăr. Argumentul europarlamentarului Keith Taylor a fost pe cât de sentimental ”bebelușii sunt deja destul de dulci”, cât și foarte pertinent: ”Obezitatea este cea mai mare problemă de sănătate cu care ne confruntăm în secolul 21, prin urmare cine ar vrea să-i facă bebelușului poftă de dulce, în exces?”, a declarat europarlamentarul Keith Taylor într-un interviu publicat de biroul de presă Parlamentul European (PE).   Potrivit acestuia, Comisia ar  trebui să vină cu noi propuneri, în care să se regăsească propunerea Parlamentului.“Vrem alimente curate pentru copii; nu este complicat. Sper că toți colegii mei au luat în considerare comentariile Parlamentului, deoarece eurodeputații se vor uita foarte atent la noua propunere și, dacă va fi necesar, o vor refuza din nou. A fost o majoritate clară în favoarea întoarcerii proiectului și asta s-a și întâmplat”, a subliniat Keith Taylor . Acesta a susținut că argumentul de a păstra un conținut mărit de zahăr în dieta alimentelor pentru copii ar putea afecta dezvoltarea gustului la copii cât și a preferințelor acestora.   Nivelul zahărului trebuie redus substanțial   "Dieta Poor este acum, de departe cea mai mare cauză principală de boală și deces la nivel global – fiind mult mai mare decât cea cauzată de tutun, alcool și lipsa activității fizice. Prin urmare, nivelul de zahăr maxim permis ar trebui să fie redus în mod substanțial, în conformitate cu recomandările”, a susținut europarlamentarul britanic. Cu toate acestea, Taylor a fost confruntat cu un val aprig de critici din partea colegilor săi francezi, din partea Partidului Popular European, iar deputatul francez Françoise Grossetête, în dezbaterea din luna decembrie, nu s-a sfiit să-l acuze de extremism și de faptul că încearcă să dea vina pe femeile care nu alăptează. În final, deputații europeni au respins proiectul de norme UE cu privire la conținutul de zahăr în alimentele pentru copii.   ”Conform actului delegat pe care Comisia îl promovează, conținutul de zahăr în produsele pentru copii poate rămâne la 30%. Acest lucru este în contradicție directă cu orientările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care recomandă o limită superioară de 10% sau o limită sigură de 5%. Noi, cei de la comisia pentru Mediu și Sănătate Publică am încercat scheme de etichetare pilot pentru a avertiza consumatorii, printr-un sistem de semaforizare, despre alimentele care au un nivel ridicat de zahăr, sare sau grăsimi. Din păcate, industria s-a opus și proiectul nu a trecut prin Parlament. Avem nevoie de un grad mai mare de transparență cu privire la materialele care alcătuiesc hrana în această zi”, a mai declarat europarlamentarul britanic, după ce proiectul a picat la vot. El este de părere că expresia „ești ceea ce mănânci” este reală și există, iar Parlamentul are rolul de a apăra mâncarea durabilă, sănătoasă.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2