Stiri

141

Sprijin pentru producătorii de carne de porc

autor

MeetMilk.ro

distribuie

(Agerpres) Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că producătorii de carne de porc din România vor avea acces la forme de sprijin, ca urmare a embargoului rusesc. Întreaga Uniune Europeană trece în această perioadă printr-o adevărată criză privind desfacerea cărnii de porc, iar România a cerut Comisiei Europene, alături de alte state UE, găsirea unor soluții de urgență deoarece această piață este în cădere.

Daniel Constantin a declarat că trebuie găsite soluții pentru o relaxare fiscală a producătorilor de carne. ”Trebuie să încercăm să oferim o relaxare fiscală în câteva domenii foarte importante. Aici vorbesc de carne și fructe. Pun accent pe carne pentru că, cel puțin în domeniul creșterii porcilor piața are anumite probleme. Există acel embargou impus de Rusia, există un excedent de producție pe piața europeană. Zilele trecute la Bruxelles, în cadrul Consiliului de Miniștri s-a discutat această problemă, România alături de alte state, pentru că nu doar la noi este această situație, a pus problema printr-un act comun pe care l-am semnat către Comisia Europeană”, a explicat ministrul. Potrivit lui Daniel Constantin există anumite soluții pentru piața cărnii de porc, dar sunt considerate prea scumpe de către CE. ”Comisarul a recunoscut că există o problemă și stocarea privată ar fi o soluție, dar una scumpă în percepția CE. Cred că trebuie să insistăm foarte mult pentru că este o problemă europeană nu una națională. Dacă nu se găsește o rezolvare la nivelul UE, cu siguranță, noi, la nivel național, va trebui să venim cu o soluție pentru a salva producătorii și piața”, a conchis vicepremierul. Ioan Ladoși a afirmat că toată Europa este afectată, dar cel mai tare suferă România, din cauza lipsei instrumentelor economice care ar putea contracara aceste efecte negative. Și doamna Stanca Tudor a avut aceeași opinie, afirmând suplimentar că, de la ultima luare de poziție pe această temă, la începutul lunii octombrie, sectorul suinelor nu a primit decât promisiuni goale. Miron Dascălu a fost și mai tranșant, afirmând că, practic, fermele de creștere a porcilor sunt în stare de faliment, vânzând carnea de porc în pierdere. Cel mai vehement a fost domnul Radu Timiș acela care a declarat că, deși, aparent, procesatorii sunt avantajați, achiziționând carnea de porc la prețuri mici, acest avantaj este anulat de evaziunea ”cvasigeneralizată”. Domnia sa a completat, afirmând că, deși s-au făcut arestări, filierele mafiei cărnii s-au mutat de pe o firmă pe alta. ”În momentul de față, DIICOT și DNA au anunțat că vor să suplimenteze numărul de anchetatori cu 70 de persoane, pentru a investiga fraudele comise de trei filiere de evazioniști. Dar, ce să anchetezi când sunt cazuri în care, pe linia furtului sunt peste 100 de firme care fac evaziune?”, a afirmat Radu Timiș.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2