Stiri

210

T1-2021: Prețuri în creștere pe piața globală a cărnii de porc dar în Europa rămân scăzute

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Anul 2021 a început cu câteva surprize pe piața mondială a cărnii de porc: prețurile au crescut mult mai repede decât se aștepta în SUA și Europa și au scăzut destul de repede în China, relevă PigProgress în ultima sa analiză.

Previziuni corecte

Această recuperare a început în SUA la sfârșitul lunii ianuarie și apoi s-a extins în Europa la începutul lunii martie. Contracția efectivelor și a numărului de porci din aceste 2 regiuni a fost semnificativă. În China, surpriza este că prognozele oficiale privind creșterea producției de porc par să fi fost corecte.

Numărul sacrificărilor a crescut în China (deși datele imediat după Anul Nou Chinezesc arată o scădere), iar prețurile au scăzut. Trebuie să despachetăm aceste date pentru a vedea dacă s-a schimbat ceva fundamental de când am scris ultima dată despre scena globală în această coloană (sfârșitul lunii decembrie 2020).

Schimbarea a început din SUA

În SUA se pare cu siguranță că s-a schimbat ceva. Așa cum arată Figura 1, prețurile la porci au decolat în februarie și martie. Această mișcare a prețurilor la începutul anului 2021 este neobișnuit de mare. În timp ce prețurile ar trebui să prezinte o redresare sezonieră, revenirea la începutul anului 2021 a prețurilor de porc din SUA depășește cu mult.

Creșterea prețurilor va fi probabil susținută și încurajată de reducerea numărului de carcase disponibile în Europa. Această disponibilitate a fost restricționată de reducerea numărului de porci și / sau disponibilitatea opțiunilor de sacrificare atunci când plantele individuale au fost afectate de restricțiile legate de Covid.

Acest ultim efect, desigur, nu ar fi putut fi prevăzut (cu excepția punctului de vedere general că Covid-19 pare capabil să tulbure toate previziunile pentru toate activitățile).

Dar, recensământul din martie al numărului de porci din SUA înregistrează reduceri semnificative în numărul de animale de reproducție și porci de piață din SUA și aceștia vor fi fost principalul factor de aprovizionare pentru acest an nou și creșterea primului trimestru în prețurile de porc din SUA.

Reducerile numărului de animale raportate la recensământ reflectă prețurile și marjele scăzute din trimestrele 3 și 4 din SUA - și experiența în general pesimistă a prețurilor în a doua jumătate a anului 2020 și perspectivele pentru prima jumătate a anului 2021.

Fermierii din SUA , se pare, a decis să reducă. În ceea ce privește cererea, nu pare să existe vreo schimbare a cererii din străinătate la sfârșitul anului 2020 / începutul anului 2021 care ar explica fermitatea prețurilor SUA, deoarece exporturile de carne de porc din SUA au scăzut înapoi în al patrulea trimestru al anului 2020 și ianuarie 2021.

Prețurile porcilor în Europa

Prețurile porcilor au fost relativ scăzute în Europa în al patrulea trimestru al anului 2020, iar bursele au început în 2021 fără semne de recuperare.

Doi factori au determinat aceste prețuri și marje scăzute: ASF în populația de mistreți din Germania și interzicerea ulterioară a importurilor germane de către China, Japonia și Coreea de Sud; și închiderile uzinei în care angajații au fost infectați cu Covid-19. Aceste probleme au afectat negativ prețurile.

În mod surprinzător, aceste prețuri volatile au descurajat producătorii. Reducerile din turma olandeză au avut loc printr-un sistem oficial de reducere a numărului de scroafe (scroafele reproducătoare au scăzut cu aproape 12% la recensământul din decembrie), dar schimbarea cu adevărat importantă este scăderea efectivului mare de reproducători germane - în scădere cu 5,6%, după cum sa raportat în sondajul din decembrie.

Profit diminuat pentru spanioli

Piața spaniolă (celălalt mare jucător pentru producția de porci din Europa) a schimbat cu greu dimensiunea. Și, deși exporturile de carne de porc din UE au crescut puternic în 2020, trebuie să fi avut un impact la marjă la sfârșitul anului 2020 și la începutul anului 2021, când lanțul de aprovizionare german a fost întrerupt de ASF și Covid-19.

Măsurile de blocare, desigur, au fost principala cauză a prețurilor slabe, deoarece pierderea cererii de servicii alimentare și de ospitalitate a lăsat o gaură prea mare pentru a fi umplută cu „piețe noi”.

Reducerile de aprovizionare ale producătorilor de porci au făcut ca, până în martie 2021, să se stabilească un nivel inferior pe piață, iar prețurile s-au redus puternic de atunci în Europa. O parte din această revenire poate fi determinată de aprovizionare (lipsa produsului), iar unele pot fi în așteptarea recuperării cererii de servicii alimentare, deoarece măsurile de blocare sunt ușurate.

Ultima observație se bazează pe dovezi slabe, deoarece unele părți ale Europei introduc acum politici de blocare mai stricte, în timp ce Covid-19 încearcă un al treilea hurrah. Din nou, singurul lucru sigur despre Covid este incertitudinea.

China își reface efectivele

Cu aproximativ 3 luni în urmă, am remarcat că a fost ușor de acord că sectorul porcin din China a fost lovit puternic de ASF în 2019 (turma a fost raportată că a scăzut cu aproximativ 40%).

Dar este la fel de ușor să fim de acord că nu există încă un acord general cu privire la locul în care China se află pe calea spre recuperare.

Linia oficială în China este că numărul efectivelor totale de scroafe și scroafe este pe cale să se recupereze la aproximativ 90% din nivelurile normale din acest an. Dar există rapoarte neoficiale persistente conform cărora incidența ASF este mare h, că există noi variante de ASF și că răspândirea bolii are efecte mari asupra producției și productivității.

Discreția Chinei induce incertitudini

Lipsa transparenței din partea chinezilor cu privire la ASF și aspecte conexe, cum ar fi nivelul stocurilor publice de carne de porc și cantitatea de construcție a stocurilor și retragerea stocurilor, face ca interpretarea mișcărilor prețurilor în China să fie aproape imposibilă.

Introducerea de noi contracte futures pentru porci în China este, mi se pare, doar o altă modalitate prin care oamenii din China își pot exprima dragostea față de jocurile de noroc. Datele nu sunt disponibile pentru a sprijini tehnici de prognoză robuste pentru numărul de porci chinezi.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2