Stiri

129

Siguranța alimentară, pusă în pericol în America, chiar de USDA!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un program pilot al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), ar putea avea ca efect reducerea calității și siguranței produselor americane din carne de porc și va reprezenta un risc semnificativ pentru sănătate dacă este derulat la nivelul întregului sector de abatorizare a cărnii de porc din SUA, afirmă un grup de lobby și o serie de inspectori.

  Organizația Proiectul de Responsabilizare a Guvernului a lansat la 30 ianuarie un raport care spune că noua procedură de inspecție ce urmărește diminuarea costurilor autorităților care se confruntă cu o mărire a volumului de carne procesată, este inadecvată. Raportul include și comentarii ale inspectorilor.  Conform proiectului pilot al USDA de Control al Analizei Riscurilor și Punctelor Critice, procesatorii de carne de porc își vor asuma mai multe responsabilități pentru inspecția carcaselor, în timp ce inspectorii guvernamentali vor verifica eficacitatea activității companiei în acest sens. Un program similar a fost deja lansat pentru procesatorii de carne de pasăre din SUA, program care, în prezent este contestat în instanțele americane. dar se confruntă cu provocări de judecată. Grupul de lobby a lansat, de asemenea o petiție, cerând Hormel Foods Corp, care deține trei din cele cinci fabrici de procesare a cărnii de porc, participante la programul pilot, să renunțe și să revenă la regimul de control anterior. Grupul susține că sistemul pilot va conduce la prezența de contaminanți rămași în produsele alimentare: ”Spunem NU părului, unghiilor și tumorilor din produsele din carne de porc și DA unei inspecții de calitate a cărnii”.   Cei care susțin noua abordare spun că astfel s-ar economisi bani. Bugetul propus pentru Serviciul pentru Siguranță Alimentară și Control (FSIS) al USDA s-ar reduce cu 4,9 milioane USD în 2015, o mare parte dintre aceste economii făcându-se prin reducerile de personal ale posturilor inspectorilor USDA pentru controlul activității procesatorilor de carne de pasăre. Un oficial al USDA a indicat că o evaluare realizată în luna noiembrie 2014 arată că rezultatele programului pilot în ceea ce privește garantarea siguranței alimentare la facilitățile pilot ”se află pe picior de egalitate cu cele care funcționează în cadrul altor sisteme de control”, avertizând însă, în același timp că ”vor fi necesare analize suplimentare, inclusiv o evaluare a riscurilor, fundamentată științific, pentru a se determina impactul aplicării noilor proceduri de control asupra gradului de răspândire a toxiinfecțiilor alimentare, precum și dacă acest program pilot ar putea fi extins și la alte unități din domeniu”.   Eric Mittenthal, vice-president at industry group the North American Meat Institute, also pointed to the November USDA report, saying that criticism was being generated by meat inspectors concerned about job cuts: <i>&quot;We feel confident in this HIMP evaluation over anecdotes from inspectors who are concerned about the potential impact of HIMP and their jobs.&quot;</i></span> Eric Mittenthal, vicepreședinte al grupului industrial denumit Institutul Nord American al Cărnii a subliniat de asemenea, că raportul din noiembrie al USDA conține critici ale inspectorilor USDA ce provin de la acele persoane ce sunt afectate de  reducerea locurilor de muncă: ”Suntem încrezători în ceea ce privește succesul noilor proceduri, în ciuda criticilor exprimate de inspectorii care sunt îngrijorați de impactul potențial al noilor măsuri asupra locurilor lor de muncă”. Joe Ferguson, un inspector USDA care s-a pensionat anul trecut, după 23 de ani petrecuți în cadrul organismului de inspecție declara într-una dintre cele patru declarații publicate de Organizația Proiectul de Responsabilizare a Guvernului, că viteza la linia de producție a crescut în ultimul deceniu de la 1.100 de carcase pe oră, la 1.300 de carcase pe oră. ”Este imposibil în aceste condiții să vezi orice defecte”, a spus el. ”De multe ori am fost nevoiți să oprim linia pentru a preveni contaminarea cu bilă, pleurită cronică, păr/unghii de la picioare/mătreață. Conform noilor proceduri aceste incidente au fost eliminate de pe lista cu defecte, iar noi nu mai avem dreptul de a opri linia”. Alte mărturii vorbesc despre materii fecale, ”chisturi prezente în rinichi” și ”părți ale vezicii urinare”, rămase în carcase.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2