Tehnologii

274

Șapte brânzeturi daneze pe care ar trebui să le cunoașteți

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Când vă gândiți la mâncarea daneză, heringul murat și aquavitul pot să vă treacă în minte, dar nu treceți cu vederea brânza. Dieta daneză este bogată în lactate, iar brânza este considerată un aliment de bază. Tradițiile daneze de fabricare a brânzeturilor se întind din epoca vikingă, iar pământul fertil al țării și climatul temperat îl fac un producător de lactate ideal. Producția de brânză daneză a înflorit în secolul al XX-lea odată cu apariția industrializării și a tehnologiei, iar Danemarca a devenit cunoscută pentru o serie de brânzeturi precum havarti, fontina și Dana Blu. Sunt însă și alte brânzeturi, fabricate după rețete tradiționale, pe care ar trebui să le cunoașteți. Iată șapte dintre ele.

Esrom

Această brânză în stil trapist a fost creată în secolul al XII-lea de călugării din micul sat Esrom, din Nord. Este unul dintre cele patru brânzeturi daneze care au statutul de indicație geografică protejată (IGP), ceea ce înseamnă că poate fi fabricat numai în Danemarca, la standarde specifice daneze.

Esrom este fabricat din lapte de vacă pasteurizat și are o pastă semi-moale și suplă, plină de mici orificii și o coajă spălată. O aromă înțepătoare contrazice o aromă bogată în unt, fructată, care devine mai condimentată odată cu maturarea.

Danbo

Danbo este cea mai produsă și consumată brânză din Danemarca și are, de asemenea, statutul de IGP. Este o brânză de culoare galben-deschis, semi-moale, fabricată din lapte de vacă pasteurizat, cu o coajă maturată.

Având o vârstă cuprinsă între 12 și 52 de săptămâni, aroma sa variază de la ușor acidă, cu note de unt și nuci, până la plină și puternică, atunci când este extramaturată. La fel ca multe brânzeturi daneze, este disponibilă și cu semințe de chimen, caz în care este cunoscut sub numele de brânză King Christian

Tilsit Havarti

Tilsit Havarti nu trebuie confundată cu Havarti sau Cream Havarti, care se găsesc în supermarket. Această brânză împărtășește o tradiție de fabricare a brânzeturilor cu germanul Tilsit, care își are originea în Prusia de Est, unde coloniștii olandezi încercau să recreeze iubita lor Gouda.

Procesul s-a defectat, iar brânza s-a infectat cu mucegaiuri și bacterii, prin urmare a fost creat Tilsit. Tilsit Havarti, cunoscut și sub numele de Danish Tilsit, este fabricat din lapte de vacă pasteurizat. Este ușor mai blând decât omologul său german, în timp ce are o aromă mai intensă decât cea daneză, Havarti.

Bla Kornblomst

Tradusă literal ca ”Floarea albastră de porumb”, această brânză din lapte de vacă organică este delicioasă, bogată și catifelată, cu o pastă care se topește în gură. După cum sugerează și numele, aroma și aroma sa evocă smântână dulce, porumbul cu unt și fânul proaspăt.

Mycella

Această brânză venată în albastru-verde este fabricată din lapte de vacă pasteurizat pe mica insulă daneză Bornholm, din Marea Baltică. Brânza semi-moale este adesea comparată cu Gorgonzola și are o aromă dulce și sărată distinctă, cu note sărate, afumate, și de cireșe.

Thybo

De culoarea paielor, cu cristale aromate și note de strugure, Thybo este o brânză medievală, produsă în nord-vestul regiunii Thy, din Iutlanda, Danemarca. Thybo este o brânză fermă, produsă prin metoda tradițională de frământare a sării, în caș manual. Textura brânzei este fermă și netedă, cu cristalizare aleatorie. Brânza este maturată timp de 10 luni și are un gust profund, de nucă dulce.

Vesterhavsost

Vesterhavsost (Brânza de la Marea Nordului) este o brânză semidură, făcută din lapte de vacă, pasteurizat. Vesterhavsost este similară cu Gouda, cu o pastă netedă și ușor dulce, cu note de nuci. Brânze se maturează într-o instalație ventilată de aerul mării timp de cel puțin 30 de săptămâni. Fyrmester este o versiune extra-maturată, îmbătrânită timp de cel puțin 52 de săptămâni, permițându-i să dezvolte cristale, oferind o brânză tare, cu un gust mai concentrat și note dulci de lapte.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2