Repere

145

Standarde și recomandări referitoare la etichetarea lactatelor fără lactoză

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Piața laptelui fără lactoză este în creștere, dar cum sunt reglementate afirmațiile privind ambalajele legate de lactoză pe piețele globale majore? Iată o sinteză a standardelor, publicată de DairyReporter.

Un procent uriaș

Potrivit cercetărilor, aproximativ 68% din populația globală are o formă de intoleranță la lactoză. Estimarea prevalenței variază de la 28% în Europa la 64% în Asia și 42% în America de Nord.

În SUA, aproximativ 36% din populație are intoleranță la lactoză, iar cererea de produse lactate fără lactoză – în special lapte fluid – a crescut considerabil în ultimul an, cu vânzări în creștere cu 11,6% și volume cu 2,6%, conform Circana (începând cu anul trecut). YTD mai 2024).

Digestibilitatea este trăsătura pozitivă cheie a categoriei, dar există și alți factori care atrag consumatorii, cum ar fi termenul de valabilitate lung, ultrafiltrarea, beneficiile nutriționale ale laptelui în comparație cu alternativele de lapte fără lactate și asocierea cu sănătatea prin „fără de 'moniker.

Dar cât de „fără” lactoză sunt în realitate produsele lactate fără lactoză și cu conținut redus de lactoză? Am discutat cu organizații comerciale din SUA, Marea Britanie și Europa pentru a afla ce standarde și recomandări se aplică pe aceste piețe cheie ale produselor lactate.

În SUA

Andrew Jerome, vicepreședinte de comunicare la Asociația Internațională a Produselor Lactate, ne-a spus că în SUA, declarațiile despre lactoză nu sunt afirmații privind conținutul de nutrienți; mai degrabă, sunt declarații pentru a facilita evitarea.

„Nu există o definiție pentru „fără lactoză”, așa că trebuie să fie o declarație „adevărată și nu înșelătoare”, ca în cazul tuturor declarațiilor de etichetare”, a explicat el. „Dar nu există un nivel de prag definit ca „fără lactoză”.

„Pentru „lactoză redusă”, reglementările pentru enzima lactază derivată din Kluyveromyces lactis din 21 CFR 184.1338 oferă îndrumări despre laptele cu lactoză redusă, specificând că lactoza este cu cel puțin 70% mai mică decât un produs obișnuit. Acesta este singurul loc care face diferența între mențiunile de lactoză din lapte față de alte produse lactate.”

Producătorii folosesc rezultatele testelor analitice ale lactozei care nu sunt detectabile pentru a se asigura că afirmațiile „fără lactoză” sunt veridice, a explicat Jerome.

În UE

Un purtător de cuvânt al Asociației Europene a Produselor de Lactate (EDA) ne-a spus că reglementările UE privind etichetarea fără lactoză sunt ghidate în primul rând de Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. „Este important de subliniat faptul că nu există un standard specific la nivelul UE doar pentru produsele fără lactoză sau cu conținut scăzut de lactoză”, a spus purtătorul de cuvânt al EDA. „Fiecare stat membru al UE are propriile reguli și orientări.”

Numai afirmațiile privind formulele pentru sugari și formulele de continuare sunt reglementate la nivelul UE; în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) 2016/127, termenul „fără lactoză” se poate aplica numai acestor produse cu conținut de lactoză de 2,5 mg la 100 kJ (10 mg/100 kcal).

Unele state membre ale UE au stabilit niveluri de prag pentru utilizarea termenilor „fără lactoză” și „scăzut în lactoză” în alimente.

De exemplu, țările scandinave precum Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia consumă 10 mg de lactoză la 100 g de produs pentru fără lactoză și 1 g/100 g pentru un conținut scăzut de lactoză; în timp ce Germania, Slovenia și Ungaria permit un conținut mai mare de lactoză pentru produsele fără lactoză (100 mg/100 g), iar Republica Irlanda își stabilește limita fără lactoză la zero lactoză detectabilă și galactoză prezentă pentru „fără lactoză” și 1 g/100 g pentru „ cu conținut scăzut de lactoză”.

Majoritatea consumatorilor cu intoleranță la lactoză pot tolera până la 12 g de lactoză per porție, adică 240 ml / 8 fl.oz de lapte.

„De obicei, producătorii respectă îndeaproape standardele UE și naționale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al EDA. În ceea ce privește alte categorii de alimente decât laptele, brânzeturile tari și moi (maturate) „sunt în mod natural lipsite de lactoză și pot fi consumate de persoanele care au intoleranță la lactoză. Bacteriile fermentează ca parte a lactozei și o transformă în acid lactic în timpul procesului de coacere; lactoza rămasă este apoi evacuată în timpul procesului de strecurare.

„Iaurturile și laptele fermentat cu culturi vii îmbunătățesc digestia lactozei la persoanele cu maldigestie a lactozei, după cum a confirmat EFSA.”

În Marea Britanie

În ceea ce privește Marea Britanie, Dairy UK ne-a spus că nu există o legislație specifică care să determine când poate fi făcută o declarație „fără lactoză”.

„Cu toate acestea, se așteaptă ca – dacă un produs are o mențiune fără lactoză – nivelurile de lactoză sunt sub limitele de detectare”, ne-a spus un purtător de cuvânt al organizației.

„În ceea ce privește mențiunile de reducere a lactozei, Regulamentul (CE 1924/2006) prevede că produsul trebuie să conțină cu cel puțin 30% mai puțină lactoză în comparație cu un produs similar.”

Intoleranța nu este același lucru cu alergia

Este posibil ca lipsa de standardizare a afirmațiilor de pe etichetă pentru produsele fără lactoză și cu conținut redus de lactoză să provină din faptul că lactoza nu este un alergen. Mai degrabă, incapacitatea de a digera lactoza este o afecțiune alimentară care variază ca severitate de la persoană la persoană, dar nu pune viața în pericol.

În schimb, companiile care comercializează produse lactate cu mențiuni legate de lactoză pe ambalaj au un stimulent comercial pentru a livra produse care fac ceea ce spun ei pe cutie.

(Cf: ”Country, regional, and global estimates for lactose malabsorption in adults: a systematic review and meta-analysis”; Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2