Tehnologii

244

Tetra Pak și Stora Enso investesc intr-o soluție completă de reciclare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Parteneriatul dintre cele doua companii, dezvoltat in urma unui studiu de fezabilitate amplu, vizeaza introducerea unei linii de reciclare pe scara larga a ambalajelor din carton pentru bauturi la fabrica Stora Enso din Ostroleka, Polonia, se arată într-un comunicat remis redacției Meat.Milk.

Linia va tripla capacitatea anuala de reciclare a deseurilor de ambalaje din carton pentru bauturi din Polonia de la 25.000 de tone la 75.000 de tone.

Astfel, vor putea fi reciclate toate cutiile uzate de bauturi vandute la nivel national, precum si cele provenite din tarile invecinate, cum ar fi Ungaria, Slovacia si Republica Ceha.

Investitia totala se ridica la 29,1 milioane euro. Stora Enso va investi 17 milioane euro intr-o noua linie de reciclare ce va extrage fibrele de carton, in timp ce Tetra Pak, impreuna cu Plastigram, va investi in total 12,1 milioane euro pentru a construi o linie suplimentara.

Aceasta va recupera si recicla separat polimerii si aluminiul cu ajutorul unei tehnologii de separare brevetate. Ambele linii vor fi operationale la inceputul anului 2023.

Materialele separate vor fi utilizate ca materie prima in scopuri diverse. Fibrele reciclate vor fi integrate in cartonul reciclat de Stora Enso. Polimerii si aluminiul separati vor primi o noua viata sub forma unor diferite tipuri de produse, cum ar fi cosuri si folii.

Investitia isi propune sa contribuie la dezvoltarea unei economii circulare la nivel de tara si va fi, totodata, in deplina concordanta cu Pactul verde european. Ambalajele de carton colectate vor fi gestionate intr-o maniera ecologica, iar materialele rezultate din procesul de reciclare vor fi valorificate integral.

„Astazi, ambalajele din carton sunt reciclabile. Ele sunt colectate si reciclate pe scara larga acolo unde exista deja infrastructura de gestionare si reciclare. Dar pentru noi nu este suficient. Suntem in cautare de oportunitati in intregul lant valoric al reciclarii pentru a imbunatati modalitatea de reciclare a ambalajelor din carton si pentru a dezvolta solutii care permit reciclarea eficienta a tuturor componentelor ambalajelor, inclusiv polimerii si aluminiul.

Prin urmare, sunt foarte mandru de aceasta investitie, precum si de parteneriatul solid cu Stora Enso care a facut posibil acest demers. Actiunea colectiva este esentiala pentru a ne atinge obiectivul suprem – o lume in care toate ambalajele din carton sunt colectate, reciclate si nu devin niciodata deseuri,” a declarat Charles Brand, Presedinte Tetra Pak pentru Europa si Asia Centrala.

„Stora Enso livreaza materiale pentru ambalaje obtinute din surse regenerabile. Datorita acestei actiuni, putem creste gradul de reciclare, un factor esential in promovarea unei bioeconomii circulare. Suntem incantati sa ne unim fortele cu Tetra Pak intr-un nou demers important catre un viitor complet circular pe care ne propunem sa il realizam.

Mai mult, in contextul evolutiei continue a sistemelor de colectare europene, proiectul are potentialul de a mari capacitatea pentru a face fata viitoarelor volume in crestere,” a declarat Hannu Kasurinen, Vicepresedinte Executiv al Diviziei de materiale de ambalare din cadrul Stora Enso.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2