Stiri

293

Stabilirea raportului de saramură, la injectarea cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Dupa cum se cunoaste, procesul de injectare a carnii presupune utilizarea unei emulsii în saramură obţinută din carne grasă, care este introdusă în centrul bucăţii de carne cu ajutorul unei maşini de injectat cu ace multiple, de construcţie specială. Raporturile pentru saramură, în timpul procesului de injectare a cărnii sunt: carne cu care se lucrează: 2:1; 3:1; 4:1. Prepararea saramurii trebuie efectuată într-un tanc separate, iar răcirea la -8°C. Saramurile utilizate sunt saramuri simple. Emulsia de carne în saramură conţine: sare 7,45%, tripolifosfat de sodiu 1,12%, azotit de sodiu 0,07%, zaharoză 2,61%, dextroză 5,59%, carne lucru 25% şi apă 56%, raport carne slabă/carne grasă este de 80/20. La un procent de injectare de 33% se obţine un randament în produs final de 122 - 124%. Produsul aparţine categoriei de produse tip şuncă fiartă cu apă adăugată şi proteine libere de grăsime de 17%. Cântărirea automată a saramurii standard cu temperatura de -8°C şi transferarea acesteia în buncărul de preparare la care se adaugă carnea congelată trebuie efectuată la -80°C. Ingredientele sunt amestecate până când saramura este absorbită şi se realizează o suspensie vâscoasă, omogenă, care previne concentrarea particulelor mai uşoare la suprafaţă. Amestecul este forţat cu ajutorul unei pompe să treacă prin moara de emulsionare. Pre-emulsia este emulsionată de 3-4 ori, astfel încât temperatura acesteia să nu depăşească -40°C, iar durata de emulsionare să nu fie mai mare de 2-3 minute. La final, emulsia de carne în saramură este trecută direct în bazinul maşinii de injectat. Temperatura cărnii care urmează a fi injectată trebuie să fie cuprinsă între 1 și 30°C, iar temperatura emulsiei trebuie să fie menţinută între -2 și -40°C în timpul procesului de injectare. Excesul de saramură neinjectată este filtrată şi reîntoarsă la buncărul de pregătire iniţială şi pompată prin moara de emulsionare pentru a fi întoarsă în buncărul unde este amestecată cu saramură recent preparată şi răcită la temperatura de -8°C. În acest mod, saramura poate fi recirculată şi utilizată din nou. (Informații extrase din lucrarea Tehnologie şi control în indutria cărnii, de Aurelia Ionescu, Iuliana Aprodu, Petru Alexe)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2