Stiri

367

Sancțiunile UE vizează direct industria lactatelor din Rusia

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Recentul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei pare a fi primul care vizează în mod direct industria produselor lactate, notează DairyGlobal.

Tehnologii interzise la export

Uniunea Rusă a producătorilor de lactate, Soyuzmoloko, a declarat că companiile europene vor opri acum exportul de separatoare centrifugale de smântână – echipamente folosite pentru a separa laptele în lapte degresat și smântână.

Câteva alte bunuri, care nu sunt exclusive industriei lactatelor, dar utilizate pe scară largă la fabricile de procesare a laptelui, sunt, de asemenea, supuse restricțiilor, inclusiv schimbătoare de căldură, pompe de vid, mai multe tipuri de transformatoare și alte echipamente electrice.

Import de echipamente din alte țări

Este puțin probabil ca noile restricții să priveze în mod dramatic afacerea cu produse lactate din Rusia de tehnologiile occidentale, a declarat Roman Chuybak, managerul Soyuzmoloko pentru interacțiunea cu autoritățile, pentru publicația de știri locală, Dairy News.

„Afacerea [rusă] a fost deja sub restricție de un an, iar majoritatea mărfurilor de origine europeană recent sancționate erau deja extrem de dificil sau imposibil de importat în Rusia”, a spus Chuybak.

În lumina acestor restricții, companiile rusești de produse lactate au trecut la furnizori alternativi. De exemplu, separatoarele de lapte sunt achiziționate din Turcia, în timp ce alte echipamente sunt provenite din China și India, a spus Chuybak, adăugând că companiile rusești au reușit să înlocuiască o parte considerabilă a importurilor europene.

Sancțiunile nu trebuie subestimate

Pe de altă parte, impactul sancțiunilor occidentale asupra industriei lactate din Rusia nu trebuie subestimat, a spus Chuybak, avertizând că nu toate echipamentele pot fi găsite pe piețe alternative. Pe măsură ce lista bunurilor sancționate este de așteptat să crească în continuare, a prezis el, problemele „se vor agrava treptat”.

Industria rusă a produselor lactate ar putea fi afectată și mai mult de sancțiunile occidentale – de la 1 martie, oficialii vamali turci au încetat brusc să permită tranzitul mărfurilor sancționate către Rusia prin teritoriul turc.

Acest lucru a permis companiilor turcești să reexporte mărfuri europene către clienții ruși. În Rusia, mai multe companii au admis importul unor echipamente prin țări terțe, printre care Turcia, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan, în cadrul unei scheme cunoscute sub numele de import paralel.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2