Stiri

138

Târgul dedicat gastronomiei și obiceiurilor Maramureșului

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În perioada 21 - 22 iunie 2014, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va găzdui în curtea instituției un târg de vară în cadrul căruia producătorii agricoli vor expune produse tradiționale și ecologice. Evenimentul intitulat “Descoperă gastronomia și obiceiurile MARAMUREȘULUI, destinația ta de vară !” este organizat împreună cu Consiliul Județean Maramureș, informează serviciul de presă al MADR. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere timp de două zile în programul acestui eveniment obiceiuri precum sărbătorea cositului sau a plăcintelor din zonele Mesteacăn și Botiza. Printre cele mai renumite feluri de mâncare din zona Maramureșului, care se vor regăsi și la acest târg, amintim sărmăluțele cu păsat sau cu carne și plăcintele cu brânză, ceapă și mărar. În cadrul evenimentului va avea loc și un obicei vechi, respectiv coptul plăcintelor crețe, realizat de gospodinele din Mesteacăn, dar nu vor lipsi nici datinile de Sânziene, ce vor fi prezentate de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”. Membrii Ansamblului vor avea împletite cununi de sânziene cu care îi vor întâmpina pe vizitatori într-un festival al portului popular. Ansamblul Folcloric National ”Transilvania”, la 55 de ani de activitate vă așteaptă sâmbătă, 21 iunie 2014, între orele 10.00-14.00 să vă întâlniți cu portul și obiceiurile maramureșene. Condus în prezent de Iuliana Maria Dăncuș, Director al Ansamblului, acesta s-a dezvoltat în spiritul valorificării folclorului naţional autentic, acoperind întregul repertoriu folcloric românesc. Turneele acestuia de-a lungul timpului, atât în ţară cât şi în străinătate, s-au bucurat de un real succes. În cadrul evenimentului se vor acorda noi atestate de produse tradiționale domnului Țăran-Baciu Ioan, pentru produse din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, (Mușchi Copt în Jar Baciu, Jambon Țărănesc Baciu, Tobă Baciu, Chișcă Baciu, Mușchi Haiducesc Baciu, Cârnați Boierești Baciu, Costiță Hițuită Baciu). Documentul de referință pentru produsele marca Baciu îl constituie rețetele moștenite de la bunicul domnului Țăran-Baciu Ioan iar vechimea acestora va fi dezvăluită la standul sucevean în perioada 21-22 iunie 2014. Vizitatorii vor avea ocazia să deguste din produsele care vor primi noul atestat de ”produs tradițional”. La evenimentul “Descoperă gastronomia și obiceiurile MARAMUREȘULUI, destinația ta de vară !” vor fi prezenţi, de asemenea, producători mici cu iniţiative mari din toate zonele României - Maramureş, Bucovina, Oltenia, Moldova, Muntenia, Ardeal, Banat, cu produse agroalimentare – plăcinte, sărmăluțe, diferite sortimente de brânzeturi, carne dar și legume, fructe proaspete. Mierea și dulciurile de casă vor fi bucuria copiilor și numai. Copiii sunt așteptați la atelierul de creație maramureșean unde vor fi inițiați în taina lucrului la războiul de țesut. Atelierul “Drumul lânii” le va facilita întâlnirea cu caierul, vârtelnița, războiul de țesut și vor afla cum se toarce firul de lână din caier până la obținerea unui covoraș din războiul de țesut.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2