Stiri

143

Sectorul european al cărnii de pui resimte mai puțin efectele recesiunii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autor: Alexandru Peligrad Sectorul producției cărnii de pui din UE-28 este de aşteptat că îşi va continua creşterea atât în 2013, cât şi în 2014, beneficiind de uşoara expansiune a cererii interne, cerere mult mai puțin afectată de consecințele recesiunii economice comparativ cu alte tipuri de carne (carnea de pui fiind mai ieftină comparativ cu cea de porc, vită sau oaie) se arată într-un raport al USDA Foreign Agricultural Service. Producția de carne de pui este de aşteptat să crească în 2012 în toate statele mari producătoare din UE, incluzând aici Marea Britanie, Benelux, Spania, Polonia, Germania şi Italia. European Poultry sector feels less the effects of recessionChicken meat production sector in the EU-28 is expected to continue its growth both in 2013 and 2014, benefiting the slight expansion of domestic demand, demand more or less affected by the consequences of the economic downturn in comparison to other meat types (chicken is cheaper than pork, beef or lamb) is shown in a report by the USDA Foreign Agricultural Service. Poultry production is expected to rise in 2014 in all major producing states of the EU, including the UK, Benelux, Spain, Poland, Germany and Italy.Se aşteaptă o evoluție ascendentăDupă o scădere în 2012, ca urmare a ieşirii de pe piață a companiei DOUX, producția franceză de carne de pui este de aşteptat să crească din nou în 2013, în condițiile în care competitorii DOUX au preluat clienții şi cota de piață a acesteia. Firma franceză DOUX, care până în 2011 a fost cel mai mare producător de carne de pui din UE, cu vânzări de peste 1,4 miliarde de euro (în 2011) şi unul dintre marii exportatori din UE (în special de pui congelați cu destinația Orientul Mijlociu) a intrat în faliment la începutul lunii iunie 2012. Segmentul de carne proaspătă de pui, centrat în special pe deservirea piețe franțuzeşti şi care aducea pierderi anuale de circa 30 de milioane de euro a fost desființat în septembrie 2012, iar o parte din abatoare au fost preluate de competitori precum LDC şi DUC. Segmentele de afaceri DOUX centrate pe export şi pe produsele cu valoare adăugată mare au fost păstrate şi restructurate (parțial prin ştergerea unor datorii), iar toate facilitățile de producție din Brazilia au fost închiriate către JBS. Cu o refacere limitată a economiilor țărilor UE-28 în 2014, combinată cu o cerere continuă pentru export, producția UE-28 de carne de pui este de aşteptat să crească şi în 2014, deşi cu un ritm mai scăzut, comparativ cu 2013. Totuşi, ciclul scurt de producție (câteva luni) specific industriei face ca sectorul să fie deosebit de reactiv la evenimente, făcând previziunile deosebit de dificil de realizat. Creşterea prețurilor la cereale în 2012 a avut un impact direct asupra costurilor de producție a cărnii de pui, la fel ca în 2010. Datele analizate în raportul USDA Foreign Agricultural Service arată că producătorii din domeniu au putut transfera o mare parte din aceste creşteri de costuri către clientul final, menținându-şi astfel profitul sau reducându-l doar marginal. Scăderea semnificativă a prețurilor cerealelor în UE-28 începând cu primăvara lui 2013 va mări cu siguranță profitul operațional al firmelor din domeniu, chiar şi în condițiile în care vom asista şi la scăderi ale prețului de vânzare cu amănuntul  pentru carnea de pui.   America de Sud şi Orientul Îndepărtat, productivitate scăzută Un recent studiu cu privire la costul de producție, realizat de asociația franceză din domeniul cărnii de pui - ITAVI (www.itavi.asso.fr) subliniază competitivitatea mai scăzută a producției de carne de pui din UE-28 comparativ cu Brazilia, Thailanda, şi chiar în comparație cu SUA. Costul hranei, care reprezintă o pondere importantă în costul de producție al cărnii de pui este în medie cu 25-30% mai mic în Brazilia şi Thailanda, după cum o arată studiile profesorului Peter Van Horne de la Universitatea din Wageningen (Olanda). Luând în calcul şi costurile de abatorizare şi procesare în UE-28, costul total de producție al cărnii de pui este în medie cu 30-40% mai ridicat în raport cu Brazilia şi Thailanda.

