Stiri

160

Slovenia își protejează cârnații Kranjska klobása

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Slovenia își protejează cârnații, după ce autoritățile de la Ljubliana au întreprins demersurile de rigoare. Ca atare, Comisia Europeană a aprobat adăugarea Kranjska klobása - un tip de cârnat produs în Slovenia - în registrul de produse al căror nume constituie o indicație geografică protejată (IGP).

  Potrivit Comisiei, Kranjska klobása este un cârnat semi-dur făcut din carne de porc tocată și grăsime, condimentat cu sare de mare, usturoi și piper, ușor afumat la foc făcut cu lemn de fag. Umplutura este introdusă într-un intestin subțire de porc ale cărui capete sunt închise cu dibluri de lemn. Aria geografică a produsului cuprinde regiunea care se află între Alpii Sloveni și Marea Adriatică și ”care este delimitată la vest de granița cu Italia, la nord de granița cu Austria, și la sud de frontiera cu Croația, și care se deschide spre est spre Bazinul Panonic, întinzându-se până la granița cu Ungaria” Opoziții la înregistrarea Kranjska klobása au fost formulate de Germania, Croația și Austria în 2012, toate cele trei cereri fiind considerate admisibile. Ulterior, Slovenia a ajuns la încheierea unor acorduri cu Germania și Austria, însă nu s-a ajuns la nici un acord pe această problemă cu Croația în intervalul de timp de șase luni desemnat de către CE. În luna mai a anului trecut CE a anunțat că producătorii de ”Prekmurska šunka” - o șuncă tradițională afumată și uscată slovenă - va beneficia de includerea sa pe lista UE a produselor cu indicații geografice protejate. Amintim că, din România, Cârnații de Pleșcoi se bucură de protecție, iar Doripesco a depus încă de acum doi ani documentația pentru protejarea peștelui de Novac, certificarea urmând să fie primită în cursul acestui an.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2