Stiri

144

Sisteme și tehnologii organice de creștere a porcilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Scroafele şi purceii crescuţi în regim ecologic care hoinăreasc pe zonele plantate cu copacii au o stare de sănătate generală mai bună, iar mediul este mult mai bine protejat decât dacă porcii ar fi menţinuţi pe păşune, arată un studiu realizat de Aarhus University, din Danemarca. Prin realizare acestui studiu, oamenii de ştiinţă au urmărit găsirea celor mai bune metode care ar putea îmbunătăţi impactul asupra mediului, sănătatea şi bunăstarea porcilor creşcuţi în regim ecologic, permiţând scroafelor şi purceilor acestora să-şi petreacă mai mult timp împreună, cu precădere în zonele împădurite, şi mai puţin pe păşuni deschise. Biomasa din copaci poate fi folosită pentru producerea de energie, susţin cercetătorii. Crescătorii de porci organici primesc de două ori mai mult pentru produsul lor decât fermierii convenţionali, iar exporturile de carne de porc organice au contribuit în mod semnificativ la exporturile daneze de produse ecologice, ajungând la un miliard de coroane în 2012. Cu toate acestea producţia de porc ecologică are multe provocări în ceea ce priveşte impactul asupra mediului, climei şi bunăstarii animalelor. În sistemele organice utilizate din prezent, impactul asupra climei nu se distinge semnificativ faţă de producţia convenţională. În acelaşi timp, adaposturile de porci existente cu preponderenţă în aer liber sunt de multe ori inadecvate în ceea ce priveşte gestionarea igienei şi de sunt caracterizate prin pierderi mari de amoniac, explică John E. Hermansen, managerul şi liderul proiectului. Micile gropi post-întarcare pot fi, de asemenea, o mare problemă, de sănătatea şi bunăstarea a animalelor. Noul proiect va urmări punerea în practică a sistemului, dar va examina efectele asupra sănătăţii animalelor, a bunăstării, a productivităţii şi a emisiilor de nutrienţi şi de stocarea a dioxidului de carbon, informeaza Agroazi. Conceptul se bazează pe integrarea producţiei de porci în aer liber în combinaţie cu producţia de biomasă lemnoasă pentru bioenergie. Spaţiul amenajat pentru porci în exterior este mai mult decât doar o simplă păşune. Pe câmp vor fi plantaţi pomi pentru producţia de biomasă. Arborii pot reduce scurgerea şi evaporarea unor substanţe nutritive pe care porcii le lasă în urmă sub formă de dejecţii şi urină. Prin transformarea copacilor în energie, emisiile de gaze cu cu efect de seră provenite din producţie poate fi redusă. Copacii vor oferi, de asemenea, umbră atât pentru activitatea scroafelor, dar şi a purceilor. Porcii sunt înţărcaţi la o vârstă mai mare decât de obicei şi de sunt crescuţi într-un nou concept de locuinţe, cu nici o zonă pavată în exterior. Purceii stau în aer liber cu scroafa pentru o perioadă mai lungă. Viaţa în exterior poate promova porci sănătoşi şi de mai robuşti. Mai puţine boli va face porcii mai fericiţi şi îmbunătăţi bunăstarea animalelor, reducându-se nevoia de antibiotice. Noua formă de producţie poate face acest tip de producţie ecologică de porci competitivă, responsabilă, iar eficienţa resurselor mult mai cunoscută, a mai explicat John E. Hermansen, citat de PigProgress.net.(Mai multe, pe www.agroazi.ro)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2