193

Pasteurizare lapte în vane și smântână în pasteurizator cu plăci
PCC 2 = Punct critic de control – temperatura și durata procesului termic (exemplu)
Pericol: biologic
Limită de lucru: – Temperatură: 85 °C, cu menținere 30 de minute
Limită de alertă: – Temperatură: 75 °C, cu menținere 30 de secunde
Limită critică: – Temperatură: 72 °C, cu menținere 30 de secunde
Responsabil PCC: – Operator pasteurizare
Metodă de lucru: – Verificarea temperaturii de pasteurizare și a duratei de menținere
Frecvență: – Permanent, cu logger de temperatură; verificare prin sondaj cu termometrul
Documentație: – Electronic, pe PC, și manual, în registrul de fabricație
Acțiuni corective: – Proba fosfatazei în laborator – Repasteurizarea laptelui – În caz de defecțiune, se anunță electricianul
Responsabilități: – Operator pasteurizare, șef de fabrică, electrician
Pericol: biologic
Limită de lucru: – Temperatură: 95 °C, cu menținere 30 de secunde
Limită de alertă: – Temperatură: 94 °C, cu menținere 30 de secunde
Limită critică: – Temperatură: 92 °C, cu menținere 30 de secunde
Responsabil PCC: – Operator pasteurizare
Metodă de lucru: – Verificarea temperaturii de pasteurizare și a duratei de menținere
Frecvență: – Permanent, cu logger de temperatură; verificare prin sondaj cu termometrul
Documentație: – Electronic, pe PC, și manual, în registrul de fabricație
Acțiuni corective: – Proba în laborator – Repasteurizarea produsului – În caz de defecțiune, se anunță electricianul
Responsabilități: – Operator pasteurizare, șef de fabrică, electrician
În special, trebuie să se asigure că, în cazul utilizării următoarelor procedee, acestea sunt conforme cu specificațiile:
(a) Pasteurizarea, realizată printr-un tratament care implică: (i) temperatură ridicată pentru un timp scurt (cel puțin 72 °C timp de 15 secunde); (ii) temperatură scăzută pentru un timp mai lung (cel puțin 63 °C timp de 30 de minute); sau (iii) orice altă combinație echivalentă de timp și temperatură, astfel încât produsele să prezinte o reacție negativă la testul de fosfatază imediat după tratament.
(b) Tratamentul UHT, realizat printr-un tratament: (i) cu flux continuu de căldură la temperatură înaltă (minimum 135 °C, cu o perioadă de menținere corespunzătoare), astfel încât să nu se poată dezvolta microorganisme sau spori viabili în produsul tratat, păstrat aseptic; (ii) suficient pentru a garanta stabilitatea microbiologică a produsului timp de 15 zile la 30 °C.
Declararea, prin mijloace de marketing, etichete sau alte suporturi media, a unor afirmații precum „pasteurizare blândă”, „ușoară” etc., în condițiile în care:
P.S. Pentru toate observațiile și textele de mai sus există documentație amplă din literatura de specialitate, cărți tehnologice, precum și materiale foto-video care demonstrează exagerări de marketing și denigrarea concurenței, practici interzise de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte.
Dr. ing. George Grecu