Repere

576

Securitatea alimentară a lumii va fi afectată de războaie, deglobalizare și schimbările climatice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Lumea nu este un loc stabil. Conflictele, atât civile, cât și internaționale, precum și deglobalizarea și amenințarea viitoare a schimbărilor climatice, sunt doar câteva dintre lucrurile care au potențialul de a perturba radical sistemul alimentar. La prelegerea City Food and Drink din Guildhall, Londra, biologul Sir Charles Godfray a vorbit despre succesele și provocările hrănirii lumii, concluzionând că securitatea alimentară a lumii va fi afectată de războaie, deglobalizare și schimări climatice, informează FoodNavigator.

Un expert de mare prestigiu

Sir Charles Godfray este biolog și directorul Oxford Martin School. El a publicat lucrări în ecologie, evoluție și epidemiologie și un interes deosebit pentru modul în care sistemul alimentar al lumii va trebui să se adapteze pentru a face față provocărilor precum schimbările climatice.

La City Food and Drink Lecture de la Guildhall, Londra, Godfray a vorbit despre progresele imense realizate în ultimele decenii în a scoate oamenii din sărăcie și a-i ajuta să mănânce bine.

El a avertizat, de asemenea, despre provocările viitoare pentru sistemul alimentar global, cum ar fi instabilitatea și conflictul militar, pericolele deglobalizării și schimbările climatice.

Educație, bogăție și creștere a populației

Unul dintre cei mai mari factori în a putea hrăni lumea este conștientizarea numărului tot mai mare de guri de hrănit. Populația lumii a atins recent, desigur, opt miliarde.

În calitate de biolog, Godfray este optimist cu privire la cât de bine este înțeleasă acum populația și cauzele creșterii acesteia. „Probabil cel mai extraordinar lucru din viața mea intelectuală adultă”, a spus el, „este că acum știm că, dacă scoatem oamenii din sărăcie, dacă educăm copiii, în special fetele, dacă oferim acces la îngrijirea sănătății reproductive, atunci fertilitatea, fecunditatea oamenilor, se reduce.”

Cu toate acestea, lumea care devine mai bogată nu este lipsită de provocări. „Când populațiile devin mai bogate”, a subliniat Godfray, „ele cer mai multă carne, cer alte alimente care necesită mai multe resurse pentru a fi produse. Vom vedea creșterea cererii de alimente în acest secol.

„Așadar, caloriile suplimentare pe care trebuie să le producem pentru a hrăni acea populație aproximativă de 10 miliarde este undeva la o creștere cu 30 sau 60% față de ceea ce este acum.”

Intensificare durabilă

Acest lucru, a sugerat Godfray, prezintă unele provocări . „Părerea mea personală”, a spus Godfray, „este că ar trebui să încercăm să creștem cantitatea de alimente pe care o producem pentru a satisface această cerere globală și, de fapt, să facem ceva bun pentru economie.

„De fapt, putem produce mai multe alimente, putem avea o biodiversitate mai bună și putem folosi pământul pentru alte lucruri, cum ar fi captarea carbonului, cum ar fi acțiunile climatice.”

În final, Godfray a recomandat intensificarea durabilă, adică atunci când producția pe terenul agricol este crescută folosind metode durabile.

„Asta are tot felul de componente diferite”, a spus el. „Are o intensificare genetică, are o intensificare ecologică de reproducere, folosind multe dintre perspectivele din practicile agricole netradiționale de ancorare a agriculturii regenerative.

„Va fi asociat cu o agricultură de mare intensitate, cu randament ridicat. . . Vor fi alte momente când în cadrul aceleiași fermă vom avea o abordare foarte multifuncțională, producând ceva hrană, dar sacrificând unele recolte, de exemplu, pentru biodiversitate.”

Conflicte și foamete

În ciuda acestui optimism, în multe părți ale lumii foamea și malnutriția nu sunt în scădere.

„Avem probleme cu creșterea numărului de oameni care sunt foarte foame”, a spus Godfray. „Dar dacă te uiți la locul în care sunt acești oameni, ei se află în mare parte în zonele în care există medii de conflict civil sau internațional.”

Potrivit Action Against Hunger, un ONG, cele șase țări în care foamea este cea mai gravă sunt Afganistan, Nigeria, Etiopia, Somalia, Sudanul de Sud și Yemen – toți cei care sunt sau care au fost recent implicați în conflicte armate, implicând atât războaie oficiale, cât și insurgenţele.

Godfray întreabă „care sunt problemele din cadrul sistemului alimentar și care sunt problemele, în acest caz, asociate cu geopolitica?”

Amenințarea pentru sistemul alimentar

Sistemul alimentar contribuie semnificativ la schimbările climatice. Potrivit lui Godfray, chiar dacă am scăpa de toate celelalte cauze ale schimbărilor climatice, sistemul alimentar global ne-ar împinge în continuare peste pragul de încălzire de 1,5 C peste pragul industrial, care ar provoca daune semnificative planetei.

Cu toate acestea, pentru peste un miliard de oameni din întreaga lume, agricultura animală le asigură mijloacele de existență. Fără el, mulți nu ar supraviețui. Godfray înțelege că trebuie făcut un compromis între reducerea producției de carne și lactate și susținerea mijloacelor de trai ale celor care o produc.

„Aceasta este o opinie nepopulară”, a spus Godfray, „dar dacă avem vreo speranță la nivel global de a ajunge la zero net, trebuie să mâncăm mai puțină carne și lactate. Și cred că trebuie să facem asta cu o narațiune fără judecăți.

Și trebuie să luăm în considerare oamenii ale căror mijloace de existență depind de producția de lactate și animale în acest moment. Ar trebui să ne uităm la fluxuri alternative de venit care se pot lega de acele ferme.”

Deglobalizarea sistemului alimentar?

Potrivit lui Godfray, ne aflăm într-o perioadă de deglobalizare, de fragmentare a unui lanț de aprovizionare care s-a întins cândva în întreaga lume.

„Trebuie să fim cu adevărat siguri că sistemul alimentar global este rezistent la șocurile care ar putea fi aruncate asupra lui”, avertizează Godfray.

„Trecem printr-o perioadă de deglobalizare. Acum deglobalizarea este posibilă pentru, să zicem, producția de semiconductori, puteți construi o platformă în China, Statele Unite sau Europa.

„Trebuie sa poți muta si coșul de grâu argentinian în altă parte. Trebuie să avem un sistem alimentar globalizat. Și îmi fac griji pentru unele dintre corolarele deglobalizării în alte domenii, alte domenii ar putea avea costuri de tranzacție care fac sistemul alimentar global mai puțin fiabil.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2