Studiile pe termen mai lung arată însă că la sfârşitul anilor ’90 şi începutul anilor 2000 această diferență era şi mai mare, putându-se constata astfel o uşoară creştere a competitivității UE, comparativ cu Brazilia, şi mai ales în ceea ce priveşte costul furajelor.  Un studiu UE din 2010 arăta că producția de piept de pui din țările UE este, de asemenea, mai puțin competitivă în raport cu importurile, chiar şi după plata taxelor vamale. Respectivul studiu, dar şi altele, indică însă existența unor diferențe semnificative cu privire la prețul cărnii de pui şi între statele UE.

Spre exemplu, carnea de pui franțuzească este în medie cu 0,2 EUR per kilogram (ori 13%) mai scumpă comparativ cu cea germană sau olandeză. Diferența este însă şi mai mare în raport cu Polonia, ceea ce explică scăderea ponderii Franței în total producției de carne de pui a UE, precum şi creşterea rapidă a exporturilor de carne de pui poloneze către alte țări din UE, chiar înlocuind importurile braziliene de carne de pui de pe o serie de piețe vest-europene.   Consumul pe locuitor rămâne nemodificat În vreme ce toate sursele indică faptul că în UE-28 consumul de carne a fost influențat negativ de recesiunea economică, în cazul cărnii de pui, care este cea mai ieftină sursă de proteine, impactul crizei economice s-a simțit mult mai puțin. Totuşi, ritmul de creştere a consumului se situează sub cel al creşterii demografice, ceea ce înseamnă că, pe locuitor, consumul rămâne stabil. O serie de analize de piață indică însă, că în general, consumatorii din țările UE-28 înlocuiesc într-o oarecare măsură consumul de carne de porc sau vită cu cel de pasăre şi pe cel de proteine animale cu carbohidrați (paste, pâine) ca urmare a reducerii veniturilor, excepția constituind-o Spania unde carnea de porc ocupă încă primul loc în topul preferințelor consumatorilor. În UE-28, vânzările de aripi şi gheare au înregistrat un ritm de creştere mai pronunțat comparativ cu vânzările de părți componente mai scumpe din pui (piept) ori comparativ cu vânzările de păsări întregi. Acest trend este de aşteptat să se accentueze în 2014, în absența unei reveniri a creşterii în economiile statelor UE. În câteva țări din UE, precum Germania, Franța şi Polonia, modificarea preferințelor consumatorilor în favoarea cărnii de pui este încurajată de faptul că aceştia percep acest tip de carne ca fiind mai sănătoasă şi mai uşor de preparat. De asemenea, carnea de pui este considerată a fi mai uşor de preparat şi de către restaurante sau de către firmele de catering.   UE-28, exportator net de carne de pasăre Surplusul balanței comerciale a UE-28 pentru carnea de pui este de aşteptat că se va mări în 2013 şi 2014 ca urmare a stagnării importurilor şi a creşterii exporturilor. Brazilia şi Thailanda rămân cei mai mari furnizori externi de carne de pui pentru piața UE-28, urmate de Chile şi China. Pe 1 iulie 2012, UE-28 a ridicat interdicția cu privire la importurile thailandeze de carne de pui, interdicție ce data din 2004, ca urmare a epidemiei de gripă aviară din Asia de Sud-Est. Această măsură a condus în cel de-al doilea semestru din 2012 la o semnificativă creştere a importurilor de părți de carcase de pui, sărate sau congelate din Thailanda, trend care este aşteptat să se manifeste şi în 2013 şi 2014. În schimb, importurile de preparate şi semipreparate din carne de pui din Thailanda ar putea să cunoască o reducere ca urmare a creşterii importurilor de carne nepreparată. În 2012, importurile de carne de pui din Brazilia au fost influențate de aprecierea realului brazilian în raport cu euro. În schimb, recenta depreciere a monedei braziliene ar putea să nu aibă ca efect o creştere a exporturilor de carne de pui din Brazilia pe piața europeană, în condițiile în care respectiva depreciere ar putea fi în mare parte neutralizată de o creştere a costului de producție. Importurile de carne de pui din China, pe piața europeană (constând exclusiv în carne de