Stiri

116

Scrisoare Deschisă: ”Tăiați TVA la Carne!”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ieri, Pro Agro a transmis o Scrisoare Deschisă autorităților financiare si de decizie europene, precum și Guvernului României, în care se solicită diminuarea cotei de TVA la carne și produse din carne, de la 24, la 5 %. Datorită împortanței deosebite a documentului, îl publicăm integral:

Către: Fondul Monetar Internaţional (FMI), În atenţia: doamnei CHRISTINE LAGARDE, director general, Banca Mondială (BM), În atenţia: domnului JIM YONG KIM, preşedinte, Comisia Europeană (CE), În atenţia: domnului JOSÉ MANUEL DURÃO BARROSO, preşedinte, Guvernul României, În atenţia: domnului VICTOR PONTA, premierul României, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), În atenţia: doamnei IOANA PETRESCU, ministru, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), În atenţia: domnului DANIEL CONSTANTIN, ministru

SCRISOARE DESCHISĂ

Reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne la 5% este o prioritate pentru industria cărnii din România

Doamnă director general,

Cele mai reprezentative asociaţii profesionale româneşti din industria cărnii îşi exprimă dezacordul cu privire la valoarea actuală a TVA la carne şi la preparatele din carne. 24% este un procent care încurajează evaziunea fiscală şi competiţia neloială. Producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţitşi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele centralizate de către Federaţia Naţională PRO AGRO, vă putem spune că evaziunea fiscală pe lanţul cărniidepăşeşte în România450 de milioane de euro anual.

Prioritatea industriei cărnii în acest moment este reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%. În acest sens Federația Națională PRO AGRO, Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de  Păsări din România (UCPR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au iniţiat o campanie la nivel naţional, în care sunt implicaţi şi consumatorii.

În acest moment statul ştie că TVA de 24% pentru carne și pentru produsele din carne înseamnă venituri anuale de 400 de milioane de euro la bugetul statului. Dar un TVA mare înseamnă mai mult de atât. Ce NU știe STATUL este că:

1. TVA de 24% încurajează și îmbogățește evazioniștii: Statul pierde peste 450 de milioane de euro în fiecare an, din cauza evaziunii fiscale la carne și la produsele din carne.

2. Producătorii cinstiți de carne și de preparate din carne abia mai supraviețuiesc într-un mediu sufocat de importuri masive și producători fantomă care nu au plătit și nu vor plăti niciodată vreo taxă la stat. Cu alte cuvinte – Statul pierde.

3. TVA de 24% forțează România să considere carnea și produsele din carne un lux! Românul cumpără mai puțin și mai rar. În termeni economici: consum redus, procent redus de colectare a TVA. În termeni generali: Statul pierde.

4. TVA de 24% îmbolnăvește România! Un evazionist nu e doar evazionist... ci și pericol public. Nu numai că nu plătește niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate și puse în frigiderul românilor. O populație sănătoasă înseamnă și o populație activă. Altfel, Statul îşi pierde cetăţenii.

5. TVA redus la carne și la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii evazionişti, încurajează producătorii autohtoni, crește consumul, îmbunătățește starea de sănătate a românilor. Statul CÂȘTIGĂ!

Prin această scrisoare vă mulţumim anticipat pentru că veţi lua în calcul posibilitatea exprimării unui acord privindreducerea cât mai rapidă aTVA la carne şi la preparatele din carne în România, făcând astfel mult bine producătorilor, procesatorilor, retailerilor şi nu în ultimul rând consumatorilor care s-ar bucura de preţuri mai avantajoase şi produse mai sigure.

Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru îndeplinirea acestui demers.Cu stimă, În numele Consiliului Director al Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Preşedinte, ALEX JURCONI

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2