Repere

494

Sectorul agroalimentar din UE este afectat de tensiunile comerciale generate de China

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit unui comunicat emis de Copa-Cogeca, în urma investigației deja lansate privind producția de alcool din UE, autoritățile chineze au anunțat astăzi lansarea unei anchete antidumping asupra exporturilor de carne de porc ale UE.

Măsura vine după încheierea de săptămâna trecută a investigației Comisiei Europene privind importurile de vehicule electrice din China.

După câteva săptămâni de zvonuri la Bruxelles, sectorul de carne de porc din UE a primit astăzi confirmarea lansării unei anchete antidumping privind exportul său către China de carne de porc și alte produse secundare.

Având în vedere evoluțiile recente și tensiunile comerciale care au crescut între UE-China ca urmare a anchetei UE cu privire la producția lor de vehicule electrice, producătorii agroalimentari din UE au fost din ce în ce mai precauți față de escaladarea ulterioară, având în vedere balanța comercială pozitivă de care se bucură sectorul în comerțul cu China.

Nu este prima dată când produsele agroalimentare ale UE cu performanțe bune sunt prinse în focul încrucișat al disputelor privind alte sectoare. Din perspectiva producătorilor de carne de porc și a sectorului agroalimentar care lucrează din greu pentru a asigura și menține accesul pe piață în China, acest lucru nu este acceptabil.

Participarea la această investigație va fi un proces foarte costisitor și împovărător și cel mai probabil va duce la pierderea pieței din China.

Exporturile europene de carne de porc către China au scăzut deja semnificativ în anii precedenți, deoarece au reconstruit producția locală în urma focarului mare de pestă porcină africană, dar UE încă exportă cantități importante de produse secundare, dintre care multe nu își găsesc cu adevărat piața în Europa.

Această investigație va avea cu siguranță impact pentru producătorii din UE, în special pentru cei din Spania, Țările de Jos, Danemarca, Germania, Franța, dar și Belgia, care tocmai a recâștigat accesul pe piață în China.

Comisia ar trebui să se asigure că nu mai există escaladare și că sectorul nostru nu este cel care preia din nou factura pentru litigiile referitoare la alte sectoare. De asemenea, trebuie să se asigure că producătorii noștri sunt bine sprijiniți în procesul acestei investigații și oricare ar fi efectele rezultatului acesteia. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2