pui preparată) este de aşteptat să crească din nou în 2013, după ce în 2012 evoluția acestora a cunoscut o stagnare. În ceea ce priveşte exporturile de carne de pui ale UE-28 este de aşteptat ca acestea să stagneze în 2013 comparativ cu 2012, în special ca urmare a a suspendării în iulie 2013 a restituirilor la exporturi, măsură care conform raportului USDA va afecta în special exporturile de carne de pui congelată cu destinația Orientul Mijlociu (în special Yemen şi Emiratele Arabe Unite). Piața saudită, în schimb pare a fi mult mai elastică în ceea ce priveşte subvenționarea exporturilor europene şi este capabilă să absoarbă prețurile mai ridicate fără a exista un impact vizibil asupra volumelor, apreciază analiştii USDA.   Exporturile Franței, bine primite Acest fapt se datorează şi faptului că exporturile franțuzeşti de pui congelați sunt foarte bine primite de piața saudită care cere păsări mici (sub 1 kg în carcasă, în vârstă de 40 de zile) cerințe pe care foarte mulți competitori nu le pot îndeplini. Pe 18 iulie, Comisia Europeană a decis să suspende subvențiile de export pentru carnea de pasăre. În ultimii ani doar exporturile de pui congelați către anumite state CSI (Ucraina, Belarus, Moldova, Rusia, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kyrghyzstan), Angola, Arabia Saudită, Kuwait, Bahrain, Qatar, Oman, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Yemen, Liban, Iraq şi Iran au fost subvenționate. Pe de altă parte, exporturile de părți ieftine ale carcasei (aripi, gheare) şi exporturile de carne obținută prin dezosare mecanică, către țările Africii Sub-Sahariene (în special către Ghana) şi către Africa de Sud vor continua să crească. Cu exporturi estimate de aproape 140.000 MT pentru întregul an 2013, Africa de Sud este în prezent cel mai mare importator de carne de pasăre din UE-28, urmat la foarte mică distanță de Arabia Saudită. De remarcat că UE-28 nu s-a alăturat Braziliei în atacarea la Organizația Mondială a Comerțului a măsurilor tarifare ale Africii de Sud, la carnea de pui. Exporturile UE-28 de carne de pui către Rusia este de aşteptat să scadă uşor în 2013 şi 2014, în condițiile în care acestea vor trebui să facă față pe această piață unei competiții dure din partea unor competitori precum SUA, Belarus şi Brazilia, precum şi din partea producției interne ruse. Exporturile UE-28 de carne de pui către Hong Kong şi China este de aşteptat să scadă în 2013 şi 2014, pentru acelaşi motiv – creşterea competiției din partea unor țări precum Thailanda şi Brazil. În aceste condiții, este de aşteptat ca exporturile UE-28 să crească în 2014, în special ca urmare a creşterii de competitivitate rezultată în urma scăderii costurilor de producție datorată reducerii prețului la cereale. Carnea de curcan este din ce în ce mai puțin căutată În ceea ce priveşte producția de carne de curcan a UE-28 (circa 1.900 mii tone în 2011 pentru UE-27), raportul USDA arată că este de aşteptat ca aceasta să scadă atât în 2013, cât şi în 2014, după ce a cunoscut o creştere temporară în special ca urmare a expansiunii înregistrate în marea Britanie, piață unde creşterea a fost alimentată de mărirea cererii ca urmare a unor campanii agresive de promovare şi reclamă. În Franța, producția de carne de curcan nu este competitivă, în comparație cu cea de carne de pui, procesatorii fiind nevoiți să închidă câteva abatoare din motiv de lipsă de profitabilitate. De altfel, consumatorii francezi renunță în ultimul timp la carnea de curcan în favooarea cărnii de pui considerată de aceştia ca fiind mai gustoasă. Importurile de carne de curcan în UE-28 se vor menține la acelaşi nivel, urmare a menținerii sistemului cotelor de import. Exporturile franțuzeşti de carne de curcan către Africa se aşteaptă să scadă uşor, în vreme ce exporturile germane şi olandeze către piața rusă sunt prognozate a se menține la acelaşi nivel ca în anii anteriori.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2